Vuelta 2017: Voorbeschouwing etappe 10

Door Koen Middendorp en Nick Doup, maandag 28 augustus 2017 om 19:00

foto: Sirotti

De rustdag is hét perfecte moment om de balans op te maken na negen dagen koers door het Spaanse landschap. Chris Froome is hard op weg om zijn zo gewenste dubbel te realiseren, maar de Vuelta kent nog vele alto’s, muro’s en Sierra’s onderweg naar Madrid. Zo ook in rit tien, met de vermaarde Collado Bermejo op het menu. WielerFlits wikt en weegt de kanshebbers.

Parcours
Koersen door Murcia betekent vaak het trotseren van snikhete en broeierige weersomstandigheden, verraderlijke omlopen en niet te onderschatten kuitenbijters. Het is ook de thuisregio van twee huidige succesvolle Spaanse wielrenners. De een schittert door afwezigheid, de ander is dit jaar wel van de partij: Alejandro Valverde en Luis Leon Sanchez. Caravaca – startplaats van de etappe – is een broeiplaats van culturele activiteit met een overvloed aan musea, kerken en andere monumenten. De bijna 30.000 inwoners tellende stad is ook bekend vanwege zijn olie- en chocoladefabrieken.

De renners zullen echter niet de tijd krijgen om zich te verlekkeren aan al dit Murciaans schoon, met een ruim 160 kilometer lange rit naar Elpozo Alimentación in het vooruitzicht. Net als de voorbije twee etappes opteert de organisatie voor een – voor Spaanse begrippen – vlakke aanloop. Het peloton zal in de beginfase razen langs toeristische trekpleisters als Lorca – de stad die in de middeleeuwen diende als grens tussen christelijk en islamitisch Spanje – en Totana, waar Pablo Lastras in 2011 nog naar ritwinst snelde. Na 108,5 kilometer doemt de enige tussensprint van de dag op. Niet lang daarna zullen de vlakke wegen worden ingeruild voor kilometers zwoegen bergop.

De Collado Bermejo is wellicht niet een berg die bij de wielervolger direct een belletje doet rinkelen. Wie echter verder kijkt, ziet dat op de flanken van deze col voldoende wielergeschiedenis is geschreven. De Collado Bermejo is namelijk al jarenlang dé scherprechter in de Ronde van Murcia, ook toen die koers nog door het leven ging als meerdaagse wedstrijd. Zo was het in 1999 dat het Spaanse wielerpubliek op deze klim een Marco Pantani in vol ornaat, dansend op de pedalen, aan het werk zag.

Het terrein leent zich dan ook voor de lichtgewichten in het peloton. In achttien kilometer stijgt het wegdek negenhonderd meter, wat neerkomt op een gemiddelde hellingsgraad van 5%. Het geeft nog maar eens aan dat een gemiddelde niet alles zegt over de daadwerkelijke moeilijkheidsgraad van een beklimming. De Collado Bermejo is namelijk op te delen in drie gedeeltes. Na de Alto del Morrón de Totana (5,7 km aan 5,7%) volgt een vlakker tussenstuk van een kleine vijf kilometer, om vervolgens de laatste 7,7 kilometer – aan een gemiddelde van 6,5% – naar de top van de Collado Bermejo aan te vatten. Na het ronden van de top staan er nog 27 – grotendeels in dalende lijn gaande – kilometers op het programma. De laatste vierduizend meter zijn dan weer vlak.

Favorieten
Daags na de rustdag is het voor de klassementsrenners een ideale kans om een extra rustdag in te lassen. Tenminste, tot aan de Collado Bermejo, waar een der favorieten wel eens de benen van zijn concurrentie wil testen. De ritzege is echter allesbehalve interessant voor Sky, waardoor de vluchters een gerede kans maken op dagsucces.

Op wie moet dan gelet worden? Het is vissen in een grote vijver met klimmers die op een grote achterstand staan en uit zijn op dagwinst. Serge Pauwels rijdt tot nu een vrij anonieme Vuelta. De Belg was in de door Alaphilippe gewonnen etappe naar Xorret de Catí in de kopgroep te vinden, maar strandde op een vierde plaats. Dinsdag volgt een kans op eerherstel. Hij behoort vaak tot de sterkste klimmers in een vluchtgroep en kan daar in deze finale gebruik van maken. “Er volgen nog heel veel kansen”, zei hij tegen Sporza. Binnen Dimension Data, dat niet heel gelukkig is deze Vuelta, zal ook Lachlan Morton uit zijn op een succesje.

Een Spaanse ritzege in de Vuelta. Het is al even geleden. De laatste kwam van David De la Cruz, die vorig jaar de negende etappe naar de Alto del Naranco won. Zijn opvolger zou zomaar uit ProContinentale hoek kunnen komen. Daniel Navarro van Cofidis heeft een klassement al uit zijn hoofd gezet en kan een gooi doen naar etappewinst voor zijn ploeg. Iemand die wil laten zien dat hij een wedstrijd kan afmaken, is Jaime Roson. De Spanjaard van Caja Rural-Seguros RGA trekt volgend jaar naar Movistar. Een overwinning in de Vuelta zou een aardige binnenkomer zijn bij het team van teammanager Eusebio Unzue.

UAE Emirates heeft al een ritzege op zak met Matej Mohoric. De ploeg laat zich regelmatig zien in de ontsnapping. Deze keer zou John Darwin Atapuma zomaar eens uit kunnen pakken. Vorig jaar greep hij twee keer net naast een overwinning in de Vuelta. Slaagt hij dit keer wel in zijn opzet? Movistar is met een stel jonge honden op pad. Door de afwezigheid van zowel Quintana als Valverde krijgen de normaal zo trouwe luitenanten de ruimte om aan te vallen. Met Richard Carapaz hebben ze een Ecuadoraan in dienst die aardig omhoog kan. Gaat hij voor zijn eerste profzege? Daarnaast moet ook niet uitgesloten worden dat Movistar een tweede pion meestuurt in de persoon van Marc Soler of Rubén Fernandez.

Het is nog niet echt de ronde van LottoNL-Jumbo. Steven Kruijswijk staat al op bijna vijf minuten in het klassement. Voor hem komt later deze week misschien nog de kans om tijd terug te pakken. Deze etappe lijkt niet direct geschikt daarvoor. Voor wie de rit misschien wel positief kan uitpakken, is voor George Bennett. De Nieuw-Zeelander zat in de Tour een paar keer succesvol mee en kan nu op herhaling gaan. Of zijn vorm het toelaat is echter de vraag. Antwan Tolhoek zou zich ook kunnen testen.

Over Nederlanders en aanvallen gesproken: Jetse Bol. De Nederlander in Colombiaanse dienst zei een paar dagen terug dat zijn laatste kans op het rood al geweest is. Nou, daar zou hij op de rustdag zomaar eens anders over kunnen gaan denken. Bol staat twintigste op 5.53 van Chris Froome. Een succesvolle vlucht die veel ruimte krijgt, zou hem nog in de buurt kunnen brengen van het leiderstricot. Waarom niet?

Voor BORA-hansgrohe is de Vuelta tot op heden niet wat ze ervan gehoopt hadden. De aangewezen kopman Rafal Majka verloor al vroeg veel tijd door ziekte. Hij zal zich in de grote bergen laten zien. Voor zijn goed klimmende ploeggenoot Emanuel Buchmann vormt etappe tien wellicht een buitenkansje. De jonge Duitser heeft genoeg talent en mits hij in vorm is, behoort hij tot de betere klimmers in dit veld. Een andere Duitssprekende renner die zich thuis voelt in de bergen, is Stefan Denifl. Bij het debuterende Aqua Blue Sport zijn ze aangewezen op aanvallen, zo liet onze landgenoot Michel Kreder al zien in de etappe naar Cuenca.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Serge Pauwels
*** Daniel Navarro, Jaime Roson
** John Darwin Atapuma, George Bennett, Richard Carapaz
* Jetse Bol, Emanuel Buchmann, Lachlan Morton, Stefan Denifl

Weer en TV
Murcia is normaliter de streek waar de zon hevig brandt, maar dinsdag zullen de renners naar alle waarschijnlijkheid voor het eerst in deze Vuelta te maken krijgen met regenachtige omstandigheden. De gemiddelde temperatuur zal schommelen rond de 25 graden Celsius. De wind zal met windkracht twee vanuit het oosten blazen.

Sporza en Eurosport beginnen hun live-uitzending om de vertrouwde tijd van 15.00. De NOS komt een uur later met een livestream op de website.


Kortingen tot 35% op Sportful fietskleding

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

50 euro korting op de Assos T.Equipe S7 fietsbroek

Reacties Toon reacties Verberg reacties