Vuelta 2017: Voorbeschouwing etappe 5

Door Niels Kok en Koen Middendorp, dinsdag 22 augustus 2017 om 19:00

Na het sprintgeweld wordt er in de vijfde rit naar een ander deel van het peloton gekeken. In deze typische Vuelta etappe vormen vier beklimmingen de lastige aanloop naar de slotklim, de Ermita Santa Lucia. Wie komt als eerste boven op dit kluizenaarspad? WielerFlits blikt vooruit.


Parcours
De vijfde etappe van de Ronde van Spanje voert het peloton richting de sinaasappelstreek. Rondom de startplaats Bencassim zijn veel boomgaarden te vinden met sinaasappels, mandarijnen en citroenen. De etappe is 175,7 kilometer lang en gaat over een heuvelachtig terrein. Onderweg komen de renners vijf gecategoriseerde beklimmingen tegen. De aankomst is in Alcossebre, op de Ermita Santa Lucia. Een korte, lastige beklimming met stroken van twintig procent.

Na zestien kilometer koers doemt de eerste beklimming al op. De Alto des Desierto de las Palmas is een klim van bijna acht kilometer met een gemiddelde stijging van 4,8% en behoort tot de tweede categorie. De etappe begint met een lus rondom Bencassim. Na 33 kilometer passeren de renners de startplaats weer om vervolgens koers te zetten richting Alossebre. Na 48 kilometer staat de tweede hindernis op het menu. De Alto de Cabanes behoort tot de derde categorie en kent een gemiddelde stijging van 4,4% over 7,3 kilometer.

Na de Cabanes is er een korte afdaling maar lang kunnen de renners niet uitrusten want de weg loopt al snel op. Als de coureurs 83 kilometer in de benen hebben begint officieel de derde klim van de dag. De Coll de la Bandereta is met 4,6 kilometer aan 7,6% kort en pittig te noemen, zeker wanneer de stroken van twintig procent zich aandienen. De 13,2 kilometer lange Alto de la Serratella is de voorlaatste klim van de dag. Hierna volgt een lange afdaling. De tussensprint van de dag is geplaatst op twaalf kilometer van de aankomst. Zullen de klassementsrenners zich mengen om de bonusseconden?

Met nog 3,4 kilometer te gaan doemt de een steile slotklim op. De Ermita Santa Lucia moet met een gemiddelde stijging van 9,8% voor een spectaculair slot zorgen. In bovenstaand filmpje is de slotklim in beeld gebracht. Vanaf de top van de heuvel kunnen de renners, als ze niet te verzuurd zijn, genieten van een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee en het stadje Alcossebre.

Favorieten
De etappe naar Alcossebre is een verraderlijke etappe vol stekelige obstakels, met aan het slot een onvermijdelijke muro. Al dekt de definitie muur wellicht niet de volledige lading. De Ermita Santa Lucia heeft namelijk een niet te onderschatten lengte van 3,4 kilometer – aan een gemiddelde stijgingsgraad van 9.8% – en is daarmee ook voer voor de klimmende elite in deze Vuelta. Daarnaast nodigt de ruim 170 kilometer lange onderneming door de regio Valencia eveneens uit tot het formeren van een voor de ritzege strijdende kopgroep.

Chris Froome won vorig jaar nog op de eveneens korte doch steile Peña Cabarga

Aangezien de Vuelta nog maar toe is aan dag vijf – en de renners en hun formaties zowel fysiek als mentaal nog (relatief) fris zijn – is de verwachting dat de springveren in het peloton in een zetel naar de finale willen worden gebracht om voor de ritzege te strijden. Dé ploeg die over de beste papieren beschikt in een dergelijke finale, is Sky. Kopman Chris Froome is de man met de meeste verzamelde adelbrieven over de afgelopen jaren. De kersverse Tourwinnaar is dit jaar op jacht naar de zo exclusieve dubbel: de Tour en Vuelta binnen één seizoen. Vandaag is een kans voor de Brit om zijn rivalen opnieuw enkele seconden aan te smeren. In de eerste bergrit naar Andorra la Vella toonde de Sky-coureur al zijn uitstekende vormpeil. Waar Froome veelal wordt beschouwd als een puike klimmer en tijdrijder, behoort hij ook tot de wereldtop in het kortere explosieve werk. Zo werd hij in het verleden al tweede op de vergelijkbare muren van Huy en Cumbre del Sol, en won hij al twee keer op de gevreesde Peña Cabarga. Vooral zijn duel met Juan José Cobo in de Vuelta van 2011 spreekt nog altijd tot de verbeelding.

Esteban Chaves lijkt eindelijk weer terug op topniveau – Foto: Sirotti

Een renner die in de Vuelta wil afrekenen met zijn demonen, is Johan Esteban Chaves. De zo goedlachse Colombiaan was vorig jaar nog een van de revelaties met onder meer een podiumplek (3e) in de Vuelta. Dit jaar hebben een hardnekkige knieblessure en privéproblemen hem echter teruggeworpen. In de afgelopen Tour was Chaves bijvoorbeeld een schim van zichzelf. Naar eigen zeggen was de Franse ronde vooral een voorbereiding op de Vuelta. Onderweg naar Andorra la Vella toonde Chavito dat deze woorden gegrond waren. Op de Alto de la Comella was de Colombiaan de enige die zijn wagonnetje kon aanpikken bij een op hol geslagen Froome. Het geeft aan dat de Il Lombardia-laureaat in topvorm is, en dat betekent automatisch dat hij een topkandidaat is voor rit vijf met zijn explosief vermogen. Denk alleen al aan de Vuelta van twee jaar geleden, toen hij als een heuse wervelwind door de eerste week raasde met twee ritzeges op explosieve aankomsten naar Caminito del Rey en Sierra de la Cazorla. ORICA-Scott kan met de gebroeders Simon Yates en Adam Yates rekenen op nog twee gevaarlijke ijzers in het vuur.

De op papier beste puncheur in deze Vuelta is wellicht Julian Alaphilippe. De tweevoudig runner-up in de Waalse Pijl lag net als Chaves enige maanden in de lappenmand met knieproblemen. De Quick-Step Floors-renner tankte enkele weken geleden echter vertrouwen in de Ronde van Burgos. Niet in de vorm van ritwinst of de eindzege, maar wel in enkele dichte ereplaatsen op aankomsten heuvelop. Het zal de nog altijd maar 25-jarige Fransman sterken in het doel de resterende koersmaanden te knallen. Het feit dat hij fris is ten opzichte van zijn concurrenten, moet in zijn voordeel spelen. Op de Coll de la Rabassa vond de Fransman echter al bijzonder snel zijn waterloo. Een teken dat de benen nog altijd niet genoeg gerodeerd zijn, of speelde Alaphilippe verstoppertje met het oog op vandaag? Wellicht moet er binnen het Belgische kamp meer uitgekeken worden naar David de la Cruz, die met de bonificatieseconden de leiderstrui kan pakkenDe naar Sky vertrekkende Spanjaard behoorde tot het elitegroepje dat in Andorra la Vella voor de ritzege kampte. Normaal gesproken mist hij net dat beetje explosiviteit om naar de zege te stormen, maar door te anticiperen is ritwinst wellicht wel mogelijk.

Michael Woods is een specialist in het explosieve werk – Foto: Sirotti

Drie mannen die met een gerust gemoed naar Alcossebre trekken, zijn Michael Woods (Cannondale-Drapac), Romain Bardet (AG2R La Mondiale) en Fabio Aru (Astana). Alle drie waren ze op de afspraak in de eerste echte test in deze Vuelta, met respectievelijk een tiende, vierde en zesde plaats in de daguitslag. Zeker Woods en Bardet hebben de capaciteiten om op een dergelijk explosieve aankomst voor de zege te strijden. Woods liet dit zien in de voorbije Giro d’Italia, toen hij kort wist te eindigen op enkele Italiaanse arendsnesten. Kan de Canadees eindelijk die grote Europese vis binnen hengelen? Bardet bedwong – op weg naar ritwinst – in de Tour dan weer op indrukwekkende wijze de loeisteile slotstroken naar Peyragudes. Dit zal hem vertrouwen hebben gegeven dat hij over de benodigde punch beschikt. Aru wist zich onderweg naar Andorra terug te vechten naar het wiel van Chris Froome. De Italiaan is niet de meest explosieve van het lot, maar kan op een goede dag verrassen.

Wout Poels zal weer een hoofdrol willen opeisen in La Vuelta

Voor de etappe naar Andorra la Vella zou onze topfavoriet Wout Poels geweest zijn. Relatief fris ten opzichte van zijn concurrenten, het tonen van nakende topvorm in de Ronde van Polen én – niet onbelangrijk – in het verleden aangetoond uit het juiste ‘puncheur-hout’ gesneden te zijn. Dat was echter voor de eerste test bergop in deze Vuelta. Op de Alto de la Comella bleek Poels niet bij machte om het tempo van ploegmakker Gianni Moscon te volgen. Een verlies van 1.39 was het verdict aan de meet. Dit zal ongetwijfeld hebben geleid tot bedrukte gezichten binnen de ploeg, want voorafgaand aan de Spaanse ronde lieten zowel Poels als Sky nog doorschemeren dat de Nederlander met een beschermde status zal rondfietsen. De vraag is: kan hij deze teleurstelling weer te boven komen? Een Poels in topvorm heeft in het verleden namelijk aangetoond een uitstekende puncheur te zijn. Het was bovendien in de Vuelta van 2011 dat hij zichzelf naar de wereldtop katapulteerde met knalprestaties op steile ‘puisten’ als Valdepeñas de Jaen en de Alto de L’Angliru. Krijgen we zes jaar later een gevalletje ‘de cirkel is rond’, in de vorm van een zegevierende Poels op de Ermita Santa Lucia?

Kan Daniel Moreno de klok terugdraaien?

Jarenlang was Spanje hét land van de puncheurs. Alejandro Valverde, Joaquim Rodríguez en Daniel Moreno waren de drie musketiers die elke steile muur onveilig maakten met hun helse demarrages. Anno 2017 heeft Rodríguez zijn fiets aan de wilgen gehangen en revalideert Valverde nog altijd van zijn in de Tour opgelopen kniebreuk. Blijft de 35-jarige Moreno over, die inmiddels al flink wat van zijn pluimen heeft verloren. De renner die in 2013 als een ware koning heerste over de Muur van Huy en Valdepeñas de Jaen, is al een tijdje verdwenen. Toch dient Moreno niet geheel te worden uitgevlakt. Vorig jaar reed de klimmer in deze ronde nog naar een achtste stek in het eindklassement. Met de afwezigheid van zowel Valverde en Quintana binnen Movistar, zal Moreno naar alle waarschijnlijk de ruimte krijgen om op jacht te gaan naar persoonlijk succes. Kan hij nog eenmaal zijn benen van weleer hervinden? Onderweg naar Andorra deed hij het alvast niet slecht met een veertiende plaats in de daguitslag.

Wilco Kelderman kan goed uit de voeten op een steile slotklim – Foto: Sirotti

De derde etappe naar Andorra la Vella heeft enkele winnaars opgeleverd. Vincenzo Nibali was uiteraard de grootste, wat zich uitte in ritwinst. De 32-jarige Italiaan mist echter normaal gesproken de echte explosiviteit om op een dergelijke aankomst de strijd aan te gaan met mannen als Froome en Chaves. Als iemand echter een koersverloop naar zijn hand kan zetten, dan is het wel de Lo Squalo. Ook BMC kwam als winnaar uit de bus met een sterke Tejay van Garderen en Nicolas Roche. De Ier won in het verleden al op een explosieve Vuelta-aankomst. De Andorrese bergen hebben echter vooral veel slachtoffers geëist. Zo kregen de Nederlandse troeven Steven Kruijswijk – die niet geheel fit is – en Wilco Kelderman een eerste draai om de oren. Kunnen zij zich revancheren voor hun mindere optreden? Vooral Kelderman is normaal gesproken iemand die op dergelijke heftige slotstroken uit de voeten kan. In de voorbije Ronde van Polen liet hij dit op de muur van Szczyrik (met percentages tot 17%) nog zien. Het is wel afwachten in hoeverre hij hersteld is van zijn val in de vierde rit naar Tarragona.

Andere verliezers waren Ilnur Zakarin, Miguel Ángel López en Rui Costa. Kunnen zij zich opnieuw oprichten? De grootste verliezers waren echter Alberto Contador en de met maagproblemen kampende Rafal Majka. Beide kemphanen verloren ruim 2.30 minuut op de kop van de koers. Vooral de afscheidnemende Contador zal willen waken dat zijn carrière niet als een nachtkaars uitgaat. Tot slot zijn er nog een pak outsiders te noteren die ver kunnen raken. Hierbij moeten we denken aan de goed rijdende Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale), Warren Barguil (Sunweb), Carlos Betancur (Movistar), Omar Fraile (Dimension Data) en kroonjuweel Gianni Moscon (Sky) En wat kan de jongere garde, bestaande uit Jaime Roson (Caja-Rural), Jack Haig (ORICA-Scott) en Hernan Aguirre (Manzana Postobon)?

Favorieten volgens WielerFlits 
**** Chris Froome
*** Johan Esteban Chaves, Julian Alaphilippe
** Michael Woods, Romain Bardet, Fabio Aru
* Wout Poels, Daniel Moreno, David de la Cruz, Simon Yates

Weer en TV
Het weer zal woensdag zomers aanvoelen, met de temperatuur die richting de dertig graden Celsius zal kruipen en uitblijvende regenbuien. De wind zal in de finale vanuit het noordoosten waaien.

De wedstrijd is live te volgen op tv via Sporza en Eurosport. Beide zenders beginnen om 15:00 met hun live-omkadering. Op NOS.nl kan men de koers volgen door middel van een livestream.


900 euro korting op Zipp wielsets

La Machine: Stijlvolle casual wielerkleding

OP=OP : 60 euro korting op Sidi Genius 7 fietsschoenen

Reacties Toon reacties Verberg reacties