Lars Boom slaat dubbelslag in BinckBank Tour

Door Nick Doup, vrijdag 11 augustus 2017 om 16:37

foto: Sirotti

Lars Boom heeft de vijfde etappe van de BinckBank Tour gewonnen. De Vlijmenaar van LottoNL-Jumbo sprong op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard-Geleen weg uit een sterke favorietengroep, waarna hij solo over de finish kwam. Het levert hem de leiderstrui op. Peter Sagan kwam enkele seconden achter hem als tweede over de finish.

Voor het eerst deze BinckBank Tour meldden meerdere WorldTour-ploegen zich aan het front om in deze etappe in de ontsnapping te geraken. Uiteindelijk geraakten Petr Vakoc, Jenthe Biermans, Michael Hepburn, Gediminas Bagdonas, Piet Allegaert, Elmar Reinders en Kevin Van Melsen weg. Zij pakten een voorsprong die rond de drie minuten bleef schommelen.

Sunweb slaat slag
De nervositeit nam toe naarmate de finale naderde. Op de smalle Limburgse wegen wilden alle kopmannen van voren zitten, waarbij ook valpartijen voorkwamen. Onder meer Oliver Naesen kwam ten val, maar hij wist ‘zonder erg’ terug te keren. Vijftig kilometer voor het einde sprintte Sunweb naar voren. De ploeg van Tom Dumoulin kende het parcours en gebruikte de wind om het peloton in stukken te trekken.

Küng in de problemen
Een groep van zo’n veertig man maakte zich los, aanvankelijk met, maar later zonder leider Stefan Küng. De Zwitser reed lek en leek in zijn eentje het gat te moeten dichten, maar door hulp van enkele BMC-ploeggenoten keerde hij bijtijds terug. In de Gouden Kilometer pakten Vakoc en Hepburn als overgebleven vluchters de meeste bonificaties.

Favorieten maken harde koers
Na die Gouden Kilometer maakten de toppers er een harde koers van. Zestien klassementsrenners maakten zich los; grote verliezer was Küng, die zijn leiderstrui ging verliezen. Demarrages van Dumoulin en Sagan werden onschadelijk gemaakt. Een aanval van Stuyven en Bakelants kreeg meer ruimte, maar twee kilometer voor de finish werden zij teruggepakt.

Sagan controleerde elke demarrage, al had hij op een versnelling van Lars Boom geen antwoord. De renner van LottoNL-Jumbo had een sterke solo in de benen en wist zo zijn eerste zege te boeken sinds de eerste etappe van de Ronde van Denemarken 2015. Met een gebaar waar een mix van frustratie en blijdschap van afspatte, passeerde hij de finish.


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties