Marianne Vos grijpt Europese titel

Geplaatst op zaterdag 5 augustus 2017 om 16:53

foto: Sirotti

Marianne Vos is de nieuwe Europees kampioene op de weg. De Nederlandse versloeg Giorgia Bronzini uit Italië en Olga Zabelinskaja uit Rusland in een sprint met drie. Vos is daarmee de opvolgster van Anna van der Breggen.

Nederland maakt koers hard
De weersomstandigheden zorgde vandaag voor een harde wedstrijd. De regen viel in het begin van de wedstrijd met bakken uit de lucht en ook de wind speelde een grote rol. De Nederlandse ploeg probeerde de koers nog eens extra hard te maken door de boel af en toe op de kant te gooien en constant aan te vallen.

De latere winnares Marianne Vos was in het begin zelf één van degenen die een versnelling plaatste, maar ook Lucinda Brand, Janneke Ensing, Amy Pieters, Ellen van Dijk en Chantal Blaak deden pogingen om weg te geraken. Geen van allen kreeg een vrijgeleide, maar deze strategie zorgde wel voor een uitputtingsslag.

Heel even kwam de Nederlandse ploeg in de problemen, toen een groep van negen wegreed met Pieters als enige Nederlandse vooraan, maar titelverdedigster Anna van der Breggen loste de situatie hoogstpersoonlijk op door op kop van het peloton te achtervolgen.

Vos in beslissende kopgroep
Alles kwam weer bij elkaar, waarna op 25 kilometer van het einde een nieuwe kopgroep ontstond. Ditmaal was Vos de Nederlandse afgevaardigde. De meervoudig olympisch kampioene had gezelschap van Olga Zabelinskaya (Rusland), Giorgia Bronzini, Elisa Longo Borghini (beiden Italië), Charlotte Becker (Duitsland) en Katarzyna Pawlowska (Polen).

Het bleek de juiste samenstelling: de zes koplopers reden naar een maximale voorsprong van 45 seconden en mochten in de finale strijden om de zege. Pawlowska schakelde echter zichzelf uit door op 4,5 kilometer van het einde ten val te komen. Door het incident verloor ook Becker het contact met de kopgroep, waardoor er vooraan vier overbleven.

Bij het ingaan van de laatste kilometer plaatste Zabelinskaya in de kopgroep een versnelling. Vos zat direct op haar wiel, net als Bronzini, maar Longo Borghini – die onderweg veel werk had opgeknapt – moest passen. Zabelinskaya bleef in het restant van de slotkilometer op kop rijden om zich van het brons te verzekeren. De Russische trok daarmee de sprint aan voor haar twee vluchtgenoten. In de spurt bleek Vos vervolgens de snelste. Ze kwam met een fietslengte voorsprong over de meet, waarna ze in de armen van haar juichende vader viel.


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties