Van Vleuten klimt in vernieuwde La Course soeverein naar zege op Col d’Izoard

Door Youri IJnsen, donderdag 20 juli 2017 om 12:17

foto: ASO

De eerste etappe in La Course heeft een zege opgeleverd voor Annemiek van Vleuten. De 34-jarige Nederlandse van Orica-Scott was bovenop de Col d’Izoard de beste vrouwelijke klimster. Achter haar werden Lizzie Deignan en Elisa Longo-Borghini de nummers twee en drie. De eerste twintig rensters in de uitslag rijden zaterdag een achtervolging op het tijdrit-parcours van de Tour de France in Marseille.

Hoog tempo vanuit de start
Na de start in Briançon ging de gashendel direct volledig open bij de vrouwen. Aanvalspogingen werden in de kiem gesmoord. Door het hoge tempo moest een deel van het peloton al vrij snel lossen. Vooraan werd er nog altijd gedemarreerd, waar we onder andere het rood-wit-blauw van Chantal Blaak in de aanval zagen. De van Deense origine Nieuw-Zeelandse Linda Villumsen was de eerste die wel een gaatje sloeg en die wist vast te houden.

Boels-Dolmans controleert
Uiteindelijk werd ook Villumsen gegrepen door het door Boels-Dolmans gecontroleerde peloton. In de finale moest Pauline Ferrand-Prévot al vroeg passen. De voormalig wereldkampioen loste op vijf kilometer van de streep, toen het ‘peloton’ enkel nog uit een elitegroepje met de beste klimsters bestond. Brits kampioene Lizzie Deignan bepaalde daar het tempo voor haar ploeggenote Megan Guarnier, maar de Amerikaanse was zelf een van de eerste slachtoffers van Deignans beulswerk.

Van Vleuten gooit knuppel in het hoenderhok
Op net iets minder dan vijf kilometer van de meet plaatste Van Vleuten een eerste versnelling, waarop slechts vier rensters een antwoord hadden. Na een tweede versnelling enkele honderden meters later, moesten alle concurrenten passen. Van Vleuten bouwde haar voorsprong gestaag uit, maar kende op anderhalve kilometer van de meet een klein schakelfoutje. Heel even leek ze daar moeite mee te hebben, maar uiteindelijk kwam ze na een solo juichend over de meet.


Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Fietsschoenen: Vandaag besteld, morgen gratis bezorgd

Reacties Toon reacties Verberg reacties