Tour 2017: Indrukwekkende Bauke Mollema soleert naar etappewinst

Door Nick Doup, zondag 16 juli 2017 om 17:49

foto: ASO

Bauke Mollema heeft de vijftiende etappe van de Tour de France op indrukwekkende wijze gewonnen. De Nederlander van Trek-Segafredo kwam solo over de finish in Le Puy-en-Velay, nadat hij op dertig kilometer van de finish weggereden was uit een grote kopgroep. Diego Ulissi eindigde als tweede, voor Tony Gallopin en Primoz Roglic.

Grote kopgroep krijgt de ruimte
Dylan van Baarle was de aanstichter van de eerste kopgroep van de dag, maar op de eerste klim van de dag (1e categorie) trok zijn medevluchter Warren Barguil stevig door. De bollentruidrager kreeg Serge Pauwels, Damiano Caruso, Dylan van Baarle en Tsgabu Grmay mee. Daarachter zette Bauke Mollema een grote achtervolging (23 renners) op poten. Onder meer Primoz Roglic, Michael Matthews, Thomas De Gendt en Maurits Lammertink zaten in deze groep-Mollema, die op de top van de eerste klim op twee minuten van het koptrio volgde. Het peloton liet beide groepen begaan en reed op 4.30 achterstand.

Matthews pakt weer punten
Na een achtervolging van zo’n vijftig kilometer maakte de groep-Mollema de aansluiting bij de vijf koplopers, waardoor we een 28-koppig peloton op kop hadden. De samenwerking was goed vooraan, waardoor de voorsprong opliep tot boven de zes minuten. Bij de tussensprint op 93 kilometer van de finish pakte Matthews 20 punten, waardoor hij weer iets inliep op groene trui Marcel Kittel.

Tony Martin solo
Met nog 65 kilometer te gaan sprong Tony Martin weg uit de kopgroep. De wereldkampioen tegen de klok reed in de tijdrithouding ruim een minuut weg van zijn achtervolgers. Dat deed de Duitser op een vlak gedeelte en in een snelle afdaling. Met een voorsprong van 1.30 begon hij aan de Col de Peyra Taillade (8,3 km aan 7,4%) van 1e categorie. BMC trok in dienst van Caruso stevig door in de achtervolging, waardoor Martin beetje bij beetje teruggepakt werd.


Koplopers

Grootse solo Mollema
Voor Pauwels en Barguil ging het niet hard genoeg. De bollentruidrager ging op de steile flanken solo in de tegenaanval en pakte Martin al snel terug. De Fransman pakte de punten en liet daarna een groep achtervolgers, met daarbij Pauwels, Mollema en Roglic, terugkeren. Onze landgenoot sprong op een moment van stilte weg. Hij pakte direct een goed gat van tien seconden en liep uit op de rest.

foto: ASO

Bij het aanvatten van de laatste klim (Côte de Saint-Vidal) had Mollema een kleine minuut voorsprong. Op dat moment moest hij nog 15 kilometer. Achter hem trok Roglic ten aanval, met Barguil in zijn wiel. Op de top had Mollema nog twintig tellen over op het tweetal. Gallopin en Ulissi sloten daar aan, maar dat zorgde niet direct voor een betere samenwerking.

Onder de boog van de 10 kilometer was het gat negentien seconden. In de kilometers erna schommelde dat tussen de tien en twintig seconden, maar dichter kwamen de achtervolgers niet, waardoor Mollema met de handen in de lucht over de streep kon komen.


Favorieten

AG2R waarschuwt Froome, gele trui moet van de fiets
In het peloton trok AG2R La Mondiale in aanloop naar de Peyra Taillade het gas open, waardoor er een klein gaatje ontstond. Een onrustige Froome miste de slag, maar kon op eigen kracht terugkeren. Tot bleek waarom hij onrustig was: de Brit moest van fiets wisselen. Bardet en zijn ploeg trokken vol door, waardoor de Britse geletruidrager in de achtervolging moest. Aan de voet had hij een achterstand van bijna 50 seconden.

Met hulp van Henao en Nieve liep Froome wat in op de groep-Bardet, waar Quintana gelost werd. De Colombiaan waaide terug kon ook het tempo van Froome niet volgen. De gele trui leek op de steile flanken op zichzelf aangewezen, maar zijn ploeggenoot Landa liet zich terugzakken. In het wiel van de Spanjaard werd Froome teruggebracht naar de favorietengroep.

Versnelling Bardet teniet gedaan, Martin pakt tijd
Een kleine drie kilometer onder de top demarreerde Bardet. Urán reageerde direct, in tegenstelling tot Froome. Daniel Martin bracht de rest van de favorieten echter terug bij elkaar, waarna tot de top alles bij elkaar bleef. Op het plateau dat naar de finish leidde hield AG2R het tempo hoog.

Waar een aanval van Yates op de Côte de Saint-Vidal werd afgeslagen, kreeg Dan Martin vlak daarna wel de ruimte. De Ier pakte, met enige hulp van De Gendt en Geschke, veertien kostbare seconden in het algemeen klassement.


Kortingen tot 35% op Sportful fietskleding

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

50 euro korting op de Assos T.Equipe S7 fietsbroek

Reacties Toon reacties Verberg reacties