Pavel Sivakov slaat dubbelslag in Valle d’Aosta

Door Koen Middendorp, zaterdag 15 juli 2017 om 16:40

Foto: Michael Zanghellini/BMC Development

Pavel Sivakov heeft de koninginnenrit in de Giro Valle d’Aosta op zijn palmares bijgeschreven. De 20-jarige Rus van BMC U23 rondde een veertig kilometer lange solo af op de flanken van Breuil Cervinia. De Belg Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal U23) reed naar een tweede plaats in de daguitslag. Leider Giovanni Carboni kende een slechte dag en verloor zijn leiderstrui aan zijn Russische rivaal.

De koers brak volledig open in de afdaling van de Champremier. Leider Giovanni Carboni en zijn grote uitdager Pavel Sivakov reden naar een vooruit zijnde groep bestaande uit de Belgen Nicolas Veroughstraete en Nico Houtteman en de Kazach Anton Kuzmin. De nummer drie en vier van het klassement, Bjorg Lambrecht en Michael Storer, hadden zich laten verrassen en volgden op bijna één minuut van de twee kemphanen.

Op de voorlaatste klim van de dag, de Col St. Panteléon (16.5 km aan 7.2%), viel de beslissing in de koers. Onder aanvoering van Sivakov werd de kopgroep stelselmatig uitgedund. Halfweg de St. Pantaléon schudde de Rus nogmaals aan de boom. Het door Sivakov ontwikkelde tempo lag duidelijk te hoog voor zijn concurrenten, leider Giovanni Carboni incluis. Op de top van de St. Pantaléon kende hij al een voorgift van meer dan één minuut op Lambrecht en Storer.

In de eerste kilometers van de slotklim naar Breuil Cervinia probeerde Lambrecht de sprong te maken naar Sivakov. Na een veelbelovend begin plafonneerde de Belg, en wist de Rus opnieuw uit te lopen. Ondertussen bevond leider Carboni zich in steeds viezere papieren: de Italiaan moest meer en meer renners laten gaan. Hier had leider Sivakov duidelijk geen boodschap aan: de BMC-renner soleerde op knappe wijze naar ritwinst, en veroverde en passant ook de leiderstrui.


Castelli 2018 collectie: Gratis verzending en retour

Born sportvoeding: De keuze van Tom Dumoulin

Ontdek het ruime assortiment aan Shimano-onderdelen

Reacties Toon reacties Verberg reacties