Tour 2017: Matthews vloert Van Avermaet in Rodez, Froome nieuwe leider

Door Koen Middendorp, zaterdag 15 juli 2017 om 17:46

Foto: ASO/ B.Bade

Michael Matthews heeft de veertiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. de Australiër van Sunweb vloerde in een elitespurt Greg van Avermaet (BMC) en Edvald Boasson Hagen (Dimension Data). Gele trui Fabio Aru verloor verrassend veel tijd op de slotklim naar Rodez, en moet zijn gele trui weer afstaan aan Chris Froome.

Vijftallige kopgroep formeert zich in het begin
Aangezien de rit naar Rodez op papier kansen bood voor een breed pallet aan coureurs, was de stille hoop dat een ziedende start het gevolg zou zijn. Thomas de Gendt (Lotto-Soudal), Timo Roosen (LottoNL-Jumbo), Thomas Voeckler (Direct Energie) en Maxime Bouet (Fortuneo-Oscaro) kregen echter al gelijk de zegen van het peloton. Reto Hollenstein (Katusha-Alpecin) leek met een late tegenreactie aan een heuse chasse patate bezig te zijn, maar wist na een tiental kilometer toch vooraan te postvatten.

BMC en Sunweb controleren de koers
De ploegen van Greg van Avermaet (BMC), Michael Matthews (Sunweb) en Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) waren duidelijk niet van plan om de vluchters teveel hoop te geven: de maximale voorsprong van het vijftal bleef de hele dag schommelen rond de twee minuten. De (spaarzame) spanning in de eerste twee wedstrijduren moest gehaald worden uit de tussensprint van de dag, die gewonnen werd door Thomas de Gendt.

De Gendt opent finale
Met het aansnijden van de heuvelachtige finale op vijftig kilometer van de streep, steeg ook de nervositeit in het peloton. De stevig blazende wind bleek funest voor Marcel Kittel. De Duitse spurtbom kende een heuse jour sans, en moest als een van de eerste coureurs het peloton laten gaan. Michael Matthews en Sunweb trokken daaropvolgend het tempo de hoogte, waardoor flink wat renners in de problemen kwamen. Vooraan schudde De Gendt zijn vluchtmakkers van zich af, in de hoop solo naar de zege te rijden. Ondanks een verwoede achtervolging van BMC, Sunweb en AG2R La Mondiale in het peloton, hield de Belg vooraan knap stand. Met nog vijftien kilometer te gaan was zijn voorsprong echter wel geslonken tot een halve minuut. Op de niet gecategoriseerde klim naar La Primaube moest De Gendt alsnog capituleren. Het inrekenen van de Lotto-Soudal coureur, was voor Tony Martin het sein om het te proberen. Ook de wereldkampioen tijdrijden kreeg echter geen vrijbrief.

Aanval Maurits Lammertink
Enige ruimte verschaften ploegmaat Maurits Lammertink en de Fransman Pierre Luc Perichon (Fortuneo-Oscaro) zich daarentegen wel. De twee kregen met Nikias Arndt (Sunweb) en Damiano Caruso (BMC) echter twee waakhonden mee van respectievelijk Matthews en Van Avermaet. Mede hierdoor wisten de vier koplopers slechts een maximale voorsprong van 15 tikken bij elkaar te fietsen. Het sein voor Lammertink om het alleen te proberen met nog vijf kilometer te gaan. Een kilometer later werd echter ook de Nederlander opgeslokt door de buik van het peloton.

Zinderende finale op weg naar Rodez
Een ziedende lead-out naar de 570 meter tellende slotpuist in de straten van Rodez volgde. Het was de Belgische kampioen Oliver Naesen die al vanaf de voet aanging. Met nog 350 meter te gaan ging Philippe Gilbert op en over zijn landgenoot, gevolgd door Van Avermaet en Matthews. Met nog honderd meter te gaan zette de Australiër zijn turbo aan, en hield Van Avermaet makkelijk achter zich. Iemand die duidelijk meer moeite had met de aankomst, was leider Fabio Aru. De Italiaan verloor veel tijd op zijn concurrenten. De kopman van Astana zakt hierdoor naar een tweede plaats in de rangschikking, en kent een achterstand van 19 seconden op nieuwe leider Chris Froome.


Castelli 2018 collectie: Gratis verzending en retour

Born sportvoeding: De keuze van Tom Dumoulin

Ontdek het ruime assortiment aan Shimano-onderdelen

Reacties Toon reacties Verberg reacties