Voorbeschouwing: NK Tijdrijden 2017

Door Martin van den Bosch, woensdag 21 juni 2017 om 08:00

Foto: Sirotti

De laatste weken voor de Tour is traditioneel de periode dat de nationale titels verdeeld worden. Dit jaar is de gemeente Montferland in het oosten van Nederland gastheer van het NK. Woensdag staat met het NK Tijdrijden de eerste discipline voor de Elite/Professionals op het programma.

Historie
Het Nederlands kampioenschap tijdrijden staat nog maar sinds 1991 op de wielerkalender. Aanvankelijk namen er enkel amateurs deel. De eerste titel ging naar Bart Voskamp, die Léon van Bon en Servais Knaven voorbleef. In 1995 deden er voor het eerst beroepsrenners mee. Het rood-wit-blauw ging dat jaar naar Erik Breukink.

Het podium in 2016 – foto: Youri IJnsen/WielerFlits

In 2017 is men toe aan de 27e editie. Stef Clement is met vier titels recordhouder. Erik Dekker en Voskamp behaalden elk drie titels, Erik Breukink, Thomas Dekker, Lieuwe Westra en Tom Dumoulin veroverden er ieder twee.

Vorig jaar werd het NK verreden in Middelharnis. Tom Dumoulin zette op een parcours van 50 kilometer de snelste tijd neer. Jos van Emden deed er 34 tellen langer over en eindigde op een tweede plaats.

Laatste tien winnaars
2007 flag-nl Stef Clement
2008 flag-nl Lars Boom
2009 flag-nl Stef Clement
2010 flag-nl Jos van Emden
2011 flag-nl Stef Clement
2012 flag-nl Lieuwe Westra
2013 flag-nl Lieuwe Westra
2014 flag-nl Tom Dumoulin
2015 flag-nl Wilco Kelderman
2016 flag-nl Tom Dumoulin

Parcours
In de gemeente Montferland staat de renners een parcours van 50,4 kilometer te wachten. Een rondje van 25,2 kilometer moet twee keer afgelegd worden. Het traject gaat over lange, rechte wegen door en heuvelachtig bosgebied in het oostelijk deel van de provincie Gelderland.

Parcours NK Tijdrijden 2017

De renners starten in ’s Heerenberg, een plaats vlak bij de Duitse grens. Van daaruit wordt er koers gezet in noordelijke richting. Vlak voordat de renners Zeddam aandoen, slaan ze af richting het westen. Via Loerbeek en Kilder wordt uiteindelijk toch Zeddam aangedaan. Over de N335 rijden de renners vervolgens naar Beek. Na een lang, recht traject over de door bossen omzoomde Peeskesweg wacht de finish in ’s Heerenberg.

De renners starten in twee blokken. Het eerste blok vertrekt om 18:30, het tweede om 19:30. Een klein uur later wordt de aankomst van de laatste renner verwacht.

Favorieten
Wanneer we de deelnemerslijst doorlopen, zien we dat de grootste kanshebbers voor een goede klassering te vinden zijn bij LottoNL-Jumbo, Sunweb en Roompot-Nederlandse Loterij.

Trekt Jos van Emden zijn goede vorm door naar het NK Tijdrijden? – Foto: Sirotti

Jos van Emden is woensdag een van de voornaamste kandidaten om de driekleur te veroveren. Zijn tijdritzege op de slotdag van de Giro d’ Italia ligt nog vers in het geheugen. Hij klopte in Milaan Tom Dumoulin, die woensdag opnieuw zijn voornaamste tegenstrever zal zijn. Van Emden werd één keer eerder nationaal kampioen, in 2010 bleef hij Koos Moerenhout en Lieuwe Westra voor. Volgt dit jaar een tweede nationale titel?

Ook routinier Stef Clement is een renner om rekening mee te houden. De 34-jarige Brabander veroverde al vier nationale tijdrittitels, waarvan de laatste zes jaar geleden. Clement reed in de 23,5 kilometer lange tijdrit in de Dauphiné naar een knappe vierde plaats. Het is een bevestiging dat hij het tijdrijden allerminst verleerd is en woensdag opnieuw mee kan strijden voor de prijzen.

Met Steven Lammertink heeft LottoNL-Jumbo een derde specialist in huis. De Tukker werd al twee maal nationaal kampioen bij de beloften. Vorig jaar behaalde hij bij zijn eerste deelname bij de profs een knappe vierde plek. Lammertink moest echter vorige week de Ronde van Zwitserland na een stevige val vroegtijdig verlaten. Het is afwachten of hij op tijd hersteld is voor een goede rit tegen de klok. Ook Robert Gesink (die voor het eerst in zijn carrière deelneemt), Daan Olivier en Koen Bouwman (vorig jaar zevende) staan hier namens de geel-zwarte formatie aan de start.

Heeft Dumoulin nog energie over? – Foto LaPresse – Fabio Ferrari

Titelverdediger Tom Dumoulin is naast Van Emden de voornaamste kanshebber voor de overwinning. Het is de grote vraag hoe het gesteld is met zijn vorm van de Giro-winnaar. De voorbije weken hebben het nodige van zijn energie gevraagd. In Zwitserland stapte hij vroegtijdig af. Was hij oververmoeid of nam hij rust met het oog op dit NK?

Naast Dumoulin verschijnen er nog twee renners van Sunweb aan de start. Sam Oomen rijdt zijn eerste nationale kampioenschap tijdrijden bij de profs. De twaalfde plek in het Critérium du Dauphiné zal hem vertrouwen gegeven hebben. Marc Goos komt in actie namens de opleidingsploeg. Ook de naam van Wilco Kelderman staat vermeld op de deelnemerslijst, maar Sunweb heeft ons laten weten dat de oud-winnaar niet aan de start staat.

Peter Koning is (wanneer we Sunweb buiten beschouwing laten) de enige Nederlander die in dienst van een buitenlandse ploeg aan de start komt. De renner van Aqua Blue Sport werd al eens Nederlands kampioen bij de beloften. Weet hij zich in Montferland voor het eerst op het podium te rijden?

Roompot-Nederlandse Loterij vaardigt vijf renners af. Martijn Tusveld reed op de slotdag in Zwitserland een knappe tijdrit. Op een 18e plaats was hij na Steven Kruijswijk de beste Nederlander. Twee jaar geleden werd hij tweede op het NK voor beloften. Oscar Riesebeek eindigde vorig jaar als negende en kan naar verwachting opnieuw bij de beste tien rijden. Ook Berden de Vries, Brian van Goethem en Jens Mouris geven namens de oranje formatie acte de présence. Routinier Mouris eindigde vorig jaar als tiende. Hoewel hij weinig wedstrijdritme heeft (hij reed dit jaar nog geen enkele wedstrijd uit), zal hij in zijn laatste nationale titelstrijd als beroepsrenner nog één keer alles uit de kast willen halen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Jos van Emden
** Tom Dumoulin, Stef Clement
* Peter Koning, Sam Oomen, Steven Lammertink

Wie wint het NK Tijdrijden 2017?

  • Jos van Emden (58%, 3.090 stemmen)
  • Tom Dumoulin (30%, 1.604 stemmen)
  • Stef Clement (7%, 365 stemmen)
  • iemand anders (2%, 99 stemmen)
  • Sam Oomen (1%, 64 stemmen)
  • Steven Lammertink (1%, 53 stemmen)
  • Peter Koning (1%, 52 stemmen)

Aantal stemmen: 5.327

Stem

Deelnemerslijst NK Tijdrijden 2017

Weer & TV
Met een temperatuur van 24 graden Celsius kunnen de renners zich opmaken voor zomerse omstandigheden. Regen blijft hoogstwaarschijnlijk uit. De wind komt uit het noorden en heeft windkracht drie.

De wedstrijd wordt niet live op TV uitgezonden. ’s Avonds volgt er wel een samenvatting in het NOS Sportjournaal.


In WielerFlits Live werd vooruitgeblikt op het NK Tijdrijden in Montferland. Check de video hieronder.


Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Fietsschoenen: Vandaag besteld, morgen gratis bezorgd

Reacties Toon reacties Verberg reacties