Namen bij bloedzakken Fuentes niet openbaar

Door Nick Doup, zondag 18 juni 2017 om 08:47

foto: Sirotti

De namen van de sporters die in 2006 bloedzakken hadden liggen bij dopingarts Eufemiano Fuentes, worden niet geopenbaard. Dat stelt het gerechtshof van Madrid. Dat was aanvankelijk wel het geval, nadat de UCI en het WADA in beroep waren gegaan.

Het gerechtshof heeft in een brief laten weten dat de namen enkel gedeeld mogen worden met de overkoepelende federaties (WADA, UCI en IAAF), mits de sporter in kwestie nog een dopingzaak heeft lopen. Dat laatste is in geen van de gevallen meer van toepassing, aangezien de bloedzakken elf jaar oud zijn, en dus mogen de namen niet bekendgemaakt worden. Een nieuwe zaak aanspannen voor het gebruik van doping is ook niet mogelijk, omdat de verjaringstermijn van acht jaar reeds verlopen is.

Operacion Puerto
In 2006 werden meer dan tweehonderd bloedzakken gevonden bij Eufemiano Fuentes. Een Spaanse rechter oordeelde dat deze vernietigd mochten worden, maar na beroep van onder andere de UCI en het WADA mocht er toch onderzoek plaatsvinden. De bloedzakken binnen Operacion Puerto behoren tot een dertigtal sporters, waaronder een stuk of twintig wielrenners en enkele atleten. Het WADA was van plan de namen bekend te maken, maar wilde daarmee niet juridisch in de problemen komen. Nu zal het er dus helemaal niet van komen.

https://twitter.com/thomasdekker/status/876349132423802880


Castelli 2018 collectie: Gratis verzending en retour

Born sportvoeding: De keuze van Tom Dumoulin

Ontdek het ruime assortiment aan Shimano-onderdelen

Reacties Toon reacties Verberg reacties