Giro 2017: Voorbeschouwing etappe 14

Door Martin van den Bosch, zaterdag 20 mei 2017 om 07:00

Na enkele tussendoortjes voor de sprinters, zullen op zaterdag de klimmers zich weer vertonen. In het noordwesten van Italië wacht een rit met een loodzware slotklim. Barst de strijd om het roze hier opnieuw los? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De etappe van zaterdag is de derde aankomst bergop in deze Giro. Nadat woensdag al een eerbetoon werd gebracht aan Gino Bartali, is het vandaag de beurt aan zijn rivaal Fausto Coppi. De start is in zijn geboorteplaats Castellania, van waaruit het peloton koers zet in noordelijke richting. De rit is slechts 131 kilometer lang en onder te verdelen in twee gedeeltes. Deze etappe is zeker geen bergrit waarin meerdere beklimmingen elkaar opvolgen. Na een vlakke aanloop door de regio Piemonte, volgt met de slotklim naar het heiligdom van Oropa de enige hindernis van de dag.

De Giro doet deze berg aan als eerbetoon aan Marco Pantani. ‘De Piraat’ voerde hier in 1999 een van zijn strafste nummers op. De Italiaanse klimmer kreeg kettingproblemen aan de voet en haalde tijdens een indrukwekkende inhaalrace 49 renners in, om vervolgens te soleren naar de overwinning. De laatste keer dat de klim in de Giro werd opgenomen, was in 2014. Destijds ging de zege naar Enrico Battaglin, die in de slotkilometer zijn medevluchters Dario Cataldo en Jarlinson Pantano verschalkte.

Na het uitrijden van de stad Biella beginnen de renners aan de slotklim. De beklimming is 11,7 kilometer lang en begint relatief kalm met bescheiden stijgingspercentages. Omdat deze elkaar sterk afwisselen, is er allerminst sprake van een regelmatige beklimming. Net voor het dorpje Favaro wordt bereikt, is het met stukken van 13% echter serieus klimmen geblazen. Dit gedeelte op zeven kilometer van de top is het zwaarste stuk, maar ook het slot is pittig. Op twee kilometer van het einde volgt met een sector van 11%, voordat het richting de top weer iets afzwakt.

Favorieten
Voor de renners die nog dromen van het roze zijn er in deze rit mogelijkheden om goede zaken te doen. Na de tijdrit van afgelopen dinsdag heeft één renner zich afgescheiden van de rest, maar daarna staan nog veel renners op korte afstand van elkaar.

Wordt Dumoulin onder vuur genomen op weg naar Oropa? – foto: Sirotti

Tom Dumoulin zal zich ongetwijfeld moeten verweren tegen de nodige aanvallen van zijn concurrenten. De Limburger weet zich door bergop zijn eigen tempo te rijden goed te handhaven, maar het wordt interessant om te zien hoe hij en zijn ploeg weerstand bieden aan de renners die zijn roze trui willen bedreigen.

Weet Quintana bergop opnieuw het verschil te maken? – foto: La Presse

Nairo Quintana is de voornaamste uitdager. De Colombiaan bevestigde op Blockhaus zijn status van sterkste klimmer van het peloton. In de tijdrit kreeg de kopman van Movistar een stevige tik te verduren, maar hier keert hij terug naar het terrein wat hem het beste ligt. Aangezien er op de slotdag nog een rit tegen de klok wacht, zal Quintana geen kansen laten liggen om kostbare seconden te verzamelen. Met Andrey Amador – die eveneens in de top tien staat – heeft de Spaanse formatie een tweede troef achter de hand.

Ook Thibaut Pinot zal bergop het verschil moeten maken. De Franse klimmer liet tot dusver een goede indruk achter in de bergetappes, maar moest in de tijdrit minuten toegeven op Dumoulin. Wanneer hij boven de Limburger wil eindigen, zal hij in etappes als deze ten aanval moeten trekken.

Zorgt Nibali voor de eerste Italiaanse zege deze Giro? – foto: Sirotti

Vincenzo Nibali heeft in deze Giro nog niet kunnen imponeren. De Siciliaan is allerminst uitgeschakeld voor de eindzege, maar kijkt na twee weken toch al tegen een niet te verwaarlozen achterstand aan. Spaart hij zijn krachten voor de loodzware slotweek of weet hij zich op weg naar Oropa te onderscheiden? De Italianen zijn na dertien etappes nog steeds zonder ritzege. Kan Nibali hier verandering in brengen? Naast Nibali houden Domenico Pozzovivo en Davide Formolo de Italiaanse eer hoog. Beiden strijden voor een plek in de top tien, maar een ritzege zou hun Giro meer glans geven.

Met Bauke Mollema staat er naast Dumoulin nog een tweede Nederlander in de top drie. Mollema rijdt tot dusver een uitstekende Giro en van hem mag verwacht worden dat hij hier met de beste klimmers mee omhoog gaat. Landgenoot Steven Kruijswijk had zich deze Giro waarschijnlijk anders voorgesteld. De Brabander voelt zich niet top en kijkt al tegen een achterstand van acht minuten aan. Ook Tejay van Garderen zit min of meer in hetzelfde schuitje. De Amerikaan kan de hoge verwachtingen deze Giro niet waarmaken en behoort daarom (een miraculeuze wederopstanding uitgezonderd) niet direct tot de kanshebbers voor deze rit.

Mikel Landa

Kan Mikel Landa met een voorsprong aan de slotklim beginnen? – Foto: Sirotti

Na het wegvallen van Geraint Thomas, is Mikel Landa de enige kopman bij Sky. De Bask viel tijdens de etappe naar Blockhaus door het incident met een politiemotor ver terug, maar heeft inmiddels met de benen geantwoord. Woensdag deed hij met een lange vlucht een gooi naar de ritzege. Zijn achterstand op Dumoulin bedraagt inmiddels meer dan 42 minuten, dus de kanshebbers voor het roze kunnen hem zonder risico enkele minuten voorsprong gunnen.

Voor Bob Jungels is het afwachten of hij op deze zware slotklim stand kan houden. Ilnur Zakarin staat tiende in het algemeen klassement, maar zal ongetwijfeld nog een poging doen om deze positie te verbeteren. Adam Yates vinden we terug op een enigszins teleurstellende vijftiende plek. Wanneer de kopman van Orica-Scott nog een rol van betekenis wil spelen in de strijd om het jongerenklassement (waarin zijn achterstand op leider Jungels bijna drie minuten is), krijgt hij hier de kans om tijd goed te maken. Astana beschikt met Tanel Kangert en Dario Cataldo over twee renners die op dit terrein uit de voeten kunnen.

Hoewel we hierboven met name de klassementsrenners als kanshebbers genoemd hebben, is het theoretisch gezien uiteraard mogelijk dat net als drie jaar geleden een vluchtersgroep met de eer gaat strijken. De vergelijking met destijds gaat echter al snel mank, de etappe is dit jaar anders ingedeeld dan drie jaar terug. Toen was er sprake van een 164 kilometer lange rit waarbij de slotklim voorafgegaan werd aan beklimmingen van eerste en tweede categorie. Gezien de relatief korte afstand van deze rit zal het makkelijker zijn voor het peloton om de achtervolgers binnen bereik te houden. Daarnaast spelen wellicht ook de bonificatieseconden nog een rol van betekenis. Op de top zijn respectievelijk 10, 6 en 4 seconden te verdienen. De klassementsrenners zullen deze niet zonder slag of stoot cadeau gegeven aan weggesprongen aanvallers.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Thibaut Pinot, Tom Dumoulin
** Vincenzo Nibali, Bauke Mollema, Mikel Landa
* Adam Yates, Domenico Pozzovivo, Davide Formolo, Ilnur Zakarin

Weer en TV
In de regio Piemonte krijgen de renners wederom te maken met prettige weersomstandigheden. De zon schijnt volop, er zijn hooguit enkele stapelwolken. De temperatuur schommelt dit weekend rond 23 graden. De wind komt uit het zuidoosten, wat betekent dat de renners tijdens de klim de wind in de rug hebben.

Eurosport begint om 13:15 met de live-uitzending. Het commentaar is van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.


Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Fietsschoenen: Vandaag besteld, morgen gratis bezorgd

Reacties Toon reacties Verberg reacties