Giro 2017: Fraile sprint naar ritzege, Dumoulin behoudt roze

Door Youri IJnsen, woensdag 17 mei 2017 om 17:04

foto: Sirotti (archief)

Omar Fraile heeft de dertiende rit, ook wel de Tappa Bartali genoemd, in de Giro d’Italia 2017 gewonnen. De 26-jarige Spanjaard won in een sprint met vier, nadat hij deel uitmaakte van een omvangrijke vluchtersgroep. Rui Costa eindigde als tweede, voor Pierre Rolland. Tom Dumoulin behoudt zijn voorsprong in het algemeen klassement.

Oorlog op de eerste klim
Alleen de eerste vijftien kilometers van de rit waren vlak. Daarna doemde de Passo della Consuma op. Op de eerste beklimming van de dag ontplofte de koers gelijk. Er reden slag om slinger renners weg, waardoor er al snel een kopgroep van zo’n 25 renners ontstond. Daarin was Laurens De Plus (Quick-Step Floors) aanvankelijk de beste. Hij griste de bergpunten mee, net voor Igor Antón. Kort daarachter volgden de andere 23 renners, waarna het eerste peloton – bestaand uit nog slechts veertig renners – 45 seconden na De Plus bovenkwam.

Landa en Fraile rijden weg
Al snel sloten de andere 23 renners aan bij het tweetal voorop. Mikel Landa was daar één van, maar hij stond al op meer dan een half uur van Dumoulin. Andrey Amador (negende in het klassement op dik vier minuten) was de belangrijkste naam, met ook Tanel Kangert en Dario Cataldo (beiden top-15). Laurens ten Dam (Sunweb) en Martijn Keizer (LottoNL-Jumbo) waren de enige landgenoten die mee zaten. Landa probeerde op de tweede klim de groep uit te dunnen en kreeg Fraile met zich mee. In het peloton controleerde Sunweb de achtervolgers.

Opnieuw samensmelting
Op de Monte Fumaiola werden de twee opnieuw gegrepen. Even later probeerde Landa het dan maar in zijn eentje, maar dat bleek kort daarna een wanhoopspoging. De Bask werd weer ingelopen en meteen daarna gelost. De Plus smeet vervolgens de knuppel in het hoenderhok. In eerste instantie kon alleen Costa mee. Rolland stak luttele momenten later over naar de koplopers en ging er op de steilste flanken alleen vandoor. In de laatste kilometer kwam Fraile terug vanuit het achtervolgende groepje en hij pakte zo opnieuw de bergpunten. Fraile en Rolland doken samen de afdaling in.

Strijd op twee fronten: Nibali opent aanval op Dumoulin
In de achtergrond nam Bahrain Merida op 27 kilometer van de meet het initiatief in het peloton. Franco Pellizotti schoot er vandoor met kopman Vincenzo Nibali in het wiel. Thibaut Pinot, Nairo Quintana, Tom Dumoulin en Bauke Mollema zaten direct in hun kielzog en even later bleken ook de andere klassementsrenners op de afspraak. Bij een tweede versnelling van Nibali moesten Geraint Thomas en Steven Kruijswijk wel passen. Zij zouden uiteindelijk 44 seconden verliezen.

Spannende slotfase
Pinot en Nibali grepen de afdaling aan om Dumoulin onder druk te zetten, maar de rozetruidrager gaf geen krimp. Ten Dam liet zich in deze fase terugzakken in de groep van zijn kopman, waardoor onze landgenoot over een ploegmaat beschikte. De 36-jarige klimmer zette zich vervolgens op kop. Vooraan hielden Rolland en Fraile een voorsprong van een kleine twintig seconden over op elf achtervolgers. Het lukte Costa op negen kilometer van de streep om zich bij de Fransman en de Spanjaard te voegen. Ook Tanel Kangert stak in de voorlaatste kilometer over. Uiteindelijk bleek Fraile echter over de snelste benen te beschikken.


Buitenkans: 385 euro korting op de SRAM Red eTap Groepset

Nieuwe fietskleding nodig? Ruime keuze en scherp geprijsd!

Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Reacties Toon reacties Verberg reacties