Gianni Moscon: “Klassiekers zijn mooi, maar ik droom van de rondes”

Door Niels Bastiaens, zondag 23 april 2017 om 07:30
Gianni Moscon

foto: Sirotti

Gianni Moscon, misschien wel het grootste wielertalent dat Italië rijk is, maakt na de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix ook zijn opwachting in Luik-Bastenaken-Luik. Enkel Imanol Erviti, Greg Van Avermaet, Oliveiro Troia, Meiyin Wang, Luka Pibernik, Søren Kragh Andersen en Preben Van Hecke doen hem dat na. “Maar verwacht van mij geen prestatie zoals in Roubaix”, lacht Moscon tegenover WielerFlits.

Je moet over flink wat inhoud beschikken om dit loodzware drietal te temmen, maar op amper 23-jarige leeftijd doet Moscon het gewoon. Heeft hij geen schrik voor overdaad? “Natuurlijk ben ik op dit moment tamelijk vermoeid, maar ik ben nog altijd gemotiveerd en zal blijven knokken. Om deze drukke periode te compenseren zal ik in de maand mei geen koersen rijden. In juni kom ik even terug, om dan daarna enkel nog de Ronde van Burgos te rijden in aanloop naar de Vuelta. Aan het einde van het seizoen zal ik niet super veel wedstrijddagen hebben, dus moet ik me volgens mij geen zorgen maken.”

Het zal voor Moscon niet gemakkelijk worden om zondag even goed te doen als in Parijs-Roubaix. Met zijn vijfde plek kregen we de bevestiging van wat we eigenlijk al wisten: Moscon wordt een hele grote. “Ik stond er op het moment zelf niet echt bij stil dat wat ik gepresteerd had zo speciaal was. Pas door de reacties achteraf kwam dat besef. Of er meer inzat als ik het anders had aangepakt? Als ik langer wacht met aanzetten, dan word ik nog steeds vijfde, denk ik. Ik wilde anticiperen, en als ze dan even twijfelden, dan zat er misschien iets moois in. Maar ik zat kapot, omdat we net kwamen aansluiten.”

Op de kasseistroken van Parijs-Roubaix rijd je maar één dag van het jaar en dat geeft voor mij de doorslag.

Toekomstig klimkampioen?
Roubaix was voor de Italiaan meteen ook de mooiste klassieker van het voorjaar. “De geschiedenis van die wedstrijd spreekt me aan. Natuurlijk is bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen ook heel mooi, maar die is voor mij minder uniek omdat we die wegen ook in veel van de andere klassiekers in het voorjaar aandoen. Op de kasseistroken van Parijs-Roubaix rijd je maar één dag van het jaar en dat geeft voor mij de doorslag. Voor mij is Roubaix de mooiste eendagswedstrijd om te winnen, maar als ik mag dromen, dan denk ik eerlijk gezegd toch liever aan de Giro d’Italia en de Tour de France”, zegt Moscon.

Bij de beloften toonde Moscon zich wel een aantal keer sterk bergop, maar bij de profs kwam dat er nog nooit echt uit. Wil hij zich daar in de nabije toekomst effectief op gaan richten? “Ik weet het niet, natuurlijk moet je je specialiseren in de professionele wielerwereld. Als je een seizoen meer gefocust bent op de klassiekers en het seizoen daarna op de rittenkoersen, dan kan het mogelijk zijn. Allebei in één seizoen, is moeilijk. Ik wil het zeker proberen. Het zijn de koersen waar ik als kind van droomde. Ik moet dan wel nog wat gewicht verliezen. Ik weeg nu 72 kilogram, daar moeten er toch drie of vier af.”

“Maar ik weet nog niet of dat er ooit van gaat komen”, is Moscon realistisch. “Niet alle dromen komen uit. Ik heb het er ook nog niet echt over gehad met de ploeg. Ze laten mij gewoon mijn natuurlijke weg gaan en dan zien we wel wat er gebeurt. Nu train ik bijvoorbeeld op niets echt specifiek. Ik probeer gewoon hard te trainen en ik krijg nu de kans om mij te bewijzen in de klassiekers. Op mijn leeftijd is dat misschien ook gewoon het beste. Het is gemakkelijker om goed te zijn in een eendagskoers als je jonger bent. Je uithoudings- en herstelvermogen zijn dan minder goed, maar dat verbetert nog wel.”

Ze laten mij gewoon mijn natuurlijke weg gaan en dan zien we wel. Nu train ik op niets echt specifiek.

Einde contract bij Team Sky
Het is maar de vraag of de 23-jarige alleskunner dit alles bij Team Sky gaat beleven. Aan het einde van het seizoen loopt zijn contract af. “Maar ik ben hier nog altijd heel gelukkig”, lacht hij. “Ik heb heel veel geluk gehad dat ik hier terecht ben gekomen. Je rijdt rond met vedettes zoals Chris Froome en Geraint Thomas, en dat is voor een jonge kerel zoals ik heel speciaal. In het begin kijk je daar hard naar op, maar nu gaat dat contact al een pak natuurlijker. Het zijn jongens met veel ervaring en ik denk dat ik daar in de toekomst nog veel van kan opsteken. Ik zou het liefst van al nog zo lang mogelijk blijven.”

Ook zondag rijdt Moscon aan de zijde van kampioenen als Michal Kwiatkowski en Sergio Henao in Luik-Bastenaken-Luik. Kwiatkowski was daar al eens derde en zal er alles aan doen om ploegmaat Wout Poels op te volgen, voor Moscon is een eerder dienende rol weggelegd. “Ik moet eerlijk zijn, Kwiatkowski en Henao staan in deze wedstrijden nog wel een trapje hoger dan ik. Ik ga hen zo veel mogelijk helpen. Of een vroege aanval op La Redoute niks voor mij is? Als andere renners aanvallen, dan ga ik misschien wel proberen te volgen. Maar ik zal zeker niet de eerste zijn, die de aanval inzet.”


Buitenkans: 385 euro korting op de SRAM Red eTap Groepset

Nieuwe fietskleding nodig? Ruime keuze en scherp geprijsd!

Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Reacties Toon reacties Verberg reacties