Anna van der Breggen soleert naar winst in Amstel Gold Race

Door Nick Doup, zondag 16 april 2017 om 14:02

Foto: Sportfoto.nl/Dick Soepenberg

Anna van der Breggen heeft de hernieuwde editie van de Amstel Gold Race voor vrouwen op haar naam geschreven. De 26-jarige Europese kampioene van Boels-Dolmans ontsnapte op zeven kilometer uit een kopgroep van zes en hield goed stand in de finale, waarin ook nog de Cauberg beklommen moest worden. Haar ploeggenote Elizabeth Deignan werd tweede, Kasia Niewiadoma eindigde samen met Annemiek van Vleuten op een gedeelde derde plaats.

Slijtageslag
Van een echte kopgroep is geen sprake geweest vandaag. Het peloton werd door de snelle opeenvolging van de heuvels, en het winderige weer, compleet uit elkaar gereden. Na vijftig kilometer waren nog maar een vijftigtal rensters over in het peloton, dat door Boels-Dolmans aangevoerd werd.

Koptrio de slotronde in
Het lokale parcours rond de finishplaats Berg en Terblijt moest drie keer afgelegd worden. In die ronde waren de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Cauberg opgenomen. Meerdere kopgroepen probeerden zich los te maken. Op twintig kilometer van de meet demarreerden Lizzie Deignan, Elisa Longo Borghini en Katarzyna Niewiadoma. Bij het ingaan van de slotronde hadden de drie ruim tien seconden voorsprong.

Van der Breggen gaat alleen
De achtervolgende groep kende een moment van twijfel, waardoor het gat groeide richting de halve minuut. Ellen van Dijk leidde in haar eentje de achtervolging in dienst van WorldTour-leidster Coryn Rivera. Annemiek van Vleuten probeerde op de Bemelerberg het gat van elf seconden te overbruggen. Anna van der Breggen en Rivera sprongen in het wiel mee en vonden op de top de aansluiting met de leidsters. De olympisch en Europese kampioene plaatste op zeven kilometer van de meet  een venijnige versnelling, waar de rest geen reactie op had. Binnen no time had Van der Breggen een groot gat geslagen.

Solozege
Van een goede samenwerking was bij de vijf achtervolgsters geen sprake. Met een halve minuut voorsprong begon Van der Breggen aan de laatste beklimming van de Cauberg. Niewiadoma, Longo Borghini en Deignan probeerden nog iets van het verschil goed te maken op de Cauberg, maar ook zij bleken niet opgewassen tegen de Europese kampioene, die solo de zege opeiste.


Buitenkans: 385 euro korting op de SRAM Red eTap Groepset

Nieuwe fietskleding nodig? Ruime keuze en scherp geprijsd!

Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Reacties Toon reacties Verberg reacties