Lawless stormt naar zege in ZLM Tour U23

Door Youri IJnsen, zaterdag 15 april 2017 om 16:49

foto: Sirotti

De 22ste uitgave van de ZLM Tour is gewonnen door Christopher Lawless. De 21-jarige Brit was in de straten van Goes de sterkste van een uitgedunde kopgroep. Jasper Philipsen en Jérémy Lecroq mochten als tweede en derde mee op het podium. Groot-Brittannië neemt de leiding in de UCI Nation’s Cup U23 weer over van Frankrijk.

Onstuimig begin
Zoals wel vaker bij beloftenkoersen, ramden de renners er gelijk in. Vooral Denemarken wilde met de harde Zeeuwse wind vroeg koers maken. Dat resulteerde in een stressvolle openingsfase, met een aantal valpartijen als gevolg. Op de Zeelandbrug naar Zierikzee ontstond door een valpartij de eerste kopgroep. Het peloton scheurde door de harde wind vervolgens in stukken uiteen. Vrijwel alle topfavorieten leken bij de les, maar toen de kruitdampen waren opgetrokken bleek dat toch niet zo te zijn.

Koers snel gemaakt
Uiteindelijk bleken de Nederlanders namelijk niet de juiste mannen van voren te hebben. Waar concurrenten als Jérémy Lecroq, Michael Carbel Svendgaard en Jacob Hennessy meezaten, hadden Fabio Jakobsen en Bram Welten de slag gemist. Patrick van der Duin en Julius van der Berg zaten wel mee met de kopgroep van een kleine dertig renners. Halfweg koers hadden zij al een voorsprong van twee en een halve minuut, waardoor al snel duidelijk werd dat de winnaar van voren zat.

‘Oesterdammen loont altijd’
Verschillende landen hadden meerdere pionnen mee van voren, waardoor het nooit echt meer stilviel. Op de Oesterdam – trainingsgebied van onder andere Mathieu van der Poel – ranselde Denemarken de kopgroep nog maar eens uiteen, waardoor er negentien renners overbleven. Zij gingen de finale in, maar op de lokale ronde in Goes naderde plots een tweede grote groep. Zij konden het gat met de vluchters uiteindelijk toch niet dicht krijgen. Na diverse aanvalspogingen in de finale, ging de kopgroep er toch om sprinten. Carbel Svendgaard kon het harde werk van Denemarken niet belonen. Hij legde het af tegen Lawless, die in het dagelijks leven uitkomt voor Axeon-Hagens Berman.


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties