Tiesj Benoot kiest Amstel boven Roubaix: “Ik kan nog experimenteren”

Door Niels Bastiaens, vrijdag 14 april 2017 om 20:00
Tiesj Benoot

Foto: Sirotti

Tiesj Benoot maakt deel uit van het kransje renners dat met de Amstel Gold Race een vervolg breidt aan de Vlaamse klassiekers. De 23-jarige Gentenaar, woensdag nog derde in de Brabantse Pijl, doet dat met de nodige ambitie. “Ik denk dat de Amstel Gold Race de klassieker is die het beste bij mijn kwaliteiten past. Het is eigenlijk de Ronde van Vlaanderen zonder kasseien”, zegt hij aan WielerFlits.

Weekje in de Ardennen
De kasseiklassiekers waren geen succes voor Lotto Soudal en – ondanks een vierde plek in Kuurne-Brussel-Kuurne en een zevende in Dwars door Vlaanderen – dus ook niet voor kopman Tiesj Benoot. “Ik kijk vooral niet positief terug op de Ronde van Vlaanderen. Dat was echt een grote ontgoocheling”, zegt Benoot. “Maar ik heb mij wel vrij snel op deze koers gefocust. De dinsdag na de Ronde ben ik ’s avonds naar de Ardennen vertrokken, waar ik vijf dagen heb getraind. Dan ben ik ook nog een dagje in deze regio komen fietsen. Ik heb volledig kunnen bijtanken, en dat was mentaal misschien wel nodig.”

Opvallend: Parijs-Roubaix stond niet op het programma van de klassiekerspecialist. “Dat was vooraf bepaald. In Roubaix heb ik de voorbije twee jaar veel pech gehad, dus was het misschien weleens het moment om iets anders te proberen. Ik ben op een leeftijd dat ik nog moet kunnen experimenteren, om dan te kijken wat het beste voor mij is. Ik weet dat de Amstel mij ligt. Ik denk dat het de klassieker is die het beste bij mijn kwaliteiten past, het is eigenlijk de Ronde van Vlaanderen zonder kasseien. Ik heb in het najaar ook op dat terrein goed gereden in Canada en de Eneco Tour, dus vandaar die keuze.”

Ik denk dat zelfs Nederlanders hier nog soms verloren rijden.

Beslissing op vierluik
Benoot heeft er natuurlijk een lang voorjaar, met een piek vanaf de Omloop Het Nieuwsblad, opzitten. Begint hij dat al te voelen? “De Brabantse Pijl was op dat vlak een redelijk goede test”, zegt Benoot. “Ik voelde mij daar goed, niet super, maar ik had natuurlijk al bijna tien dagen niet gekoerst. Ik heb zeker niet het gevoel dat ik in een neerwaartse spiraal zit. Ook mentaal niet. Die derde plek in de Brabantse Pijl was heel belangrijk en goed voor het vertrouwen. Als ik dat doorzet, dan kan ik mijn voorjaar toch nog met een goed gevoel afsluiten. Dat is ook belangrijk in aanloop naar volgend jaar.”

In de Brabantse Pijl mocht hij nog aan den lijve ondervinden hoe snel bijvoorbeeld Sonny Colbrelli is in de sprint. Wachten is zondag dus geen optie voor de Gentenaar. “Zeker niet. Ikzelf heb na de Vlaamse klassiekers de klik gemaakt om meer op intuïtie te koersen, dat is woensdag al goed uitgepakt en dat ga ik zondag zeker doorzetten in de Amstel Gold Race. Ik verwacht dat het verschil gemaakt wordt op het vierluik Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg en Keutenberg. Als de wind daarna in de rug zit, dan wordt het moeilijk voor de sprintersploegen om zich te organiseren. Maar vandaag zat de wind tegen.”

Doolhof
Hoe zit het eigenlijk met de terreinkennis van Benoot? In de Vlaamse klassiekers is dat telkens een zeer grote troef, maar kan hij daar ook in deze wedstrijd mee uitpakken? “Natuurlijk ken ik de wegen niet zo goed als de Vlaamse Ardennen, wat eigenlijk zowat mijn trainingsparcours is”, is de Lotto Soudal-renner eerlijk. “Maar ik ken de route wel een pak beter dan vorig jaar. Ik heb vorige week al de laatste 110 kilometer gereden en vandaag opnieuw de laatste 75. Ik ken intussen al een beetje mijn weg in dit doolhof, wat sowieso niet gemakkelijk is. Ik denk dat zelfs Nederlanders er nog soms verloren rijden.”


Buitenkans: 385 euro korting op de SRAM Red eTap Groepset

Nieuwe fietskleding nodig? Ruime keuze en scherp geprijsd!

Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Reacties Toon reacties Verberg reacties