Marcel Sieberg begint nu pas aan seizoen: “Roubaix blijft het doel”

Door Niels Bastiaens, dinsdag 7 maart 2017 om 19:30

Foto: Marcel Koch

Marcel Sieberg heeft er geen makkelijke weken opzitten. Zo slecht als hij het voorbije seizoen afsloot met een sleutelbeenbreuk net voor het WK in Qatar, begon ook het nieuwe jaar door een aanslepende ziekte. Zondag mocht de sprintloods van André Greipel in eendagswedstrijd Dwars door West-Vlaanderen voor het eerst dit seizoen een rugnummer opspelden. “Ik mik nog steeds op de Ronde van Vlaanderen en vooral Parijs-Roubaix”, vertelt een ambitieuze Sieberg aan WielerFlits.

Twee en een halve week out
De winter van de 34-jarige Duitser was nochtans niet eens zo slecht. Sieberg kon moeiteloos al zijn trainingen afwerken, tot eind januari het noodlot toesloeg. “Ik was met een goede vorm aangekomen bij de Mallorca Challenge, maar net dan werd ik plots redelijk ziek. Ik was in de weken daarvoor ook al een paar keer ziek geweest, zonder erg, maar het was duidelijk dat mijn lichaam echt nood had aan rust. Ruim twee en een halve week moest ik mijn trainingen links laten liggen, dan ben je bijna terug bij nul. Het gevoel dat je normaal ten tijde van november hebt, had ik nu aan het einde van januari.”

Er zat dus niets anders op dan veel trainingsarbeid verrichten en zijn geliefde openingsweekend aan zich voorbij laten gaan. “Je moet nu eenmaal eerst veel trainen voordat je weer aan wedstrijden kan beginnen denken. Mentaal is dat niet gemakkelijk, wanneer je jouw ploegmaten aan het werk ziet in wedstrijden die je zelf heel graag rijdt, maar zelf niet kan meedoen. Maar ik ben intussen oud en wijs genoeg om de juiste beslissingen te nemen. Luisteren naar mijn lichaam was daar zeker een van. Je bent natuurlijk wel even down, maar later besef je dat er nog zoveel mooie koersen liggen te wachten.”

Dwars door West-Vlaanderen
Zondag was het eindelijk zover: in Dwars door West-Vlaanderen mocht Sibi weer aan de bak. De Duitse veteraan deed het daar niet eens zo slecht. Op dertig kilometer van het einde was hij nog in beeld met kopman Jens Debusschere in zijn spoor. “Zo’n harde wedstrijd, met veel wind en regen, was misschien niet de beste om te starten, maar ik voelde mij best goed. In de finale was het vat wel af, misschien omdat ik niet genoeg had gegeten. Ik was ook vrijdag pas laat terug thuisgekomen van mijn stage op Mallorca en zaterdag was een reisdag naar België. Dan kan je natuurlijk nooit fris aan de start staan.”

Het gevoel dat je normaal in november hebt, had ik nu aan het einde van januari.

“Mijn doel was gewoon om te finishen. Ik rijd natuurlijk rond met een hoger doel, dus was het zaak om zo veel mogelijk kilometers te maken”, geeft de man van Lotto Soudal mee. Toch kwam er een DNF achter zijn naam. “Aan het einde kwam ik in de tweede groep terecht. Net voor de slotronde kreeg ik af te rekenen met een lekke band, maar er was geen volgauto meer in mijn buurt. Ik moest dus een beetje sneller dan verwacht in de douche. Als ik doorzet, dan finish ik tussen plaats 25 en 35. Dat is niet slecht, als je weet wat ik heb meegemaakt. Het geeft me zelfs veel vertrouwen voor wat komt.”

Beter dan zevende in Roubaix?
Sieberg werkt nu de Ronde van Drenthe, Nokere Koerse en Handzame Classic af en bekijkt dan of hij afreist naar de Ronde van Catalonië. “Een rittenkoers als Catalonië zou natuurlijk ideaal zijn om mij voor de bereiden op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix”, aldus de nummer zeven in Roubaix van vorig jaar. “Want die twee koersen zijn nu wel het grote doel, Roubaix nog iets meer dan de Ronde. Ik heb vorig jaar gevoeld dat er nog meer kan inzitten dan die zevende plek. Meteen na de wedstrijd was ik tevreden, maar achteraf besefte ik dat ik zonder fouten altijd bij die jongens blijf. Dit jaar moet beter.”

Daarnaast is Sieberg doorgaans een belangrijke schakel in de trein voor boezemvriend André Greipel. Mist de sprintbom hem niet te hard? “Ik mag hopen van wel”, lacht hij. “Maar zonder gein, hij weet ook wel dat het na een rustperiode op een slecht moment niet gemakkelijk is om snel terug te keren. Hij zei mij ook: ‘we missen je, maar neem vooral je tijd.’ Verder hebben we elkaar niet echt veel gezien. André had een heel druk wedstrijdschema, ik moest veel trainen én we wonen honderd kilometer van elkaar. Toch is hij een keer afgekomen om mij een hart onder de riem te steken. Dat deed deugd.”


Kortingen tot 35% op Sportful fietskleding

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

50 euro korting op de Assos T.Equipe S7 fietsbroek

Reacties Toon reacties Verberg reacties