Peter Sagan de beste in Kuurne-Brussel-Kuurne

Door Nick Doup, zondag 26 februari 2017 om 16:31

foto: Leon van Bon

Peter Sagan (BORA-hansgrohe) heeft Kuurne-Brussel-Kuurne 2017 op zijn naam geschreven. De wereldkampioen toonde zich de rapste van een favorietengroepje van vijf, waaronder de winnaar van vorig jaar: Jasper Stuyven. De Belg van Trek-Segafredo werd verrast door de vroege sprint van Sagan en werd tweede, Luke Rowe (Sky) eindigde op plek drie.

Van Ginneken zit mee
Het was lang wachten op de eerste echte kopgroep. Even leken Alexis Gougeard en Daniel Oss het te gaan proberen, maar zij lieten zich terugzakken in het peloton dat in het eerste uur vijftig kilometer afraffelde. Daarna volgde een geslaagde poging van negen renners, waaronder Sjoerd van Ginneken van Roompot-Nederlandse Loterij. Hij kreeg bijval van (weer) Gougeard, Jürgen Roelandts, Antoine Duchesne, Alex Kirsch, Guillaume Boivin, Maxime Farazijn, Sander Cordeel en David Boucher. Zij pakten meer dan zes minuten voorsprong.

Favorieten scheiden zich af
In aanloop naar de Oude Kwaremont brak het peloton in meerdere delen. Ian Stannard nam het initiatief en gaf er een flinke snok aan. In de uitloop van de Kwaremont sloegen negentien renners een gat, met daarbij onder meer Stybar, Trentin, Martin, Sagan, Stannard, Rowe, Van Avermaet, Stuyven, Benoot, Planckaert, Naesen en Démare. LottoNL-Jumbo (dat Boom en Wynants zag afstappen) had de slag gemist en verloor in het peloton binnen no time een minuut.

foto: Marcel Koch

In de kopgroep vielen Tony Martin en Guillaume Boivin letterlijk weg na een ongelukkige maar wel zware crash, Baptiste Planckaert viel ook, maar wist zich sterk terug te vechten in de favorietengroep. Lange tijd leek het peloton geslagen, maar toch kwamen ze dichterbij. Op 36 kilometer sloot de favorietengroep aan bij de vroege vluchters, gevolgd door het peloton op vijftig seconden. Bij de eerste passage van de meet in Kuurne was het verschil nog een kleine halve minuut.

Vijf man sprinten voor de winst
Uittredend winnaar Stuyven vond dat het niet hard genoeg ging; hij sprong weg uit de favorietengroep. Sagan, Trentin, Rowe en Benoot wisten het gat nog te overbruggen. Door die versnelling was het peloton definitief uitgeschakeld voor de zege. De grote verliezer in de favorietengroep was Van Avermaet, die met drie BMC-ploegmaats de slag miste.

De vijf koplopers pakten onder aanvoering van een ontketende Stuyven een veertigtal seconden. In de slotkilometers was het ouderwets linkeballen. Trentin speelde op de verrassing, maar hij werd teruggepakt. Op driehonderd meter was het Sagan die als eerste de sprint aan ging en daar had niemand meer een reactie op.

Foto: Serge Waldbillig


Shimano sale: Kortingen tot 60%

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle casual wielerkleding van La Machine

Reacties Toon reacties Verberg reacties