Van Avermaet klopt Sagan wederom in Omloop Het Nieuwsblad

Geplaatst op zaterdag 25 februari 2017 om 16:36

Foto: Orange Pictures / Leon van Bon

Greg Van Avermaet heeft voor het tweede opeenvolgende jaar de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. Opnieuw versloeg hij Peter Sagan in de sprint. De derde plaats was ditmaal voor Sep Vanmarcke. Deze drie waren in de finale weggereden en mochten voor de zege sprinten.

Twee Nederlanders in kopgroep
Het duurde vandaag lang voordat de vlucht van de dag weg was. Na één uur koers zat alles nog bij elkaar. Uiteindelijk kregen Justin Jules (WB Veranclassic Aqua Protect) en Gediminas Bagdonas (AG2R La Mondiale) een kleine voorsprong. De twee zouden na een tijdje gezelschap krijgen van Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise), Leigh Howard (Aqua Blue Sport), Mike Teunissen (Sunweb) en –hoe kan het ook anders – Brian van Goethem (Roompot-Nederlandse Loterij). Deze zes reden vandaag naar een maximale voorsprong van ruim acht minuten.

Op tachtig kilometer van het einde kwam de eerste tegenaanval van Andrei Grivko (Astana). Hij probeerde samen met Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) en Thomas Boudat (Direct Energie) op zoek te gaan naar de kopgroep. Ondertussen werd het peloton steeds nerveuzer. Iedereen wilde op de eerste rij zitten en dat zorgde voor een aantal valpartijen.

Massale valpartij
De grootste valpartij vond plaats op ruim zestig kilometer van de meet. Enkele grote namen waren daarbij betrokken, waaronder Tom Boonen, Lars Boom en Alexander Kristoff. Geen van drieën zou de kop van de koers nog zien. Het peloton was door het incident in verschillende stukken gebroken.

De voorste groep begon daarna al snel aan de Taaienberg, waar Jasper Stuyven de boel uit elkaar reed. Alleen Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke en Edward Theuns konden hem in eerste instantie volgen. Peter Sagan moest een gaatje dichten, maar dat bleek geen probleem. De wereldkampioen sloot vlak voor de top aan, waarna ook enkele andere renners terug konden keren, waaronder Timo Roosen.

De favorietengroep – foto: Serge Waldbillig

Sagan versnelt
Deze teruggekeerde renners moesten echter opnieuw passen toen Sagan ging versnellen. Alleen Van Avermaet en Vanmarcke konden met hem mee. Deze drie bleken de beste renners in de koers. Samen reden ze naar de overgebleven koplopers.

Op de Molenberg toonde Sagan voor het eerst een teken van zwakte. De Slowaak moest even een gaatje laten toen Vanmarcke versnelde, maar hij kwam uiteindelijk toch weer aansluiten. Na de top hadden we een groep van vijf: naast de drie toppers waren Teunissen en Jules overgebleven uit de vlucht van de dag. Deze twee moesten echter niet veel later alsnog passen op de Paddestraat.

Lange Munte
Sagan, Vanmarcke en Van Avermaet begonnen vervolgens met dertig seconden voorsprong aan de laatste serieuze hindernis van de dag: de Lange Munte. Daarachter reed een groep van twaalf man met de volgende namen: Oscar Gatto, Fabio Felline, Jasper Stuyven, Frederick Backaert, Oliver Naesen, Adrien Petit, Zdenek Stybar, Philippe Gilbert, Matteo Trentin, Luke Rowe, Jurgen Roelandts en Mike Teunissen.

De drie vooraan bleven goed samenwerken op de Lange Munte. Het werd een strijd van drie tegen twaalf, maar ondanks het ruime overtal kwamen de achtervolgers nauwelijks dichterbij. Integendeel: de koplopers reden steeds verder weg. De voorsprong groeide naar de minuut.

Spannende strijd
De winnaar zou dus vooraan zitten. De drie werkten lange tijd goed samen, maar op 4,5 kilometer van het einde volgde de eerste aanval. Het was Van Avermaet die het vanaf de koppositie probeerde, maar hij kreeg geen ruimte. Het drietal stevende vervolgens af op een sprint. Vanmarcke wilde hier zijn concurrenten verrassen door vroeg aan te gaan, maar Van Avermaet bleek over de snelste benen te beschikken. Sagan eindigde op twee lengtes als tweede.

Het podium van de Omloop Het Nieuwsblad 2017 – foto: Serge Waldbillig


Alleen dit weekend: 20% extra korting op Castelli

150 euro korting op POC fietsbrillen

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

Reacties Toon reacties Verberg reacties