Valverde klopt Poels in Ruta del Sol

Geplaatst op woensdag 15 februari 2017 om 16:57

De eerste etappe in de Ruta del Sol is gewonnen door Alejandro Valverde. De renner Movistar won in Granada na een rit van 155,4 kilometer de sprint van een groep van zes. Wout Poels eindigde op een tweede plaats.

De Vries in de aanval
De openingsrit door de vallei van de Sierra Nevada voerde het peloton over vijf beklimmingen. In de openingsfase ontstond er een kopgroep van zes renners. Met Berden de Vries van Roompot-Nederlandse Loterij was er één Nederlander vertegenwoordigd. Hij maakte samen met Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), Georg Preidler (Sunweb), Florian Sénéchal (Cofidis), Daniel Turek (Israel Cycling Academy) en Kirill Sveshnikov (Gazprom-RusVelo) deel uit van de vlucht van de dag. Trek-Segafredo zette zich aan kop van het peloton om het verschil onder controle te houden.

Onderling was er tussen de koplopers de nodige strijd voor de bergpunten. De Oostenrijker Preidler slaagde erin om de meeste punten te verzamelen en vertrekt morgen in de bolletjestrui. Nadat de voorsprong onder de minuut kwam, liet Van der Sande merken dat hij het te langzaam vond gaan. De Belg ging er alleen vandoor, maar zou niet lang wegblijven. Het zorgde er wel voor dat de kopgroep uitdunde en hij samen met Turek en Sénéchal voorop bleef. Op 35 kilometer van het einde werden de overgebleven vluchters in de aanloop naar de laatste beklimming van de dag ingerekend door het peloton.

Vuurwerk op de Monachil
Tijdens de beklimming van de Puerto de Monachil werd het peloton op een lang lint getrokken. Een versnelling van Contador brak de koers open. De Spanjaard reed alleen vooruit, totdat hij gezelschap kreeg van Alejandro Valverde. Meerdere renners wisten weer aan te sluiten. Mikel Landa probeerde het even solo, maar bleef niet lang voorop.

Op een steil stuk kwam er een nieuwe schifting. Sky was met maar liefst drie man (Poels, Landa en Rosa) vertegenwoordigd. Vlak voor de top plaatste Valverde een demarrage, waarbij enkel Contador zijn tempo kon volgen. Valverde ging als eerste de afdaling in en op tien kilometer van het einde wisten Contador, Izagirre en Rosa aan te sluiten bij Valverde. Op drie kilometer van de finish wisten ook Poels en Reichenbach zich bij de koplopers te voegen.

In de sprint om de overwinning kwam Valverde snel op kop. Poels kwam nog dichtbij, maar wist de Spanjaard niet meer te passeren. Na een overwinning in de Ronde van Murcia pakt Valverde hier zijn tweede zege van het seizoen.


Castelli 2018 collectie: Gratis verzending en retour

Born sportvoeding: De keuze van Tom Dumoulin

Ontdek het ruime assortiment aan Shimano-onderdelen

Reacties Toon reacties Verberg reacties