Wanty-Groupe Gobert bevestigt einde carrière Westra

Geplaatst op maandag 9 januari 2017 om 15:19

Foto: Sirotti

Lieuwe Westra (34) stopt definitief met wielrennen. Dat meldt zijn nieuwe ploeg Wanty-Groupe Gobert. “Zondagavond hebben we een mail van onze renner Lieuwe Westra ontvangen waarin hij bevestigt dat hij om persoonlijke redenen een punt achter zijn sportcarrière zet”, aldus ploegbaas Jean François Bourlart in een persverklaring. “We nemen daarvan akte en respecteren zijn beslissing.”

Westra zegt niet bereikbaar te zijn voor verder commentaar. Volgens zijn schoonzus wil hij eerst een paar dagen rust. Daarna gaat hij met een verklaring komen.

Zondagavond kondigde Westra al op Facebook zijn afscheid aan. Zijn emotionele bericht werd echter snel verwijderd, waardoor niet zeker was of hij inderdaad zou stoppen. Dat blijkt nu wel het geval. Zakelijke conflicten met zijn voormalig zaakwaarnemer André Boskamp en ex-zwager Kevin Snijder zouden de reden zijn voor het besluit.

Dertien profzeges
Westra begon zijn profcarrière in 2009 bij Vacansoleil-DCM. De ex-stratenmaker mocht in zijn debuutjaar direct de Vuelta rijden. Daar eindigde hij in de langste tijdrit als tiende. Later is de Fries steeds beter geworden in deze discipline. Hij zou tweemaal Nederlands kampioen tijdrijden worden.

2012, Tirreno - Adriatico, tappa 08 Nice - Col d'Eze, Team Sky 2012, Bmc Racing 2012, Vacansoleil 2012, Wiggins Bradley, Van Garderen Tejay, Veuchelen Frederik, Westra Lieuwe, Col d'Eze

Westra stond op het podium van Parijs-Nice – foto: Sirotti

Ook bergop stond Westra zijn mannetje. In 2012 wist hij in Parijs-Nice de etappe naar Mende te winnen. De Fries versloeg toen Alejandro Valverde en Bradley Wiggins. Westra kwam net tekort om ook de eindzege mee naar huis te nemen.

In 2014 stapte Westra over naar Astana. Daar hielp hij Vincenzo Nibali aan de Tourzege. De Nederlander viel vooral op in de kasseienetappe, waar hij zijn kopman lange tijd kon bijstaan. Westra wist later ook bergetappes te winnen in de Ronde van Catalonië en het Critérium du Dauphiné.

Het afgelopen seizoen verliep minder goed. De tijdrijder pakte weliswaar de eindzege in de Driedaagse van De Panne-Koksijde, waar hij al twee keer als tweede eindigde, maar daarna kreeg hij te maken met mentale problemen.

2012, Tour de France, tappa prologo Liegi, Vacansoleil 2012, Westra Lieuwe, Liegi

Westra reed in de Nederlandse kampioenentrui in de Tour – foto: Sirotti

Mentale problemen
Eind juli gaf Westra al aan dat hij aan stoppen dacht. De inwoner van Monaco zat naar eigen zeggen heel diep in de put. “Raar gezegd: ik was er gewoon helemaal klaar mee”, stelde hij destijds tegenover WielerFlits. “Dat zijn straffe uitspraken. Maar er is gewoon teveel gebeurd in één jaar tijd.”

“Relatie op de schop, het alleen wonen in Monaco, veel van huis te zijn. Veel dingen om me heen zien gebeuren in de koers, valpartijen, mensen die nog steeds in coma liggen. Al die kleine dingen bij elkaar, kan dus ook Het Beest Westra dus kraken, zeg maar.”

In november werd bekend dat Westra zou overstappen naar Wanty-Groupe Gobert, een Belgische ProContinentale ploeg, maar dat avontuur blijkt slechts van korte tijd.


Castelli 2018 collectie: Gratis verzending en retour

Born sportvoeding: De keuze van Tom Dumoulin

Ontdek het ruime assortiment aan Shimano-onderdelen

Reacties Toon reacties Verberg reacties