Van der Poel pakt met groots machtsvertoon rood-wit-blauw

Door Youri IJnsen, zondag 8 januari 2017 om 14:28
Mathieu van der Poel

Foto: Orange Pictures / Dick Soepenberg

Mathieu van der Poel is voor de derde opeenvolgende keer Nederlands kampioen veldrijden. De 21-jarige crosser van Beobank-Corendon besliste de titelstrijd al vroeg. Corné van Kessel en Joris Nieuwenhuis mochten mee op het podium.

Snelle start Van Kessel
Het was Van Kessel die explosief uit de startblokken schoot. Hij kreeg beloften – die gezamenlijk hun NK afwerkten met de elite – Sieben Wouters en Nieuwenhuis met zich mee. Kort daarop volgden Lars van der Haar en Mathieu van der Poel, op een klein gaatje gevolgd door een groepje met Lars Boom en David van der Poel. Van Kessel bleef op een uiterst bochtig parcours constant druk uitoefenen op de overige koplopers. Ondertussen was Mathieu van der Poel bij de balkjes over Van der Haar heen geglipt.

Sterke opmars David van der Poel
Uiteindelijk bestond de kopgroep na een ronde uit vijf crossers. Boom zakte daarachter weg, maar een aanwijsbare verklaring was daar niet voor. David van der Poel herstelde op zijn beurt zijn mindere start en rukte na een sterke opmars op naar plek zes. Wouters moest zijn snelle start bekopen. Hij werd snel achter gelaten door de overige vier koplopers, waarna David van der Poel hem snel inrekende. Op de tweede passage van start/finish nam Van der Poel de koppositie over van Van Kessel.

Van der Poel beslist het NK al vroeg
Net nadat de jongste Van der Poel de kop had gepakt, plaatst de uittredend Nederlands kampioen een ferme versnelling. Van Kessel beet zich stevig vast in zijn wiel, terwijl Nieuwenhuis een gaatje moest laten. Op het technische parcours moest Van Kessel echter alle zeilen bijzetten om een ontketende MvdP bij te benen. Dat hield de crosser van Telenet Fidea Lions een paar bochten vol, maar toen was zijn verzet gebroken. Van der Poel trok nog even door, waarna een groter gaatje ontstond. Dat bleek genoeg, de vogel was gaan vliegen.

Nieuwenhuis en Van Kessel maken het spannend
In de achtergrond waren Van Kessel en de teruggekeerde Nieuwenhuis in een hevig gevecht verwikkeld. Het zilver was de inzet, want op dat moment was ook de beloftencross allang beslist. Nieuwenhuis leek in de voorlaatste ronde de maat te nemen van Van Kessel, maar de laatste genoemde gaf niet op en keerde in de slotronde weer aan. Tijdens een technische passage zette hij Nieuwenhuis een hak, waarna de crosser van Telenet Fidea Lions het zilver veiligstelde. Van der Haar kwam in de slotfase nog opzetten, maar Nieuwenhuis hield genoeg marge over.

flag-nl NK Veldrijden 2017 Elite | Sint-Michielsgestel
1. Mathieu van der Poel
2. Corné van Kessel
3. Lars van der Haar
4. David van der Poel
5. Stan Godrie
6. Patrick van Leeuwen
7. Gert-Jan Bosman
8. Lars Boom
9. Niels Wubben
10. Thijs van Amerongen
11. Boy van Poppel

flag-nl NK Veldrijden 2017 U23 | Sint-Michielsgestel
1. Joris Nieuwenhuis
2. Maik van der Heijden
3. Sieben Wouters
4. Kelvin Bakx
5. Milan Vader
6. Gosse van der Meer
7. Björn van der Heijden
8. Wesley Floren
9. Richard Jansen
10. Koen van Dijke

Volledige uitslagen NK Veldrijden


Castelli 2018 collectie: Gratis verzending en retour

Born sportvoeding: De keuze van Tom Dumoulin

Ontdek het ruime assortiment aan Shimano-onderdelen

Reacties Toon reacties Verberg reacties