Madiot pleit voor vertrek Cookson als UCI-president

Door Nick Doup, vrijdag 6 januari 2017 om 09:43

FDJ-manager Marc Madiot - foto: Sirotti

Marc Madiot is de huidige UCI-voorzitter Brian Cookson liever kwijt dan rijk. “We hebben een revolutie nodig, een volledige heroverweging van de functie van wielrennen. En dit vereist de verkiezing van een nieuwe president”, zegt de manager van FDJ op zijn blog.

De Brit Cookson werd in 2013 de opvolger van Pat McQuaid in de hoogste functie binnen de internationale wielerunie. Tijdens het aanstaande WK wielrennen in het Noorse Bergen zal een nieuwe verkiezing gehouden worden. Cookson heeft in een eerder stadium al laten weten zich herkiesbaar te stellen.

De kans is groot dat de huidige vice-voorzitter van de UCI, David Lappartient, Cookson zal uitdagen. De Fransman is tevens de grote man binnen de Europese wielerunie UEC, de Franse wielerbond en de Professional Cycling Council. “Lappartient heeft mijn steun”, aldus Madiot. “Het moet zijn zoals in de politiek. Kom met een echt programma, zwart op wit, dat haalbaar is.”

‘Historische wedstrijden in Europa behouden’
Onder meer het beleid van Cookson en de toename van het aantal WorldTour-koersen kan op stevige kritiek rekenen. “Als we zo doorgaan, zal het de komende jaren ten koste gaan van een heilig deel van de kalender. En niet alleen voor de Franse koersen”, voorspelt de manager van FDJ. “Dit is niet iets dat is gebeurd in Qatar. Zij moesten de race cancellen, zij hadden een reden…”

“De kracht van wielrennen is de historie. We moeten de historische Europese wedstrijden, die al moeite hebben met de organisatie, behouden. Als we nieuwe evenementen creëren in exotische landen, maakt dat het alleen maar moeilijker”, aldus Madiot.


Alleen dit weekend: 20% extra korting op Castelli

150 euro korting op POC fietsbrillen

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

Reacties Toon reacties Verberg reacties