Voorbeschouwing: Ronde van Zwitserland 2013

Door Luuk van der Meer, zaterdag 8 juni 2013 om 09:44

Suisse13

foto: Sirotti

Terwijl in Frankrijk het Critérium du Dauphiné langzaamaan weer op zijn einde loopt, start komende zaterdag (8 juni) met de Ronde van Zwitserland de tweede grote voorbereidingskoers op de Tour de France. Negen dagen lang doorkruist het peloton het idyllische Zwitserse land, en vindt het uiteraard de nodige hoogtemeters op zijn weg. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De benaming ‘voorbereidingskoers op de Tour de France’ doet de Ronde van Zwitserland eigenlijk veel te weinig eer aan. De nationale Zwitserse ronde staat onder wielerkenners namelijk ook wel bekend als ‘de vierde grote ronde van het seizoen’. Op de erelijst zijn dan ook vele grootheden uit de geschiedenis van het wielrennen terug te vinden. Onder hen uiteraard de Zwitserse toppers Ferdi Kübler, Hugo Koblet en meer recentelijk Fabian Cancellara, maar ook Gino Bartali, Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck, Giuseppe Sarroni, Sean Kelly en tot voor kort Lance Armstrong. De enige Nederlander die erin slaagde om met de eindzege naar huis te gaan is Hennie Kuiper. Hij toonde zich in 1976 de beste.

Suisse13

foto: Sirotti

Inmiddels in de Ronde van Zwitserland, die in 1933 voor het eerst werd verreden, toe aan zijn 77ste editie. Vorig jaar ging de overwinning naar de Portugees Rui Costa. De Movistar-renner legde de basis hiervoor in de door hem gewonnen bergrit naar Verbier. De Luxemburger Fränk Schleck deed er alles aan om Costa uit het geel te rijden, maar strandde na negen etappes op veertien tellen als tweede. Robert Gesink eindigde als vierde in de algemene rangschikking, terwijl de Slowaak Peter Sagan met vier etappezeges de grote rittenkaper van de ronde werd.

Parcours
De 77ste editie van de Ronde van Zwitserland kent in totaal negen ritten, waarvan twee individuele tijdritten en zeven ritten in lijn. Zoals we van het Alpenland gewend zijn bevat het parcours nauwelijks vlakke kilometers, maar wordt er ook niet gestrooid met loodzware paswegen. Het hoogste punt wordt op de eerste zondag al bereikt met de 2478 meter hoge Nufenenpas. De start van de WorldTour-koers is op 8 juni in Quinto. Op zondag 16 juni zal op de Flumserberg bekend worden wie Rui Costa opvolgt als eindwinnaar.

Ronde van Romandië 2013 proloog

– Zaterdag 8 juni: etappe 1, Quinto-Quinto (8,1 km, ITT)
De proloog van de Ronde van Zwitserland speelt zich dit jaar af in en rond Quinto in het Italiaanstalige kanton Tessin. Het plaatsje wordt omringd door dreigende bergen, maar de renners blijft echt klimmen voorlopig bespaard. Toch bevat het acht kilometer lange parcours voldoende hoogtemeters om voor redelijke tijdverschillen te zorgen. Vorig jaar klopte Peter Sagan thuisfavoriet Fabian Cancellara in de proloog. Kan hij dat dit jaar weer? Of gaat een outsider als Tejay van Garderen of wellicht wel Wilco Kelderman er met het eerste geel vandoor?

Ronde van Romandië 2013 proloog

– Zondag 9 juni: etappe 2, Quinto-Crans Montana (170,7 km)
Daags na de proloog wordt het peloton meteen een loodzware rit voorgeschoteld. Vanaf de start in Quinto voert de weg omhoog door het dal van de Ticino. Via de Nufenenpas (2478m, buitencategorie) verlaten de renners het Italiaanstalige deel van Zwitserland, om vervolgens af te dalen naar het Rhonedal. Deze rivier wordt een heel stuk stroomafwaarts gevolgd, maar na Sion staat nog een leuk toetje op het menu. Het rivierdal wordt verlaten en tot aan de finish in skioord Crans Montana gaat het louter nog bergop: 15,2 kilometer aan gemiddeld 6,4%, om precies te zijn. In 2007 won Thomas Dekker op dezelfde plek. Hij is er dit jaar niet bij, maar zijn ploegmaat bij Garmin-Sharp Daniel Martin is iemand die op een finish als deze goed uit de voeten moet kunnen.

Ronde van Romandië 2013 proloog

– Maandag 10 juni: etappe 3, Montreux-Meiringen (203,3 km)
De tweede rit in lijn gaat van start in Montreux aan het Meer van Genève. Het overgrote deel van de etappe voert door het karakteristieke groene Zwitserse heuvelland, waar het geen meter vlak is, maar de beklimmingen ook geen echte cols genoemd mogen worden. Na honderdtwintig kilometer arriveert het peloton in het dal van de Aare bij het bekende kasteel van Spiez. Aan de voet van besneeuwde bergen die tot boven de vierduizend meter reiken volgt men dit dal tot in finishplaats Meiringen, bekend van de Meringues en Sherlock Holmes. Wie echter denkt dat er nu lekker gesprint kan worden voor de dagzege heeft het mis. Meiringen wordt namelijk weer uitgereden en er wordt koers gezet richting de Sustenpas. Ver voor deze pas slaat het peloton links af en bestijgt een smal en steil weggetje dat langs verschillende almen kronkelt en normaal gesproken niet toegankelijk is voor verkeer. Na deze natuurbelevenis passeert men het skioord Hasliberg, om vanaf daar via de Brünigpas over een brede weg weer af te dalen naar Meiringen. De grote vraag van vandaag: gooien de klimmers een bommetje, of slaagt Peter Sagan erin om aan de te haken en mee te sprinten voor winst?

Ronde van Romandië 2013 proloog

– Dinsdag 11 juni: etappe 4, Innertkirchen-Buochs (161 km)
Na drie zware dagen biedt de vierde etappe iets van rust voor de renners. Al is rust in Zwitserland altijd relatief. Na de start in Innertkirchen rijden de renners langs de kloof ‘Aareslucht’ naar Meiringen en vanaf daar door het dal van de Aare richting Thun. Na een klimmetje van tweede categorie verlaat men het dal en zet koers richting het noordoosten, om via enkele heuvels uit te komen in Buochs aan het idyllische Vierwoudstedenmeer. Eén van die ‘heuvels’ – op een kleine dertig kilometer van de aankomst – is een bijzonder steile, namelijk 2,4 kilometer aan gemiddeld 10,1%. Toch lijkt een massasprint in deze rit het meest waarschijnlijke scenario. Werk aan de winkel dus voor mannen als John Degenkolb, Peter Sagan, Arnaud Démare, Alexander Kristoff, Matthew Goss en Tyler Farrar.

Ronde van Romandië 2013 proloog

– Woensdag 12 juni: etappe 5, Buochs-Leuggern (176,4 km)
De vijfde rit van de Ronde van Zwitserland voert de renners door het zogenaamde ‘Mittelland’. Op, af, op, af, etcetera. Dat is het devies van de dag. De aankomstlijn ligt na een kleine honderdtachtig kilometer getrokken in Leuggern, een plaatsje in het uiterste noorden van Zwitserland vlakbij het punt waar de Aare in de Rijn uitmondt. In die streek worden eerst nog twee grote omlopen verreden, met daarin twee klimmetjes van vierde categorie. De laatste meters gaan ook nog een verraderlijk omhoog. Peter Sagan is hier dan ook zonder meer de te kloppen man, maar ook John Degenkolb, Enrico Gasparotto en wereldkampioen Philippe Gilbert kunnen dit aan.

Ronde van Romandië 2013 proloog

– Donderdag 13 juni: etappe 6, Leuggern-Meilen (186,1 km)
Ook etappe zes is zo een typisch Zwitserse rit: geen meter vlak. De beklimmingen in deze rit zijn echter wel wat langer dan in de afgelopen twee etappes het geval was. Met name in de tweede helft moeten er rond de Zürichsee flink wat hoogtemeters overwonnen worden. De Limberg (3 km aan 8,4%) is op ongeveer vijfentwintig kilometer van de aankomst in Meilen de lastigste. Een ideale rit voor een vluchtersgroepje, zo lijkt het. Twee namen die dan meteen naar voren komen zijn die van Blanco-renner Luis Léon Sanchez en Movistar-coureur Giovanni Visconti. Of zorgt nationaal kampioen Niki Terpstra voor Nederlands succes?

Ronde van Romandië 2013 proloog

– Vrijdag 14 juni: etappe 7, Meilen-La Punt (206 km)
De zevende etappe is de langste van de 77ste Ronde van Zwitserland en meteen ook een van de aller zwaarste. De eerste honderd kilometer is dit nog niet te merken. Dan trekt het peloton achtereenvolgens langs de Zürichsee, de Walensee en door het Rijndal. In het aan de Rijn gelegen plaatsje Landquart slaat men echter linksaf en begint de beklimming van de lange, maar niet heel lastige Wolfgangpas (38,4km aan 2,9%). Vanaf daar daalt men via het wereldberoemde skioord Davos en een korte klim van vierde categorie af tot in Alvaneu Bad. Hier begint de echte finale met de beklimming van de 2315 meter hoge Albulapas. Onder Nederlandse wielerfans niet onbekend, want op deze pas (22,5km aan 5,8%, met in het middenstuk pieken tot 11%) voerde Robert Gesink in 2010 een kunststukje op in de door hem gewonnen rit naar La Punt. In dat dorp ligt ook dit jaar de aankomst, na een steile afdaling van ongeveer tien kilometer. Gesink is er dit jaar niet bij, maar met Bauke Mollema, Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman is er desondanks hoop op een nieuwe Nederlandse stunt in het zuidoosten van Zwitserland.

Ronde van Romandië 2013 proloog

– Zaterdag 15 juni: etappe 8, Zernez-Bad Ragaz (180,5 km)
De achtste en voorlaatste etappe van de Ronde van Zwitserland start op 1473 meter hoogte in Zernez. Vanaf daar gaat het door het Engadin licht bergop, tot vlak na de bekende vakantieplaats Sankt Moritz de korte beklimming van de 2284 meter hoge Julierpas (7km aan 6,4%) begint. Als die eenmaal bereikt is, begint een extreem lange afdaling, die eerst nog steil is maar in het Rijndal vervaagt tot vals plat naar beneden. Een klein klimmetje van derde categorie op ongeveer zes kilometer voor de meet is dan de enige hindernis die nog overwonnen moet worden. Een sprint met mannen als Peter Sagan is mogelijk, maar na een zware ronde is de kans groter dat een grote groep die vroeg in de rit wegrijdt voor de dagzege gaat strijden. Eerder noemden we Luis Léon Sanchez en Giovanni Visconti al, maar ook mannen als Maxim Iglinskiy, Diego Ulissi, ‘good-old’ Jens Voigt en thuisrijder Michael Albasini hebben een neusje voor de goede vlucht.

Ronde van Romandië 2013 proloog

– Zondag 16 juni: etappe 9, Bad Ragaz-Flumserberg (26,8 km, ITT)
De Ronde van Zwitserland wordt dit jaar afgesloten met een individuele tijdrit. Het is echter niet zomaar een tijdrit. De eerste 16,5 kilometer zijn vlak, maar dan wordt het dal van de Seez verlaten en resten er 10,3 klimkilometers (gemiddeld 8,5%) naar de top van de Flumserberg. Het klassement kan hier dus nog flink door elkaar geschud worden. Klassementsfavoriet Tejay van Garderen is een van de renners bij wie het zien van deze rit een glimlach op het gezicht getoverd moet hebben. De laatste winnaar op de Flumserberg is overigens Igor Anton. Kan de kleine Bask eindelijk weer eens iets van zijn klasse tentoonspreiden?

Ronde van Romandië 2013 proloog

Favorieten
De Ronde van Zwitserland start dit jaar, eigenlijk net als voorgaande seizoenen, zonder een uitgesproken topfavoriet. Grootste kanshebber op papier lijkt Tejay van Garderen te zijn. De nog altijd maar 24-jarige Amerikaan toonde vorig jaar met een knappe vijfde plaats in de Tour de France al aan niet vies te zijn van een zware rittenkoers. Dit jaar is hij al goed op dreef met achtereenvolgens een vierde plaats in Parijs-Nice, een derde stek in het Criterium International en vorige maand nog overtuigende winst in de Ronde van Californië. Net als in die laatst genoemde rittenkoers krijgt hij binnen zijn ploeg BMC Racing Team steun van klimmer Matthias Frank, die als Zwitser een thuiswedstrijd rijdt.

Tejay van Garderen

Wint Tejay van Garderen zijn eerste WorldTour-rittenkoers? (foto: Sirotti)

Titelverdediger Rui Costa is ook weer van de partij. Een topper op rondegebied is de 26-jarige Portugees niet, maar vorig jaar toonde hij met zijn eindzege aan over voldoende klim- en tijdritkwaliteiten te beschikken om in korte rittenkoersen zeker tot de favorieten te behoren. In de andere Zwitserse WorldTour-koers, de Ronde van Romandië, legde hij alvast een goede generale af door als derde te eindigen. Movistar brengt met Vladimir Karpets overigens nog een oud-winnaar aan de start, maar de sterke Rus is al jaren niet meer van het niveau toen hij in 2007 met de overwinning ging lopen.

Wie net als Costa een sterke generale repetitie aflegde in Romandië is Simon Spilak, een zelfde type renner als de Portugees. Achter de ongenaakbare Chris Froome reed de Sloveen van Katusha naar een knappe tweede plaats. En dat is niet zijn enige wapenfeit dit seizoen, want ook in Parijs-Nice (6de) en de Ronde van het Baskenland (4de) liet hij zich nadrukkelijk zien. Staat hij straks op de Flumserberg dan eindelijk en keer op het hoogste treetje? Zijn landgenoot Janez Brajkovic is bij afwezigheid van Vincenzo Nibali en Jakob Fuglsang kopman van Astana. Het ooit zo grote talent is inmiddels 29 en nimmer echt doorgebroken, maar toonde in 2010 met een machtsvertoning in de Dauphiné aan dat hij met een uitschieter zonder meer mee kan dingen voor winst. Dat geldt ook voor de 28-jarige Slowaak Peter Velits (Omega Pharma-Quick Step), die in datzelfde jaar vriend en vijand verbaasde met een derde plek in de Vuelta a España, maar niet constant genoeg is gebleken om de stap naar de echte top te maken.

Simon Spilak

Simon Spilak is al het gehele seizoen goed op dreef (foto: Sirotti)

Het Amerikaanse Garmin-Sharp trekt naar Quinto met kemphanen Ryder Hesjedal en Daniel Martin. Eerstgenoemde laadt zich na een uiterst teleurstellend verlopen Giro d’Italia, waarin hij als titelverdediger na dertien ritten gedesillusioneerd uit koers stapte, weer op voor de Tour de France. De 26-jarige Ier Martin kende meer geluk dit seizoen, met knallende overwinningen in de Ronde van Catalonië en Luik-Bastenaken-Luik. Als hij zijn goede vorm weer gevonden heeft is hij zonder twijfel één van de favorieten voor eindwinst.

Daniel Martin

Daniel Martin won in april op imponerende wijze Luik-Bastenaken-Luik (foto: Sirotti)

Bij het Luxemburgse RadioShack-Leopard zijn lokale held Fabian Cancellara en Andy Schleck de grote blikvangers. Met dit zware parcours is het voor Cancellara echter een onmogelijke zaak om zijn stunt uit 2009 te herhalen, terwijl men bij de kwakkelende Schleck vooral benieuwd is welke stappen hij zet richting de Tour. In hun schaduw kunnen de ervaren rot Andreas Klöden en de 30-jarige Belg Maxime Monfort wellicht meedingen voor een topklassering. Ook de 36-jarige Fransman Jean-Christophe Péraud – nummer drie uit Parijs-Nice – is zo iemand die met stiekem meesluipen wel eens onverwachts op het podium zou kunnen belanden. Péraud deelt bij AG2R het kopmanschap met de Italiaanse rasklimmer Domenico Pozzovivo, die net de Giro d’Italia achter de rug heeft. Michele Scarponi komt eveneens uit de Italiaanse ronde – waarin hij vierde werd – en hoopt voor zijn rustperiode nog één keer te schitteren.

Cancellara

Voor Cancellara gaat het om het eerste geel, de eindzege lijkt onmogelijk (foto: Sirotti)

Naast Costa, Karpets en Cancellara staat er nog één oud-winnaar aan de start, namelijk Roman Kreuziger. De inmiddels 27-jarige Tsjech van Team Saxo-Tinkoff brak in 2008 door met een imposante overwinning in de Zwitserse rittenkoers. Vervolgens is de echte doorbraak er niet meer gekomen, maar dit seizoen toonde hij met winst in de Amstel Gold Race aan dat hij ook nog zeker niet afgeschreven mag worden.

Wat betreft de Nederlandse ploegen is het met name uitkijken naar Blanco ProCycling. Voorganger Rabobank deed het de afgelopen jaren telkens uitstekend op Zwitserse wegen, en dit jaar brengt de ploeg met Bauke Mollema, Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk wederom een sterk trio aan de start. Mollema is op papier de sterkste van de drie en werkt toe naar de Tour, terwijl het jonge talent Kelderman en Kruijswijk net als de eerder genoemde Italianen uit de Giro komen en hun vorm nog een week door hopen te trekken. Kruijswijk won in 2011 al een rit in de Ronde van Zwitserland en eindigde destijds ook op het eindpodium. De overige twee Nederlandse ploegen starten zonder uitgesproken klassementsambities. Argos-Shimano richt zich met sprinter John Degenkolb volledig op ritzeges, terwijl bij Vacansoleil-DCM één van de vele vrijbuiters moet proberen een trucje uit zijn hoge hoed te toveren.

Kruijswijk

Steven Kruijswijk schitterde in 2011 op Zwitserse wegen (foto: Sirotti)

Favorieten volgens WielerFlits.nl
**** Tejay van Garderen
*** Rui Costa, Daniel Martin
** Janez Brajkovic, Bauke Mollema, Simon Spilak
* Ryder Hesjedal, Roman Kreuziger, Jean-Christophe Peraud, Michele Scarponi

Links
Deelnemerslijst
Officiële site

TV
Het Belgische Sporza zendt de Ronde van Zwitserland iedere dag live uit.


Alleen dit weekend: 20% extra korting op Castelli

150 euro korting op POC fietsbrillen

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

Reacties Toon reacties Verberg reacties