Overzicht: De Nederlandse zeges van 2016

Geplaatst op zaterdag 31 december 2016 om 08:00

foto: Sirotti

Bijzondere hoogte- en dieptepunten maken van wielerjaar 2016 een seizoen dat niet snel zal worden vergeten. Op de laatste dag van het jaar blikt WielerFlits nog één keer terug op het seizoen dat vooral herinnerd zal worden door de prestaties van Wout Poels (Luik-Bastenaken-Luik), Tom Dumoulin (Apeldoorn, Arcalis), Robert Gesink (Aubisque) en Steven Kruijswijk (Giro).

Minder zeges
Het aanzien van de overwinningen in wielerjaar 2016 mag hoger worden ingeschat dan de afgelopen jaren. Met name de monumentale zege van Poels in Luik-Bastenaken-Luik steekt er bovenuit. Bauke Mollema won met de Clásica San Sebastián een andere grote eendagskoers.

Het aantal overwinningen daalde dit jaar opnieuw. Vorig jaar wisten de Nederlanders nog 85 overwinningen te behalen, dit jaar blijft dat aantal steken op 79. Met name op continentaal niveau werd minder gewonnen. In .2-wedstrijden werden vorig jaar 45 zeges behaald, dit jaar moeten ‘we’ genoegen nemen met 29 overwinningen. Eén niveau hoger, op .1-niveau, is juist meer gewonnen (28 in 2016, om 18 vorig jaar).

WorldTour-zeges
In de WorldTour, het hoogste wedstrijdniveau, wisten zes Nederlandse renners in totaal negen overwinningen te boeken. Dat is er één minder dan vorig jaar. De meest succesvolle landgenoot in de WorldTour is – net als vorig jaar – Tom Dumoulin. De renner van Giant-Alpecin zegevierde in de openingstijdrit van de Giro d’Italia in Apeldoorn, won de koninginnenrit naar Arcalis en pakte de zege in de tijdrit van de dertiende etappe van de Tour de France.

Poels was dit jaar als eerste succesvol op het hoogste niveau. De Limburger was eind maart de sterkste in de vijfde rit van de Ronde van Catalonië. Een maand later liet hij de Nederlandse wielerliefhebbers juichen door, zoals gezegd, Luik-Bastenaken-Luik te winnen.

Mollema zegeviert in Clasica San Sebastian - foto: Sirotti

Mollema zegeviert in Clásica San Sebastián – foto: Sirotti

De andere WorldTour-zeges kwamen op naam van Bauke Mollema (Clásica San Sebastián), Robert Gesink (koninginnenrit Vuelta), Dylan Groenewegen (eerste etappe Eneco Tour) en Niki Terpstra (eindzege Eneco Tour).

Net als op WorldTour-niveau behaalden de Nederlanders één overwinning minder in .HC-wedstrijden (9 dit jaar, om 10 vorig jaar).

Grote rondes

foto: ANSA/CLAUDIO PERI

foto: ANSA/CLAUDIO PERI

Het verhaal van Steven Kruijswijk in de Giro d’Italia is al eindeloos vaak beschreven, maar mag niet ontbreken in dit overzicht. Met een uiteindelijke vierde plek in het eindklassement was Kruijswijk van de afgelopen jaren het dichtste bij een eindzege in een grote ronde.

In de Tour de France was Mollema ook goed op weg naar een topklassering, totdat hij twee dagen voor het einde tegen het asfalt smakte. Door de gevolgen van die val verloor de kopman van Trek-Segafredo veel tijd. In Parijs finishte hij de Tour net buiten de top-10, als elfde.

In de laatste grote ronde van het jaar, de Ronde van Spanje, werd door omstandigheden het algemeen klassement geen prioriteit. Steven Kruijswijk viel uit door een botsing met een paaltje en Gesink focuste zich, met resultaat, op dagsucces. De Varssevelder finishte als beste Nederlander op de 34ste plek, maar met een felbevochte ritzege.

Minder exotische zeges

In tegenstelling tot de afgelopen jaren zijn er minder niet-Europese overwinningen geboekt door de Nederlanders. Ondanks de mondialisering van de wielersport zijn er dit jaar zeven zeges behaald buiten het traditionele wielercontinent Europa. Vorig jaar was dat aantal nog veertien zeges en in 2014 zelfs 22 overwinningen. Dat was twee jaar geleden mede dankzij een reeks zeges in Azië en de Verenigde Staten van Theo Bos, Wouter Wippert en Moreno Hofland.

foto: Léon van Bon/Topcompetitie

foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Vorig jaar werd nog meer dan de helft (54%) van het aantal Nederlandse overwinningen (83) behaald op het laagste profniveau, wedstrijden uit de UCI-categorie .2. Dit jaar is dat met 29 van de in totaal 79 overwinningen ‘slechts’ 37%.


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties