Giro 2013: Voorbeschouwing etappe 9

Geplaatst op zaterdag 11 mei 2013 om 14:08 door Koen Middendorp.
Heel wat renners zullen hun wonden likken na de zware tijdrit van zaterdag. Veel tijd om te herstellen is er echter niet, want de dag nadien staat er al meteen weer een lastige rit te wachten. De 170 kilometer tellende rit van Sansepolcro naar Firenze, waar dit jaar ook het wereldkampioenschap zal worden verreden, telt onderweg vier serieuze beklimmingen. Krijgt een sterke kopgroep de kans om vooruit te blijven, of zullen enkele favorieten voor de eindzege willen terugslaan na een teleurstellende tijdrit? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De negende rit voert de renners naar serieuze hoogte. In het begin van de etappe moet er al meteen flink geklommen worden, met twee niet meetellende beklimmingen. Dit biedt een perfecte springplank voor sterke renners die mee willen zitten in de vlucht van de dag. Na de tweede helling van de dag volgt er een lang tussenstuk van goed vijftig kilometer, voordat de de Passo Della Consuma moet worden aangevat. Deze beklimming van tweede categorie is te verdelen in twee gedeeltes. Het eerste stuk is met een achttal kilometer aan 6% behoorlijk lastig. Vervolgens daalt de weg voor een goede twee kilometer, om de laatste vier aan te vatten aan een gemiddelde van 7%. De top van de Consuma ligt op een goede 88 kilometer van de aankomst.

Firenze

foto: Gazzetta

Na een redelijk lange afdaling wacht de renners de tweede en meteen zwaarste klim van de dag. De Vallombrosa, die in het verleden vaker door de Giro-karavaan is aangedaan, voert de renners naar een hoogte van 957 meter. De klim is negen kilometer lang aan een gemiddelde van 6%. De laatste zes zijn echter niet voor de poes. Het wegdek stijgt constant aan 8%, met maximale percentages tot 12. Als de renners de top van de Vallombrosa hebben bereikt, moeten er nog 63.3 kilometer afgelegd worden.

Het vervolg van de route is een stuk minder zwaar, maar met de beklimmingen van de Vetta Le Croci en Fiesole toereikend genoeg om koers te maken. Eerstgenoemde is 4 kilometer lang aan een gemiddelde van maar liefst 9.1%. De Fiesole is een stuk minder lastig. Een kleine drie kilometer aan 5.7% zijn de gegevens van de laatste klim. Er zit echter wel een strook in van 11%. De top ligt op ongeveer 11 kilometer van de aankomst, en opent dus perspectieven voor aanvallers. Mocht het in Firenze tot een sprint komen, is de aankomststrook ook nog van belang. De laatste 1.8 kilometer gaan namelijk aan een gemiddelde van 3% omhoog. Een goede timing zal kortom van belang zijn om de etappe te winnen.

Favorieten
Na de zware tijdrit van gisteren zijn er twee mogelijke scenario's uit te stippelen. Naar alle waarschijnlijkheid zal een sterke kopgroep met renners die een berg over kunnen strijden voor de ritzege. Het kan echter ook zijn dat enkele klassementsrenners tijd willen terugpakken na hun slechte tijdrit. Mocht dit gebeuren, dan kan het zijn dat een van de beteren in de eindrangschikking met de zege aan de haal gaat vandaag.

Visconti Giovanni

foto: Giovanni Visconti vindt hier een uitgelezen kans op een ritzege (Sirotti)

Het is vooral kijken naar goede tot degelijke klimmers die al redelijk ver staan in het klassement. Iemand die hiervoor perfect in aanmerking komt is Giovanni Visconti. De Italiaan zal met twee objectieven aan de start staan, namelijk zoveel mogelijk punten pakken voor de bergtrui en eventueel een gooi doen naar de ritzege. De laatste twee korte beklimmingen zijn op het lijft geschreven van de Italiaan en daarnaast is de hellende aankomststrook gesneden koek voor de rappe Visconti.

Naast Visconti is Pablo Lastras ook een gevaarlijke klant voor vandaag. De ervaren Spanjaard weet wat het is om ritzeges te behalen in grote rondes, en kan bovendien perfect de koers lezen. Binnen de Movistar-ploeg zijn ook José Herrada en Juan Jose Cobo mannen om naar uit te kijken, maar zij moeten wellicht kopman Beñat Intxausti zo goed mogelijk bijstaan gedurende de dag.

Danilo Di Luca

foto: Danilo Di Luca rijdt tot dusverre een sterke Giro (Sirotti)

Een andere Italiaan die hoge ogen moet kunnen gooien is Danilo Di Luca. De Killer van Spoltore laat deze Giro zien dat hij nog steeds met de beteren mee kan strijden als het bergop gaat. Vandaag vindt Di Luca een rit op zijn maat, zeker met de wetenschap dat hij tekort zal komen in het echte hooggebergte. Binnen dezelfde ploeg is het ook uitkijken naar kopman Mauro Santambrogio en Matteo Rabottini.

Er zijn ook een rits andere Italianen die gemotiveerd zullen zijn om voor de eerste keer te zegevieren in deze Giro. Marco Marcato beleeft tot dusverre een teleurstellende thuisronde, met door valpartijen en pech. Dit zal de Italiaan van Vacansoleil-DCM sterken om vandaag af te rekenen met alle malheur. Stefano Pirazzi zal in deze rit een eerste fundament willen leggen voor de bergtrui, en bijgevolg ook de ritzege willen grijpen.

marcato

foto: Kan Marco Marcato zich omturnen van pechvogel naar winnaar? (Sirotti)

Een etappe waarin veel geklommen moet worden, dan gaat de aandacht meteen uit naar de Colombiaanse klimmers. Team Colombia rijdt tot dusverre een aanvallende Giro, en was er met Robinson Eduardo Chalapud al dichtbij in Serra San Bruno. Misschien dat de Colombiaan vandaag wel zijn inspanningen beloond ziet? Een andere Colombiaan die geknipt is voor dit werk is Miguel Rubiano Chavez. De explosieve renner van Androni-Venezuela kon zich in de openingsritten niet mengen om de hoofdprijzen, maar heeft de capaciteiten om een rit als deze naar zijn hand te zetten.

Rubiano

foto: Miguel Rubiano Chavez zegevierde vorig jaar in een eveneens lastige rit (Sirotti)

Tot slot zijn er nog een pak renners die een serieuze kans maken op ritwinst. Francis Mourey reed de laatste dagen goed bergop en is een kanshebber voor morgen. Gorka Verdugo is ook een interessante pion. Jose Sarmiento zal ook wat willen laten zien onderweg, terwijl Serge Pauwels ongetwijfeld motivatie heeft om morgen wat te laten zien. En wat doen Nederlanders als Rob Ruijgh en Pieter Weening? Heeft laatstgenoemde de motivatie om morgen voor de zege te strijden en krijgt hij de ruimte van de groten?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Giovanni Visconti
*** Pablo Lastras, Danilo di Luca
** Matteo Rabottini, Marco Marcato, Stefano Pirazzi
* Robinson Eduardo Chalapud, Miguel Rubiano, Francis Mourey, Gorka VerdugoReacties

[1] [2] [3]

Geplaatst door NielsB op 11-05-2013 om 17:39: !    
Firenze.... Worden daar de zelfde klimmetjes als op het WK van dit jaar aangedaan?

Geplaatst door ikbenprocycling op 11-05-2013 om 17:41: !    
Prima Giro !! (en WF verslaggeving!!)

Geplaatst door heuvelvacansoleil op 11-05-2013 om 17:42: !    
Goede voorbeschouwing, maar het is moeilijk.
Je kunt deze 11 namen neerzetten, maar je zou er net zogoed 11 anderen neer kunnen zetten.

Geplaatst door 123poetertjes op 11-05-2013 om 17:43: !    
Tutti pazzi per Pirazzi!

Geplaatst door mollemarijden op 11-05-2013 om 17:48: !    
Giro kan echt mooie ritten te maken relatief zwaar maar niet extreem lang of extreem steile beklimmingen.
Mooi, ben benieuwd wat Sky doet aankomende week. Want, ze moeten aanvallen.
Kruijswijk zou die ruimte krijgen? Anders garaté mee, die heeft zich hopelijk vandaag gespaard.

Geplaatst door Hakkie2 op 11-05-2013 om 17:49: !    
Inderdaad, een rit voor vluchters. De namen die jullie geven zijn kanshebbers, maar het kunnen inderdaad ook een stel anderen zijn. Hopen op een Nederlander in de ontsnapping van de dag.

Geplaatst door mollemarijden op 11-05-2013 om 17:50: !    
Denk als er iemand in de kopgroep komt te zitten op minder dan 10 minuten dat Astana heel gecontroleerd gaat rijden. Moet natuurlijk wel een sterke kopgroep zijn van een man of 6 met echte kleppers a la Visconti, Lastras, di Luca.

Geplaatst door vevie op 11-05-2013 om 17:50: !    
Dit kan weer een rit worden als gisteren waar er onverwachts mannen tijd gaan verliezen.

Geplaatst door Roberto op 11-05-2013 om 17:50: !    
Wat gaat het weer doen morgen? smiley

Geplaatst door Slayer772004 op 11-05-2013 om 17:50: !    
Visconti heeft echt wel een supportersclub bij de redactie van WF, denk ik. Al dagen zou hij alles winnen ...

Geplaatst door kaboutertje op 11-05-2013 om 17:51: !    
Verwacht ook wel iets van Hesjedal en Santambrogio morgen.

Geplaatst door NielsB op 11-05-2013 om 17:51: !    
Come on Willem Wauters. Grijp die bergtrui weer!

Geplaatst door contador! op 11-05-2013 om 17:52: !    
@mollemarijden

Gespaard lijkt toch niet echt het geval: Garate werd vandaag 19e.
Zou wel mooi zijn om hem mee te sturen in de kopgroep

Geplaatst door ValverdeBassoNibali op 11-05-2013 om 17:58: !    
mooie rit, maar denk dat favorieten bij elkaar blijven

Geplaatst door Hakkie2 op 11-05-2013 om 18:01: !    
Ja, dit is geen rit voor de klassementsrenners lijkt me.

Bardiani, androni, colombia... Dat zijn denk ik de teams die sowieso mee zitten.

Geplaatst door LyndaLid op 11-05-2013 om 18:02: !    
Een dag voor de rustdag zal het me ook niets verbazen als mannen als Santambrogio, Sammie, Hesjedal, Scarponi en wellicht zelfs Uran en Henao de knuppel in het hoenderhok gaan gooien. Een chaotische finale is voor dit soort mannen lang niet gek..

Ik verwacht echter een andere ritwinnaar:

Betancur

Geplaatst door montventoux op 11-05-2013 om 18:04: !    
Paul Martens! Zo! @Lyndalid als Blanco de witte trui serieus neemt, steken ze daar een stokje voor.

Geplaatst door Puffin87 op 11-05-2013 om 18:12: !    
Heeft iemand enig idee of de afdalingen van die laatste 2 klimmetjes lastig zijn?
Zoals ik Wiggins vandaag weer zag afdalen, pff...
Alle reden om morgen Wiggins weer eens te testen in de afdaling smiley

Geplaatst door tetedelacourse op 11-05-2013 om 18:21: !    
Laat het spel voor AK maar losgaan op die laatste klimmetjes. En een lange aanval voor de ritzege

Geplaatst door Carlfan1 op 11-05-2013 om 18:23: !    
Mooie etappe weer met vooral een lastige voorlaatste beklimming. Velen kunnen winnen morgen.


Geplaatst door squadra op 11-05-2013 om 18:35: !    
@NielsB de laatste klim zit in het WK parcour.

Ik verwacht een kopgroep voor de winst. Astana heeft geen belang bij een sprint tussen de favorieten ivm met bonifactieseconden. Maar misschien zullen BMC en Vini Fantini daar anders over willen beslissen.

Geplaatst door 111112 op 11-05-2013 om 19:03: !    
Ik verwacht hier vooral wat van Martens en ook wel visconti. Kruijswijk en garate in de aanval

Geplaatst door 111112 op 11-05-2013 om 19:05: !    
Blanco zal morgen mee moeten zitten, ook met het oog op een eventuele nieuwe sponsor.

Geplaatst door Stelvio-fan op 11-05-2013 om 19:10: !    
Zeker omdat ze vandaag zo positief in het nieuws zijn geweest!

Geplaatst door Roberto op 11-05-2013 om 19:14: !    
Er zit een 1ste cat. berg in, lijkt me niet iets voor Martens.

[1] [2] [3]

Je moet ingelogd zijn om te reageren.