Eindejaarslijstjes: De mooiste monumentale klassieker van 2016

Geplaatst op donderdag 1 december 2016 om 08:00

De wielerwereld is in gedachte al bij het nieuwe wedstrijdseizoen. WielerFlits blikt heel de maand december terug op het wielerjaar 2016. Iedere werkdag een nieuwe terugblik en poll. In de eerste aflevering: De mooiste monumentale klassieker van 2016.

Het zijn de vijf meest prestigieuze klassiekers van het voorjaar. Wie ze wint, vestigt zich definitief in de wielerhistorie. Renners die meerdere klassiekers winnen, maken zich onvergetelijk. Dit jaar werden de wielerliefhebbers weer getrakteerd op meeslepende koersverlopen. De eerste monumentale klassieker staat traditiegetrouw eind maart op de kalender.


Controverse na Milaan-San Remo

Met een lengte van bijna driehonderd kilometer is Milaan-San Remo met afstand de langste klassieker. Toch was het zoals ieder jaar weer wachten tot de voet van de Cipressa. Daar opende, met nog 25 kilometer te rijden, Giovanni Visconti het spervuur aan demarrages dat zou volgen.

Na afloop was niet de gevaarlijke afdaling van Poggio het nieuws van de dag, ook de valpartij van Fernando Gaviria werd niet uitvoerig besproken. De winnaar stond wel in de belangstelling, maar niet vanwege zijn vurige eindsprint. Arnaud Démare moest in de dagen na de grootste overwinning uit zijn carrière zich verdedigen tegen geruchten over vals spel op de Cipressa.

De Fransman zou, na een valpartij, bergop aan de auto hebben gehangen om terug te keren. Waar of niet waar? De geruchten zouden even snel als dat ze kwamen weer verdwijnen.

Wedstrijdverslag: Arnaud Démare sprint naar zege in Milaan-San Remo


Peter Sagan grossiert in Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen is ieder jaar bijzonder. Dit jaar kwam werd daar door de honderdste editie nog een schepje bovenop gedaan. Met Peter Sagan kon de wedstrijd – wellicht op Tom Boonen na – geen betere winnaar wensen. In de regenboogtrui soleerde de Tinkoff-renner naar de overwinning in Oudenaarde.

Aan die meeslepende solo gingen nerveuze uren vooraf. Onder meer Tiesj Benoot, Arnaud Démare en Greg Van Avermaet moesten opgeven vanwege valpartijen. Laatst genoemde gold als een van de topfavorieten, maar stuiterde met de halve BMC-selectie tegen het asfalt. Met een gebroken sleutelbeen werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis.

Op de laatste helling van de dag (de Paterberg) sloeg Sagan uiteindelijk zijn slag. De wereldkampioen reed als een speer naar finishplaats Oudenaarde. Achtervolgers Cancellara en Vanmarcke kwamen tot op tien tellen, maar zagen na de boog van de vijf kilometer het witte stipje met regenboogkleuren kleiner en kleiner worden. Pas na de finish in Oudenaarde zagen zij Sagan terug. De welbekende wheelie volgde na de streep.

Wedstrijdverslag: Peter Sagan soleert naar winst in de honderdste Ronde van Vlaanderen


Outsider verslaat topfavorieten in Parijs-Roubaix

Op 10 april 2016 was hij 37 jaar oud, bezig aan zijn dertiende profseizoen en telde zijn palmares met Parijs-Bourges 2011 één overwinning. In het Parijs-Roubaix-peloton hield vrijwel niemand rekening met Mathew Hayman. Hij koos voor de vroege vlucht. Met vijftien andere renners wist hij na een lange, lastige openingsfase weg te komen.

Naarmate de kilometers verstreken werd de kopgroep dunner en dunner. In het Bos van Wallers werd op honderd kilometer van de streep de gashendel in het peloton opgetrokken. De topfavorieten voegden zich op 63 kilometer van het einde bij de laatste overblijvers van de kopgroep. Vanaf dat punt begon het spel der demarrages. Na Camphin-en-Pévèle waren er vooraan nog vijf renners (Stannard, Hayman, Boonen, Vanmarcke en Boasson Hagen) over.

De vijf zouden sprinten om de overwinning. Hayman ging als eerste de laatste bocht door. Boonen kwam nog dichtbij, maar wist Hayman niet meer te passeren. Anderhalve maand na zijn elleboogbreuk in Omloop Het Nieuwsblad wist de 37-jarige Australiër de grootste zege uit zijn lange carrière te boeken.

Wedstrijdverslag: Mathew Hayman wint enerverende Parijs-Roubaix


Wout Poels schrijft geschiedenis in Luik-Bastenaken-Luik

Stef Clement noemde de historische overwinning van Wout Poels in Luik-Bastenaken-Luik “de allergrootste klassieker prestatie ooit van een Nederlander in het wielrennen“. Poels wist in barre omstandigheden te zegevieren in de oudste klassieker op de kalender.

Vanwege de winterse omstandigheden was de organisatie genoodzaakt de renners bij La Roche-en Ardenne om te leiden, waardoor de afstand met vijf kilometer werd ingekort. Ondanks de sneeuw en regen besloten zeven renners de vroege vlucht te kleuren, zij zouden het tot vijftig kilometer van het einde weten vol te houden.

Op de steile kasseienklim van de Côte de la Rue Naniot zorgde een versnelling van Michael Albasini ervoor dat er een nieuwe kopgroep ontstond. Rui Costa, Samuel Sanchez en Wout Poels gingen mee. De vier bleven voorop en zouden gaan sprinten om de overwinning. Poels ging als eerste aan en klopte Albasini met een fietslengte. Poels is daarmee, 28 jaar na Adrie van der Poel, de vierde Nederlandse renner die La Doyenne heeft weten te winnen. Voor werkgever Sky is hij de eerste renner die een monument op zijn naam heeft gezet.

Wedstrijdverslag: Wout Poels zegeviert in barre editie Luik-Bastenaken-Luik


Chaves lacht in Ronde van Lombardije

Als hij naar de orders van zijn ploegleider Giuseppe Martinelli had geluisterd, had hij Il Lombardia gewonnen, verklaarde Martinelli na afloop. Maar Astana-renner Diego Rosa volgde zijn instinct en verspeelde de overwinning in de eindsprint. De zege ging naar de altijd goedlachse Colombiaan Esteban Chaves.

Het laatste monument van het jaar draagt de mooie bijnaam De koers van de vallende bladeren. Wanneer het seizoen op z’n einde loopt, mogen de heuvelspecialisten nog eenmaal strijden om een hoofdprijs.

De editie van dit jaar was spannend tot het slot. Rosa probeerde weg te rijden op een venijnig klimmetje, maar Chaves haalde hem terug, met Uran en Bardet in zijn wiel. De Colombiaan ging daarna zelf in de aanval. Ook hij werd teruggehaald.

In de eindsprint zette Rosa als eerste aan en deed dat opvallend vroeg, op ongeveer vierhonderd meter van de streep. Hij leek daardoor zijn twee vluchtgenoten te verrassen, maar Chaves wist hem in de laatste meters nog te passeren.

Wedstrijdverslag: Chaves wint zware editie Ronde van Lombardije, Gesink zevende


Wat vind jij de mooiste monumentale klassieker van 2016?

Wat was de mooiste monumentale klassieker van 2016?

  • Parijs-Roubaix (42%, 663 stemmen)
  • Luik-Bastenaken-Luik (32%, 504 stemmen)
  • Ronde van Vlaanderen (20%, 319 stemmen)
  • Ronde van Lombardije (5%, 75 stemmen)
  • Milaan-San Remo (1%, 11 stemmen)

Aantal stemmen: 1.572

Stem


Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Fietsschoenen: Vandaag besteld, morgen gratis bezorgd

Reacties Toon reacties Verberg reacties