Gallopin houdt aanstormende Vakoc achter zich in GP Wallonie

Door Nick Doup, woensdag 14 september 2016 om 17:10

Foto: Sirotti (archief)

Tony Gallopin heeft de GP de Wallonie gewonnen. De Fransman van Lotto Soudal plaatste een kilometer voor de finish de beslissende aanval op de Citadel van Namen. Petr Vakoc (Etixx-Quick-Step) kwam nog akelig dichtbij. Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) wist in de strijd om de derde plek Huub Duijn (Roompot-Oranje Peloton) te verslaan.

Honig in de aanval
Reinier Honig zat in de vlucht van de dag. De coureur van Roompot-Oranje Peloton kreeg Habeaux, Hemroulle, Joeaar, Kowalski, Le Bon, Leroux, Saramotins en Van Zummeren met zich mee. Het negental kreeg een maximale voorsprong van zes minuten. Het peloton dichtte het gat met de finale in zicht.

Weening opent, Duijn anticipeert
Uit dat peloton was het Pieter Weening die Honig als springplank gebruikte op de Côte de Lustin. Ongestoord reed de Friese klimmer alles op een lint, want zijn aanval hield niet lang stand. Lotto Soudal controleerde het peloton in dienst van Tony Gallopin. De Fransman viel op achttien kilometer van de streep aan en dunde daarmee het peloton uit. Ook Jan Bakelants trok ten aanval. Hij kreeg vier renners mee: Domenico Pozzovivo, Sebastien Reichenbach, Gallopin en Thomas Sprengers. Even later sloten ook Huub Duijn en Petr Vakoc aan.

Kopgroep houdt geen stand
Wanty-Groupe Gobert had de slag gemist en moest in de achtervolging. De ploeg van Hilaire Van der Schueren kreeg het gat echter niet kleiner dan vijftien seconden. Het zevental op kop leek op de Citadel te gaan strijden om de zege, maar in de laatste kilometers voor de slotklim werd het gat toch nog gedicht. Roompot-Oranje Peloton bracht met drie man het spel op de wagen op de eerste meters van de Citadel.

Gallopin aan het feest
Het tempo werd hoog gehouden door AG2R La Mondiale. Pozzovivo versnelde met Weening in zijn wiel, maar veel ruimte kregen zij niet. Gallopin zag zijn kans schoon onder de vod. Bakelants reageerde te laat en kon het gat niet dichten. Vakoc probeerde daarom solo Gallopin bij te halen. Met een ultieme jump hoopte de Tsjech de zege nog binnen te slepen, maar die jump kwam te laat.


Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Fietsschoenen: Vandaag besteld, morgen gratis bezorgd

Reacties Toon reacties Verberg reacties