Voorbeschouwing: World Ports Classic 2012

Door Martin van den Bosch, vrijdag 31 augustus 2012 om 07:12

Met de World Ports Classic debuteert komend weekend een nieuwe sprinterskoers op de wielerkalender. De eerste editie van een tweedaagse die de havensteden Rotterdam en Antwerpen met elkaar verbindt kent direct een sterke bezetting. Kan deze wedstrijd daadwerkelijk uitgroeien tot een klassieker? WielerFlits blikt vooruit.

Het Grand Départ van de Tour de France in 2010 stond aan de basis van de geboorte van de World Ports Classic. Het succes van de Tourstart in de Maasstad inspireerde de gemeente om Tour-organisator ASO te benaderen voor de organisatie van een terugkerend evenement. Aanvankelijk was men van plan om tijdens de eerste editie van Rotterdam naar Antwerpen te rijden en het jaar erop de route om te draaien. Uiteindelijk werd er als compromis gekozen voor een tweedaagse. De UCI deelde de wedstrijd direct in de categorie 2.1 in.

Parcours
Op vrijdag voert het parcours de renners vanuit Rotterdam door Zeeland naar Antwerpen. De start is in de buurt van de Erasmusbrug aan de Westerkade. De renners volgen de route van de eerste etappe van de Tour de France van 2010. De wielerliefhebbers hopen op een waaierkoers over de Zeeuwse eilanden, al leert de geschiedenis dat het peloton vandaag de dag er goed in slaagt het peloton gesloten te houden.

World Ports Classic 2012

bron: ASO

Via de Haringvlietdam wordt er koers gezet richting Zeeland waar met de Brouwersdam en de Oosterscheldekering twee paradepaardjes van de Deltawerken worden aangedaan. Vanuit Middelburg zet men koers in oostelijke richting door het vlakke Zeeuwse land, waar men langs de geboortegrond van oud-wielrenners als Jo de Roo, Jan Raas en Cees Priem zal rijden. Vanaf Woensdrecht gaat men richting het zuiden, waar in Antwerpen de finishlijn getrokken ligt.

Op zaterdag rijdt het peloton vanaf Scheldestad Antwerpen via de provincie Noord-Brabant terug naar Rotterdam. Deze rit is bijna 40 kilometer korter en bedraagt (slechts) 163 kilometer. Het parcours is zowel visueel als sportief gezien minder aantrekkelijk dan op vrijdag. Vanaf de start aan de St. Laureiskaai in Antwerpen gaat het noordwaarts. Na iets meer dan vijftig kilometer keert men terug in Nederland. Via Etten-Leur gaat het via de Hoeksche Waard terug naar Rotterdam. De finish is in hartje Rotterdam aan de Boompjes.

Favorieten
Organisator ASO slaagde erin om voor de eerste editie achttien ploegen te interesseren, waarvan de helft uit de hoogste klasse. Zowel Rabobank, Vacansoleil-DCM als Argos-Shimano staan aan de start. Dat het vlakke parcours in de lage landen vooral interessant is voor de sprinters, kunnen we terug zien in de deelnemerslijst.

foto: Sirotti

Topspurters als André Greipel (Lotto-Belisol), Marcel Kittel (Argos-Shimano) en Theo Bos (Rabobank) staan dit weekend aan het vertrek. De Duitsers Greipel en Kittel lijken de belangrijkste gegadigden voor de eindzege. Met 18 overwinningen boekte er dit seizoen nog niemand meer zeges dan Greipel, terwijl Kittel begin deze maand nog twee ritten won in de Eneco Tour. Theo Bos won de voorbije maand in de Eneco Tour en in Veenendaal, terwijl hij in de door Lieuwe Westra gewonnen Ronde van Denemarken twee keer op het podium stond.

foto: Sirotti

Bij Omega Pharma-Quick Step zou in eerste instantie kopman Tom Boonen niet deelnemen, maar de Belgische klassiekerkoning gaat toch van start. Hoewel hij zelf de verwachtingen tempert is ‘Tornado Tom’ natuurlijk één van de allergrootste favorieten. De winnaar van onder meer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix vindt aan zijn zijde snelle mannen als Andrew Fenn en Gerald Ciolek. Bij Liquigas staat niet Peter, maar zijn jongere (en minder getalenteerde) broer Juraj aan de start en lijkt het grootste gevaar te komen van Daniel Oss en Fabio Sabatini. De Noor Alexander Kristoff (Katusha) liet vorige week in Denemarken met een ritzege en enkele ereplaatsen zien dat het met zijn vorm wel goed zit. Zijn ploeggenoot Oscar Freire geldt als een gevaarlijke outsider.

foto: Sirotti

Vacansoleil-DCM heeft met Kris Boeckmans en Kenny van Hummel twee sprinters aan de start die eerder dit jaar de Tour reden. Omdat Van Hummel nog niet volledig hersteld is van zijn hernia, lijkt de Belg Boeckmans over de beste papieren te beschikken. Thuisrijder Johnny Hoogerland kan met wat geluk verrassen. Hij zal extra gemotiveerd zijn om voor eigen publiek iets te laten zien.

Favorieten volgens WielerFlits
**** André Greipel
*** Tom Boonen, Marcel Kittel
** Theo Bos, Alexander Kristoff, Andrew Fenn
* Kris Boeckmans, Oscar Freire, Daniel Oss, Michael Van Staeyen

Links:
Officiële site
Voorlopige startlijst


Castelli 2018 collectie: Gratis verzending en retour

Born sportvoeding: De keuze van Tom Dumoulin

Ontdek het ruime assortiment aan Shimano-onderdelen

Reacties Toon reacties Verberg reacties