Voorbeschouwing: Ronde van Polen 2012

Geplaatst op maandag 9 juli 2012 om 13:17 door Robin Porrez.
Halverwege de Ronde van Frankrijk staat er elders in Europa nog een andere WorldTour-koers op het programma. De zeven dagen durende Ronde van Polen (10-16 juli), officieel de Tour de Pologne, vindt in dit Olympisch jaar drie weken eerder plaats dan de voorbije jaargangen en is het ideale alternatief voor de Ronde van Frankrijk als voorbereiding op de Spelen. De Poolse rittenkoers is al aan zijn 69e editie toe. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De eerste editie van de Ronde van Polen dateert al van 1928, maar pas sinds 1952 is de wedstrijd een vaste waarde op de kalender. Het was daarna wel wachten tot enkele jaren na de val van het communisme eer buitenlandse renners hun weg vonden naar de koers. Zo was Maurizio Fondriest in 1994 pas de vierde niet-Poolse eindwinnaar.

Dankzij de inspanningen van organisator en ex-renner Czesław Lang steeg de status van de Ronde van Polen jaar na jaar, en in 2005 trad ze toe tot de hoogste categorie: eerst de ProTour, daarna de WorldTour. De laatste Poolse eindwinst dateert inmiddels van 2003, door Cezary Zamana. Nederlandse namen zijn er nog niet terug te vinden op de erelijst.

De editie van vorig jaar stond in het teken van drie renners: Marcel Kittel, die liefst vier van de zeven etappes op zijn naam schreef; Daniel Martin, die de koninginnerit won door onze landgenoot Wout Poels te kloppen; en Peter Sagan, die in de overige twee ritten aan het feest was en bovendien op de slotdag dankzij de bonificaties de eindzege afsnoepte van Martin.

Parcours
Polen is meer dan zeven keer groter dan Nederland, maar in navolging van de voorbije jaren tekende de organisatie opnieuw een parcours uit dat enkel het uiterste (heuvelachtige) zuidwesten van het land aandoet. Net als vorig jaar is er geen tijdrit, maar nu zijn er wel meer lastige ritten in het middengebergte waarin er verschillen zullen worden gemaakt.

foto: http://tourdepologne.pl/

Etappe 1: Karpacz - Jelenia Góra (179,5 km)
De eerste rit bestaat uit een lus die ten noorden van startplaats Karpacz wordt getrokken en die viermaal volledig en eenmaal voor de helft, tot in Jelenia Góra, wordt afgelegd. De start ligt op de top van een klim van eerste categorie, die daardoor in totaal vier keer wordt beklommen. De laatste passage ligt wel op meer dan 20 kilometer van de streep, en dus is deze rit ideaal voor sterk klimmende snelle mannen met een ploeg die de boel kan controleren.

foto: http://tourdepologne.pl/

Etappe 2: Wałbrzych - Opole (239,4 km)
Op de tweede dag komen de pure sprinters aan hun trekken. Onderweg ligt met een klimmetje van tweede categorie één hindernis. Enkel de afstand lijkt vandaag een uitdaging te worden, want bijna 240 kilometer is niet van de poes. In aankomstplaats Opole krijgt het peloton tot twee maal toe de kans om de slotkilometers in het hoofd te prenten, vooraleer er bij de derde doorkomst aan de streep wordt gesprint voor de bloemen.

foto: http://tourdepologne.pl/

Etappe 3: Kędzierzyn-Koźle - Cieszyn (201,7 km)
De wedstrijdorganisatie is verzot op lussen, zo blijkt ook in rit drie. Onderweg moeten de renners tweemaal kort na elkaar over de lastige klim naar Kubalonka (eerste categorie), die vooral naar het einde toe erg steil wordt, en in aankomstplaats Cieszyn wachten de renners opnieuw drie lusjes. Ook die zijn voer voor de klimmers, want ze gaan over geaccidenteerd parcours in de stad. In de laatste halve kilometer loopt de weg gemiddeld 5% op.

foto: http://tourdepologne.pl/

Etappe 4: Będzin - Katowice (127,8 km)
Nog meer lussen in etappe vier, want startplaats Będzin en finishplaats Katowice liggen op een boogscheut van elkaar. Daartussen is met veel draaien, keren en kronkelen een rit uitgetekend die toch nog 127 kilometer lang is. Aan het eind mogen de slotkilometers geen geheimen meer hebben voor de snelle mannen, aangezien ze er al vijf keer gepasseerd zijn voordat ze zich bij de zesde doorkomst mengen in de eindspurt.

foto: http://tourdepologne.pl/

Etappe 5: Rabka Zdrój - Zakopane (163,1 km)
In etappe vijf moet er weer worden geklommen. Het eerste wedstrijduur nog amper of niet, maar daarna wacht het peloton een klim naar skioord Wierch Olczański. Na de afdaling komen de renners op een lokale omloop in de buurt van Zakopane, die tweemaal wordt aangedaan. Het zwaartepunt ligt in het begin van die omloop, maar toch loopt in de laatste tien kilometer enkel een strook tussen de laatste 3,5 kilometer en de slotkilometer níét omhoog.

foto: http://tourdepologne.pl/

Etappe 6: Bukowina Tatrzańska - Bukowina Tatrzańska (191,8 km)
Rit zes is een criterium met start en aankomst in Bukowina Tatrzańska: een lokale omloop van bijna 40 kilometer wordt vijf keer afgelegd. De omloop telt twee gecategoriseerde beklimmingen, maar ook de laatste vijf kilometer loopt nog stevig bergop, met pieken boven de 10%. Met meer dan 3500 hoogtemeters zullen in deze rit de kleine jongens van de grote worden gescheiden en zal het klassement in zijn definitieve vorm worden gegoten.

foto: http://tourdepologne.pl/

Etappe 7: Krakau - Krakau (131,4 km)
Het centrum van Krakau is het decor voor de laatste etappe van de ronde. De rit bestaat uit - hoe kon het ook anders - een tweetal kleine en zeven grotere lussen. Aan het eind van elk van die laatste zeven ronden is het nog oppassen geblazen voor een kasseistrook, maar dat is, op een klimmetje in het begin van de rit na, meteen de enige valstrik van de dag. Meer dan een ritzege ligt er vandaag in principe dus niet meer in het verschiet.

foto: http://tourdepologne.pl/


Favorieten
Door de WorldTour-status die de Ronde van Polen geniet, staan alle ploegen uit de eerste divisie aan de start, aangevuld met zes ProContinentale teams - waaronder Argos-Shimano - en een Poolse nationale selectie. Hoewel de meeste toppers op dit moment aanwezig zijn in de Tour, prijken op de deelnemerslijst toch enkele interessante namen.

Deelnemerslijst

foto: Sirotti

Op de startlijst staat één ex-eindwinnaar: de Italiaan Alessandro Ballan (foto). De voormalig wereldkampioen boekte in het voorjaar zijn allereerste overwinning sinds die eindzege uit 2009, en draagt dit jaar het kopmanschap bij BMC. De andere grote Amerikaanse ploeg, Garmin-Sharp, maakte de voorbije jaren in Polen het mooie weer met Dan Martin. Bij zijn afwezigheid krijgt Andrew Talansky een vrije rol, al zal hij liever een tijdrit in het parcours gezien hebben.

Van de top-vijf van de eindstand van vorig jaar is er dit jaar niemand van de partij. Rinaldo Nocentini werd vorig jaar zesde en hoopt die prestatie minstens te kunnen herhalen. De twee andere namen uit de top-tien van vorig jaar die er ook nu bij zijn, delen het kopmanschap binnen de Poolse gelegenheidsselectie: Bartosz Huzarski, die zich al liet opmerken in de Ronde van Italië, en Marek Rutkiewicz, die bijna elk jaar bij de tien besten hoort in zijn nationale ronde.

foto: Sirotti

De drie Nederlandse ploegen maken wellicht niet al te veel kans op de hoofdprijs, maar kunnen wel meedoen in de subtop. Wilco Kelderman (foto) is bij Rabobank samen met Paul Martens de man voor het klassement, terwijl Theo Bos zal worden uitgespeeld in de sprints. Bij Vacansoleil-DCM reed Sergey Lagutin eerder al sterk in Polen, wat hem het kopmanschap oplevert. Argos-Shimano, dat dus een wildcard kreeg, mikt met spurter John Degenkolb vooral op dagsucces.

Team Sky brengt net als in de Tour wellicht het sterkste blok aan de start, met drie kanshebbers: Rigoberto Uran (foto), Sergio Henao en Lars Petter Nordhaug. Ook RadioShack-Nissan, dat Tiago Machado en Linus Gerdemann selecteerde, en Astana, met kopman Roman Kreuziger en eventuele schaduwkopman Paolo Tiralongo, hebben meer dan één troef. Bij Lampre is het uitkijken naar het duo Przemyslaw Niemiec en Winner Anacona; bij Colnago naar Domenico Pozzovivo.

foto: Sirotti

Het sprintersgild, tot slot, is eveneens niet zo sterk vertegenwoordigd als in de Tour. Naast de eerder vermelde Theo Bos is het bij Rabobank in de lastigere sprintersritten ook uitkijken naar Michael Matthews. Voorts verdienen Arnaud Démare, Sacha Modolo, Elia Viviani, Ben Swift, Heinrich Haussler, Francisco Ventoso, Alexander Kristoff, Tom Boonen en de zijn wederoptreden makende Thor Hushovd een vermelding.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Rigoberto Uran
*** Domenico Pozzovivo, Roman Kreuziger
** Tiago Machado, Sergey Lagutin, Wilco Kelderman
* Andrew Talansky, Przemyslaw Niemiec, Bartosz Huzarski, Rinaldo NocentiniReacties

[1] [2]

Geplaatst door stephano op 09-07-2012 om 13:23: !    
Jammer dat er geen tijdrit in zit. Anders zou ik kelderman een sterretje of twee meer geven

Geplaatst door ezequiel op 09-07-2012 om 13:24: !    
waarom talansky een ster ?? er is geen tijdrit

Geplaatst door tendam op 09-07-2012 om 13:27: !    
Sergio Hey Now en Nordhaug verdienen ook wel een sterretje, toch? Sky zou hier wel eens een mini-Tour de France van kunnen maken, qua dominantie.

Geplaatst door Spartacus op 09-07-2012 om 13:27: !    
Waarom Lars Boom helemaal niet genoemd?

Geplaatst door tendam op 09-07-2012 om 13:30: !    
Omdat het parcours te zwaar is voor hem? Voor Paul Martens ook, trouwens.

Geplaatst door Purito op 09-07-2012 om 13:31: !    
Ik denk dat Pozzovivo de grote favoriet is, veruit de beste klimmer in dit peloton. Ik ben ook zeer benieuwd naar Anacona, goed in Slovenie en benieuwd of hij ook op dit niveau al leuke dingen kan laten zien.

Geplaatst door CrazyVonkyStyl3 op 09-07-2012 om 13:34: !    
Wat zijn dat trouwens voor een lelijke profielplaatjes. Lijken wel hartslagmeters.

Geplaatst door John Bidon op 09-07-2012 om 13:36: !    
Niet normaal wat Sky hier nog aan de start brengt. Wat een ploeg.

En ik zou Moser ook een sterretje geven.

Geplaatst door stephano op 09-07-2012 om 13:42: !    
@johnbidon Inderdaad. Zou in de tour niet misstaan.

Geplaatst door xistnc op 09-07-2012 om 13:42: !    
Ik heb nog even gekeken naar mogelijkheden om de laatste ritten in Polen te bezoeken: laat maar zitten.

Los van lastige vluchten wordt voor de hele week pokkenweer voorspeld, met dagelijks een regenkans van 85% of meer.

Boom heeft volgens mij een doel gemaakt van deze ronde. Als hij daadwerkelijk gemotiveerd is, moet je altijd rekening met hem houden.

Ik had Betacur wel willen zien in Polen.

Geplaatst door tendam op 09-07-2012 om 13:43: !    
@purito
Uran eindigde nog altijd vóór Pozzovivo in de Giro. Er zit wel een mooie Pozzo-klim in het parcours.

@xisntc
Voor een ritwinst, misschien. Maar die 6e etappe is echt te zwaar voor Boom. De afgelopen jaren wonnen daar Dan Martin en Mollema.

Geplaatst door Purito op 09-07-2012 om 13:51: !    
@tendam
Ik vind Pozzovivo genialer, Pozzovivo won een rit en was op Giau en Pampeago beter. Ik schat een Pozzovivo op volle kracht sterker in dan Uran.

Geplaatst door tendam op 09-07-2012 om 13:52: !    
Maar Pozzovivo is wat fragiel, en als het kloteweer wordt is dat niet echt in z'n voordeel.

Geplaatst door Purito op 09-07-2012 om 13:52: !    
Ik vind trouwens het sprintersveld sterk in ogenschouw dat de Tour bezig is. Prima voor een Ronde tijdens de Tour.

Geplaatst door Purito op 09-07-2012 om 13:55: !    
@tendam
Uran kent natuurlijk ook altijd een mindere dag, deze Giro was eigenlijk de eerste ronde waar Uran constant was.

Geplaatst door vremde koerst op 09-07-2012 om 13:56: !    
Deze ronde is voor Nordhaug smiley

Geplaatst door Melkzuur op 09-07-2012 om 14:09: !    
Hoe heet de Nederlandse kampioen nu weer? En reed die Boom niet he-le-maal zoek tijdens het NK? Hij wint 'n etappe, zeker weten!

Geplaatst door waggie op 09-07-2012 om 14:15: !    
Deze ronde is niet te voorspellen. Er zijn wel een stuk of 25 renners die kans hebben op top 5

Geplaatst door Hampsten op 09-07-2012 om 14:24: !    
Wel leuke renners met Uran, Kreuziger en co. Rabo gaat met Kelderman en Martens voor het klassement, zeggen ze zelf. Martens is een prima renner met een rank postuur. Maar kan hij echt klimmen?

Slagter gaat ook mee. Daar verwacht ik dan juist veel meer van. Bos en Matthews gaan ook nog mee btw.

Geplaatst door munnik op 09-07-2012 om 14:51: !    
@Hampsten: Martens kan van alles een beetje!

Geplaatst door Jasper op 09-07-2012 om 14:53: !    
treintje boom matthews brown bos, kan erg goed uitpakken, en helemaal fout lopen natuurlijk.

Geplaatst door Theepoesje op 09-07-2012 om 15:41: !    
@Purito: oja?

Geplaatst door tendam op 09-07-2012 om 15:42: !    
@hampsten
Ik kan me herinneren dat Dekker hier vorig jaar ook met Martens voor het klassement wilde gaan. Nu, met vrijwel dezelfde etappes, denkt hij blijkbaar nog steeds dat Martens een klimmer is...

Geplaatst door Natrix maura op 09-07-2012 om 15:45: !    
Nikki T. gaat de driekleur tonen.

Geplaatst door Hampsten op 09-07-2012 om 15:56: !    
Ja, maar tis toch geen klimmer, munnik? Of heeft ie de afgelopen tijd alleen maar hoogtestages gedaan?

Mss willen ze Martens zelfvertrouwen geven, Tendam? En Slagter tegelijk in de luwte....

Van Martens vewacht ik iig niks qua uitslagen.

[1] [2]

Je moet ingelogd zijn om te reageren.