Voorbeschouwing: Ronde van Polen 2012

Door , dinsdag 10 juli 2012 om 10:04

Halverwege de Ronde van Frankrijk staat er elders in Europa nog een andere WorldTour-koers op het programma. De zeven dagen durende Ronde van Polen (10-16 juli), officieel de Tour de Pologne, vindt in dit Olympisch jaar drie weken eerder plaats dan de voorbije jaargangen en is het ideale alternatief voor de Ronde van Frankrijk als voorbereiding op de Spelen. De Poolse rittenkoers is al aan zijn 69e editie toe. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De eerste editie van de Ronde van Polen dateert al van 1928, maar pas sinds 1952 is de wedstrijd een vaste waarde op de kalender. Het was daarna wel wachten tot enkele jaren na de val van het communisme eer buitenlandse renners hun weg vonden naar de koers. Zo was Maurizio Fondriest in 1994 pas de vierde niet-Poolse eindwinnaar.

Dankzij de inspanningen van organisator en ex-renner Czesław Lang steeg de status van de Ronde van Polen jaar na jaar, en in 2005 trad ze toe tot de hoogste categorie: eerst de ProTour, daarna de WorldTour. De laatste Poolse eindwinst dateert inmiddels van 2003, door Cezary Zamana. Nederlandse namen zijn er nog niet terug te vinden op de erelijst.

De editie van vorig jaar stond in het teken van drie renners: Marcel Kittel, die liefst vier van de zeven etappes op zijn naam schreef; Daniel Martin, die de koninginnerit won door onze landgenoot Wout Poels te kloppen; en Peter Sagan, die in de overige twee ritten aan het feest was en bovendien op de slotdag dankzij de bonificaties de eindzege afsnoepte van Martin.

Parcours
Polen is meer dan zeven keer groter dan Nederland, maar in navolging van de voorbije jaren tekende de organisatie opnieuw een parcours uit dat enkel het uiterste (heuvelachtige) zuidwesten van het land aandoet. Net als vorig jaar is er geen tijdrit, maar nu zijn er wel meer lastige ritten in het middengebergte waarin er verschillen zullen worden gemaakt.

foto: http://tourdepologne.pl/

Etappe 1: Karpacz – Jelenia Góra (179,5 km)
De eerste rit bestaat uit een lus die ten noorden van startplaats Karpacz wordt getrokken en die viermaal volledig en eenmaal voor de helft, tot in Jelenia Góra, wordt afgelegd. De start ligt op de top van een klim van eerste categorie, die daardoor in totaal vier keer wordt beklommen. De laatste passage ligt wel op meer dan 20 kilometer van de streep, en dus is deze rit ideaal voor sterk klimmende snelle mannen met een ploeg die de boel kan controleren.

foto: http://tourdepologne.pl/

Etappe 2: Wałbrzych – Opole (239,4 km)
Op de tweede dag komen de pure sprinters aan hun trekken. Onderweg ligt met een klimmetje van tweede categorie één hindernis. Enkel de afstand lijkt vandaag een uitdaging te worden, want bijna 240 kilometer is niet van de poes. In aankomstplaats Opole krijgt het peloton tot twee maal toe de kans om de slotkilometers in het hoofd te prenten, vooraleer er bij de derde doorkomst aan de streep wordt gesprint voor de bloemen.

foto: http://tourdepologne.pl/

Etappe 3: Kędzierzyn-Koźle – Cieszyn (201,7 km)
De wedstrijdorganisatie is verzot op lussen, zo blijkt ook in rit drie. Onderweg moeten de renners tweemaal kort na elkaar over de lastige klim naar Kubalonka (eerste categorie), die vooral naar het einde toe erg steil wordt, en in aankomstplaats Cieszyn wachten de renners opnieuw drie lusjes. Ook die zijn voer voor de klimmers, want ze gaan over geaccidenteerd parcours in de stad. In de laatste halve kilometer loopt de weg gemiddeld 5% op.

foto: http://tourdepologne.pl/

Etappe 4: Będzin – Katowice (127,8 km)
Nog meer lussen in etappe vier, want startplaats Będzin en finishplaats Katowice liggen op een boogscheut van elkaar. Daartussen is met veel draaien, keren en kronkelen een rit uitgetekend die toch nog 127 kilometer lang is. Aan het eind mogen de slotkilometers geen geheimen meer hebben voor de snelle mannen, aangezien ze er al vijf keer gepasseerd zijn voordat ze zich bij de zesde doorkomst mengen in de eindspurt.

foto: http://tourdepologne.pl/

Etappe 5: Rabka Zdrój – Zakopane (163,1 km)
In etappe vijf moet er weer worden geklommen. Het eerste wedstrijduur nog amper of niet, maar daarna wacht het peloton een klim naar skioord Wierch Olczański. Na de afdaling komen de renners op een lokale omloop in de buurt van Zakopane, die tweemaal wordt aangedaan. Het zwaartepunt ligt in het begin van die omloop, maar toch loopt in de laatste tien kilometer enkel een strook tussen de laatste 3,5 kilometer en de slotkilometer níét omhoog.

foto: http://tourdepologne.pl/

Etappe 6: Bukowina Tatrzańska – Bukowina Tatrzańska (191,8 km)
Rit zes is een criterium met start en aankomst in Bukowina Tatrzańska: een lokale omloop van bijna 40 kilometer wordt vijf keer afgelegd. De omloop telt twee gecategoriseerde beklimmingen, maar ook de laatste vijf kilometer loopt nog stevig bergop, met pieken boven de 10%. Met meer dan 3500 hoogtemeters zullen in deze rit de kleine jongens van de grote worden gescheiden en zal het klassement in zijn definitieve vorm worden gegoten.

foto: http://tourdepologne.pl/

Etappe 7: Krakau – Krakau (131,4 km)
Het centrum van Krakau is het decor voor de laatste etappe van de ronde. De rit bestaat uit – hoe kon het ook anders – een tweetal kleine en zeven grotere lussen. Aan het eind van elk van die laatste zeven ronden is het nog oppassen geblazen voor een kasseistrook, maar dat is, op een klimmetje in het begin van de rit na, meteen de enige valstrik van de dag. Meer dan een ritzege ligt er vandaag in principe dus niet meer in het verschiet.

foto: http://tourdepologne.pl/

Favorieten
Door de WorldTour-status die de Ronde van Polen geniet, staan alle ploegen uit de eerste divisie aan de start, aangevuld met zes ProContinentale teams – waaronder Argos-Shimano – en een Poolse nationale selectie. Hoewel de meeste toppers op dit moment aanwezig zijn in de Tour, prijken op de deelnemerslijst toch enkele interessante namen.

Deelnemerslijst

foto: Sirotti

Op de startlijst staat één ex-eindwinnaar: de Italiaan Alessandro Ballan (foto). De voormalig wereldkampioen boekte in het voorjaar zijn allereerste overwinning sinds die eindzege uit 2009, en draagt dit jaar het kopmanschap bij BMC. De andere grote Amerikaanse ploeg, Garmin-Sharp, maakte de voorbije jaren in Polen het mooie weer met Dan Martin. Bij zijn afwezigheid krijgt Andrew Talansky een vrije rol, al zal hij liever een tijdrit in het parcours gezien hebben.

Van de top-vijf van de eindstand van vorig jaar is er dit jaar niemand van de partij. Rinaldo Nocentini werd vorig jaar zesde en hoopt die prestatie minstens te kunnen herhalen. De twee andere namen uit de top-tien van vorig jaar die er ook nu bij zijn, delen het kopmanschap binnen de Poolse gelegenheidsselectie: Bartosz Huzarski, die zich al liet opmerken in de Ronde van Italië, en Marek Rutkiewicz, die bijna elk jaar bij de tien besten hoort in zijn nationale ronde.

foto: Sirotti

De drie Nederlandse ploegen maken wellicht niet al te veel kans op de hoofdprijs, maar kunnen wel meedoen in de subtop. Wilco Kelderman (foto) is bij Rabobank samen met Paul Martens de man voor het klassement, terwijl Theo Bos zal worden uitgespeeld in de sprints. Bij Vacansoleil-DCM reed Sergey Lagutin eerder al sterk in Polen, wat hem het kopmanschap oplevert. Argos-Shimano, dat dus een wildcard kreeg, mikt met spurter John Degenkolb vooral op dagsucces.

Team Sky brengt net als in de Tour wellicht het sterkste blok aan de start, met drie kanshebbers: Rigoberto Uran (foto), Sergio Henao en Lars Petter Nordhaug. Ook RadioShack-Nissan, dat Tiago Machado en Linus Gerdemann selecteerde, en Astana, met kopman Roman Kreuziger en eventuele schaduwkopman Paolo Tiralongo, hebben meer dan één troef. Bij Lampre is het uitkijken naar het duo Przemyslaw Niemiec en Winner Anacona; bij Colnago naar Domenico Pozzovivo.

foto: Sirotti

Het sprintersgild, tot slot, is eveneens niet zo sterk vertegenwoordigd als in de Tour. Naast de eerder vermelde Theo Bos is het bij Rabobank in de lastigere sprintersritten ook uitkijken naar Michael Matthews. Voorts verdienen Arnaud Démare, Sacha Modolo, Elia Viviani, Ben Swift, Heinrich Haussler, Francisco Ventoso, Alexander Kristoff, Tom Boonen en de zijn wederoptreden makende Thor Hushovd een vermelding.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Rigoberto Uran
*** Domenico Pozzovivo, Roman Kreuziger
** Tiago Machado, Sergey Lagutin, Wilco Kelderman
* Andrew Talansky, Przemyslaw Niemiec, Bartosz Huzarski, Rinaldo Nocentini


Buitenkans: 385 euro korting op de SRAM Red eTap Groepset

Nieuwe fietskleding nodig? Ruime keuze en scherp geprijsd!

Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Reacties Toon reacties Verberg reacties