Nederlandse vrouwen pleiten voor dameskoers Parijs-Roubaix

Door Youri IJnsen, zaterdag 15 april 2017 om 07:30

foto: Marcel Koch

Komende zondag keert de Amstel Gold Race voor vrouwen terug op de kalender en een week later rijden zij voor het eerst Luik-Bastenaken-Luik. Een rondgang van WielerFlits leert dat de Nederlandse toprensters ook graag een vrouwenversie van Parijs-Roubaix verwelkomen.

Mogelijkheden
Een Parijs-Roubaix voor vrouwen op dezelfde dag voor mannen. Verschillende Nederlandse rensters dromen ervan, blijkt uit een rondgang van WielerFlits. Ondenkbaar is het zeker niet. Beide koersen hoeven elkaar niet in de weg te zitten. Er is op de dag van Parijs-Roubaix weliswaar een wedstrijd voor junioren, maar deze zou eventueel kunnen verschuiven. Op de juniorenkalender is er ruimte genoeg om dat te realiseren.

Er zijn voorbeelden genoeg te vinden waar op dezelfde dag zowel mannen- als vrouwenkoersen plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan Strade Bianche, de heringevoerde Amstel Gold Race van aanstaande zondag en de Ronde van Vlaanderen van vorig weekend. De finale van die laatste koers was de voorbije twee jaar live op TV te zien.

Groei van de sport

Ellen van Dijk – foto: Anton Vos/Cor Vos © 2017

Ellen van Dijk ziet het helemaal zitten. “Een Parijs-Roubaix voor vrouwen lijkt me prachtig! Ik ben een groot fan van deze koers, met z’n grote historie. Naast de Ronde van Vlaanderen is het in mijn ogen dé voorjaarsklassieker. Het zou dus fantastisch zijn wanneer de vrouwen ook over de kasseien mogen koersen. Dit soort wedstrijden heeft het vrouwenwielrennen nodig om verder te groeien”, stelt de renster van Sunweb.

Ze krijgt bijval van haar ploeggenote Floortje Mackaij. “Ik zou het echt heel gaaf vinden als er een Parijs-Roubaix voor vrouwen zou komen. Het is sowieso een goed idee om meer wedstrijden te rijden die de mannen ook doen. Bovendien past de koers heel mooi in het voorjaarsprogramma en is het natuurlijk een heel bijzondere wedstrijd!”

‘Ik ga nog even door als Parijs-Roubaix voor vrouwen gaan organiseren’
De 34-jarige Annemiek van Vleuten hoopt ook dat het vrouwenwielrennen in de lift blijft zitten. “Er is al een super goede ontwikkeling gaande met de ASO en Flanders Classics. Van elke mannenkoers uit de WorldTour ook een damesversie organiseren is dé manier om het vrouwenwielrennen verder te professionaliseren. Parijs-Roubaix staat daarbij wel het hoogst op mijn wensenlijst, omdat het een monument is en wij als vrouwenpeloton ook willen laten zien dat we dat soort wedstrijden aankunnen.”

“Ik maakte al eens de grap dat als Parijs-Roubaix voor vrouwen er over drie jaar komt, dat ik dan nog wel eventjes doorga met wielrennen”, knipoogt de renster van Orica-Scott. “Ik kan me helemaal vinden in wat Maaike Polspoel vorig jaar schreef in haar blog (aan de hand van een anekdote vertelt zij op een romantische manier dat ze Roubaix wil rijden, red.)”, vult Cylance-renster Willeke Knol aan. “Het zou fantastisch zijn om Parijs-Roubaix te kunnen rijden.”

Vos: “Parijs-Roubaix voor vrouwen zou geweldig zijn”

Marianne Vos wint in Baal in het shirt van WM3

Marianne Vos – foto: Orange Pictures – Sportfoto

Amy Pieters (Boels-Dolmans) heeft al een idee hoe de vrouwen Parijs-Roubaix zouden kunnen rijden. “Ik denk dat als wij een stuk van het laatste deel van de mannenkoers kunnen rijden, dat het erg mooi zou zijn. Mét een finish op het Vélodrome natuurlijk! Als het dan ook nog zou lukken om er op tv-beelden iets van te laten zien, zou het helemaal perfect zijn. Het vrouwenwielrennen heeft inmiddels het niveau bereikt dat we Parijs-Roubaix aankunnen, we de aandacht verdienen en we er een mooie koers van kunnen maken.”

Meervoudig wereldkampioene Marianne Vos: “Ik zou het geweldig vinden als er een vrouweneditie van PR zou komen. En uit reacties vanuit het peloton weet ik dat ik niet de enige ben”, stelt de renster van WM3.

UCI kijkt naar optimale koerskalender
Iris Slappendel (ex-renster van onder meer Rabobank en UnitedHealthcare) schreef in haar column voor Wieler Revue twee jaar geleden al eens over haar droom om ooit Parijs-Roubaix te rijden. Dat gaat niet meer lukken, want de 32-jarige Zuid-Hollandse is inmiddels gestopt. De Nederlands kampioene van 2014 is vandaag de dag vertegenwoordigster van de rensters binnen de atletencommissie van de UCI. “Ik zou ook graag zien dat we meer van deze monumenten op onze kalender krijgen. Helemaal als ze op dezelfde dag als de mannen plaatsvinden.”

“Wel vind ik dat we moeten waken dat het niet ten koste gaat van bestaande wedstrijden. Er zijn organisaties die al jaren geld en energie in het vrouwenwielrennen stoppen en die mogen niet, door bijvoorbeeld de ASO, zomaar aan de kant geschoven worden. In zulke gevallen moet men kijken naar hoe ze een optimale koerskalender kunnen maken. En dat is zeker iets waar we binnen de UCI Women’s Road Commission mee bezig zijn.”

Van der Breggen waakt voor overhaasting: “Langzaam groeien”

Anna van der Breggen – foto: Boels Dolmans

Olympisch- en Europees kampioene Anna van der Breggen is ook enthousiast over de Hel van het Noorden. Ze vindt wel dat het vrouwenwielrennen niet te hard van stapel moet lopen. “Ik vind Parijs-Roubaix een fantastische wedstrijd”, vertelt de renster van Boels-Dolmans. “Kijken naar de vrouwenkalender op dit moment, weet ik niet of het wel wenselijk is om ook Parijs-Roubaix er nog bij te krijgen. We hebben met de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik al twee hele mooie ‘nieuwe’ klassiekers. Feit is ook dat vrouwenploegen een stuk kleiner zijn dan alle mannenploegen.”

“We komen net uit de Healthy Ageing Tour, een mooie Nederlandse etappekoers. Zou een Parijs-Roubaix betekenen dat we die dan moeten skippen? Dameswielrennen is aan het veranderen. De populariteit stijgt. Laat de sport langzaam groeien. Ook op het gebied van wedstrijden. Al lijkt het me persoonlijk uiteraard prachtig om eens Parijs-Roubaix te rijden.”

ASO-voorzitter Prudhomme: “Alles staat bij media-aandacht”
De ASO organiseert Parijs-Roubaix. Diens voorzitter Christian Prudhomme is net als Van der Breggen gematigder in het enthousiasme om een vrouwenversie van de Helleklassieker te organiseren. “Ik weet het niet”, vertelt de Fransman over het idee aan Cyclingnews. “Een muzikant moet ook niet sneller dan het ritme spelen. Volgende week organiseren we Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen voor de eerste keer. Ieder jaar proberen we iets nieuws. Je kunt niet verwachten dat iets zo maar gebeurt.”

“We bekijken het stap voor stap. Dat is de beste manier om er zeker van te zijn dat de koers niet weer verdwijnt. Het probleem zit hem niet in het organiseren van een nieuwe koers. Het probleem is dat wedstrijden media-aandacht moeten genereren. De Route de France is dit jaar bijvoorbeeld gecanceld omdat de media er geen aandacht aan schonk. En ik voel ook niet veel steun van andere partijen.”


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties