Terpstra: “Koersen in slecht weer is helemaal niet fijn”

Door Youri IJnsen, donderdag 3 maart 2016 om 15:57

foto: © Etixx - Quick-Step / Tim de Waele

Niki Terpstra wist woensdagmiddag na een knappe solo een helse versie van Le Samyn op zijn naam te zetten. In barre weersomstandigheden trok hij op een dikke vijftien kilometer voor het einde ten aanval en wist dat tot op de streep vol te houden. “Een speciale zege”, vertelt hij aan WielerFlits.

Slecht weer
Belgische media spraken door de vele kasseistroken en het slechte weer tussen Quaregnon en Dour van een mini-Parijs-Roubaix. Terpstra leek daardoor in zijn element, maar dat blijkt allerminst het geval. “Het is absoluut niet zo dat ik koersen in slecht weer fijn vind. Maar ik weet ook dat de omstandigheden het moraal bij veel concurrenten wegnemen. Dat klinkt cliché en vrijwel elke ploegleider zegt dat, maar uiteindelijk is het wel zo. Ik probeer altijd gefocust te blijven en me niet te veel te laten beïnvloeden door het weer. Ik had het ook gewoon ijskoud het laatste uur, hoor. Maar door het slechte weer in combinatie met zo’n rondje als in Le Samyn, resulteert dat in een zware wedstrijd. Daardoor is het minder controleerbaar, waardoor je een pure koers krijgt.”

Niet de te kloppen man
In de slotfase van Le Samyn vormde zich een kopgroep van dertien renners. Terpstra was daarbij de grootste naam, maar voelde zich niet aan zijn stand verplicht om te winnen. “Helemaal niet zelfs”, oordeelt de renner van Etixx-Quick-Step. “Het was zeker geen top deelnemersveld en daarnaast een koers van een lagere categorie (1.1, red.). Maar er staan evengoed gemotiveerde ProContinental-renners aan de start, evenals een aantal andere WorldTour-ploegen. Over het algemeen zijn dat gewoon goede coureurs die in zo’n koers erg gedreven aan de start staan. Vaak mogen ze volle bak voor eigen kans gaan, zonder dat ze rekening hoeven te houden met de geijkte kopman binnen hun ploeg.”

“Groenewegen heeft me positief verrast” – Niki Terpstra

Lof voor beloftevolle renners
Uiteindelijk waren het veelal jonge jongens waarmee de Nederlands kampioen de degens kruiste in de finale. “De mannen die zich wilden laten zien en zich niet lieten afschrikken door het slechte weer, waren de grootste concurrenten. Als we de jonge namen in de kopgroep onthouden, zou het me niets verbazen als we hen in de toekomst vaker gaan tegenkomen. Sowieso die jongen van Bora-Argon 18, die tweede werd. Ik had nog nooit van Scott Thwaites gehoord, maar hij kraakte bijna niet. Ook Dylan Groenewegen heeft me positief verrast. Hij koerste volle bak mee en bleef niet als een typische sprinter afwachten. Dat vind ik mooi van hem.”

Mooie zege na tegenvallend openingsweekend
Voor Terpstra was de zege in Le Samyn een opsteker, omdat het openingsweekend qua resultaat niet was wat hij ervan gehoopt had. In de Omloop Het Nieuwsblad werd Terpstra uiteindelijk dertigste, terwijl hij in Kuurne-Brussel-Kuurne genoegen moest nemen met de 57ste plek. “Deze overwinning maakt niet alles in één keer goed. Al zie ik deze koers als een wedstrijd op zich, niet dat het een revanche was of iets. Ik ben gewoon blij. Een koers winnen is altijd echt heel mooi. Het is dan wel geen zege op het hoogste niveau, maar met deze omstandigheden was het wel een hele speciale.”

Blik op Vlaanderen en Roubaix
Met die speciale zege op zak, begint onze landgenoot aanstaande zondag aan Parijs-Nice. Daar wil hij zijn basis verder aanscherpen om begin april te kunnen scoren in de wedstrijden waar zijn seizoen grotendeels omdraait: de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Vorig jaar was alleen Alexander Kristoff beter in Vlaanderens Mooiste, terwijl Terpstra de Hel van het Noorden in 2014 nog wist te winnen. “De zege in Le Samyn bevestigt natuurlijk dat de vorm oké is. Maar de komende twee weken, waarin ook Parijs-Nice zit, zijn erg belangrijk om aan mijn vormpiek te komen voor de grote klassiekers.”


Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Fietsschoenen: Vandaag besteld, morgen gratis bezorgd

Reacties Toon reacties Verberg reacties