Unzué hekelt leiderstruien en nationale shirts

Door Youri IJnsen, vrijdag 26 februari 2016 om 17:41

Het tenue van vorig seizoen, toen er nog een beetje aandacht voor de nationale vlag was - foto: Sirotti

Eusebio Unzué is niet blij met leiderstruien en landentricots na het winnen van een nationale titel. “We moeten de belangen van ons merk verdedigen”, vertelt de ploegleider van Movistar aan Ciclo21. “Het winnen van het Spaans kampioenschap is een straf voor de sponsor.”

Begrip voor fans
Veel wielerfans vinden het onbegrijpelijk dat er op het shirt van Alejandro Valverde slechts aan een paar kleine details valt op te merken dat hij de Spaanse kampioen is. “Iedereen denkt dat we de trui niet willen dragen. Ik vind het prachtig om het Spaans kampioenschap te winnen. Maar laat er geen twijfel over bestaan dat we leven in een tijd waarin we de belangen van diegene die ons betaalt moeten behartigen. Het winnen van een nationaal kampioenschap is een straf voor een sponsor, omdat je er een jaar lang aan vast zit. Ik ben niet tegen de traditie van het dragen van zo’n nationale trui, maar het is toch iets waar de verschillende bonden eens over na moeten denken. Wij proberen te laten zien dat Alejandro de Spaanse kampioen is, maar dat hij ook nog altijd te herkennen is als Movistar-renner. Ik begrijp de kritiek van de fans, maar zo is het wel.”

Straf voor sponsor
“Begrijp me niet verkeerd”, gaat Unzué verder. “We zijn erg trots dat de Spaanse kampioen in onze ploeg rijdt. Ik zou echter hetzelfde doen als een renner van ons wereldkampioen zou worden. De regenboogtrui is een soort vergiftigd geschenk, omdat het aan bepaalde regels moet voldoen. Krijg je de wereldkampioen in de ploeg, dan moeten alle kleuren van de sponsor daarvoor wijken. Dat is de realiteit. We leven op dit moment in een sport waarin we financieel heel afhankelijk zijn van sponsoren. Er is geen andere geldbron om te overleven. Daarom zijn leiderstrui en nationale outfits in het wielrennen een straf. Als je een etappe wint en je de leiderstrui krijgt omgehangen, verdwijnt de sponsor ook al snel naar een heel klein vakje op die trui. Ik zou enorm blij zijn wanneer ik ooit de gele trui naar Parijs mag brengen. Maar dan pak ik hem het liefste pas op de slotdag.”


100% Fietsbrillen : De keuze van Peter Sagan

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

De coolste tent ter wereld - al vanaf 39.99

Reacties Toon reacties Verberg reacties