Wout van Aert wereldkampioen in eigen land

Geplaatst op zondag 31 januari 2016 om 16:07

Foto: Marcel Koch

Wout van Aert heeft zijn eerste wereldtitel bij de profs beet. De jonge Belg was de betere van Lars van der Haar na een spannend duel. Kevin Pauwels eigende zich de derde plaats toe, Mathieu van der Poel werd pas vijfde.

Drukbevolkte kopgroep
De Belgen pakten in eigen land uit met een kanonstart. Tim Merlier leidde Wout van Aert in, maar na een foutje van Merlier kwam Van Aert al snel op kop. Vlak voor de eerste passage door de technische zone ging topfavoriet Mathieu van der Poel naar de leiding. De titelverdediger zette de rest daar onder druk, enkel Wout van Aert en Lars van der Haar schoven mee in zijn spoor. In de daaropvolgende ronde werd de koppositie echter opgedrongen aan Van Aert, die het tempo drukte en zijn landgenoten Kevin Pauwels, Sven Nys en Laurens Sweeck terug liet komen.

Incident Van der Poel – Van Aert
Dat was het sein voor Sven Nys om van zijn aanwezigheid in de kopgroep gebruik te maken en zijn tempo op te gaan leggen. Dat tempo lag echter niet hoog genoeg om ook de terugkeer van Tom Meeusen en David van der Poel te verhinderen. Twintig minuten voor het einde gebeurde er iets opmerkelijks: Van der Poel kon niet tot boven rijden op de schuine kant, en plaatste bij het afstappen onopzettelijk zijn voet in het wiel van Van Aert. Het tweetal stond bijna een halve minuut stil, waardoor Van der Haar plots een mooi kloofje cadeau kreeg. Sven Nys en Kevin Pauwels waren op dat moment de enige dichte achtervolgers.

Van Aert gaat achter Van der Haar
Een ronde later maakte Van Aert de aansluiting bij zijn landgenoten. Het duurde niet lang vooraleer Van Aert afscheid genomen had van Nys en Pauwels en zijn achtervolging op Lars van der Haar had ingezet. Een verschil van vijftien seconden werd gehalveerd en een ronde voor het einde kwam Van Aert dan toch nog bij Van der Haar. Het tweetal vocht in de slotronde een spannend duel uit, dat op de laatste beklimming werd beslist. Van Aert reed net iets sneller boven dan Van der Haar en sloeg een kleine kloof. Dat was voldoende voor de wereldtitel.

Brons voor Kevin Pauwels
In de achtergrond slaagde Van der Poel er niet meer in om op het podium te komen. Hij moest Kevin Pauwels en een bijzonder emotionele Sven Nys nog laten voorgaan. Zijn broer David werd knap zesde.

Wereldkampioenschap veldrijden 2016
Uitslag mannen elite

flag-nr1 flag-be Wout van Aert
flag-nr2 flag-nl Lars van der Haar
flag-nr3 flag-be Kevin Pauwels
4. flag-be Sven Nys
5. flag-nl Mathieu van der Poel
6. flag-nl David van der Poel
7. flag-be Laurens Sweeck
8. flag-be Tom Meeusen
9. flag-cz Radomir Simunek jr
10. flag-de Marcel Meisen

13. flag-nl Stan Godrie
14. flag-nl Lars Boom
17. flag-nl Thijs van Amerongen
18. flag-nl Corné van Kessel
25. flag-nl Niels Wubben


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties