Eli Iserbyt beloftewereldkampioen na knotsgek WK

Geplaatst op zondag 31 januari 2016 om 11:53

Foto: Marcel Koch

Eli Iserbyt heeft de wereldtitel bij de beloften gegrepen. De 18-jarige Belg was de beste na een strijd met de Tsjech Adam Toupalik, die een ronde te vroeg de armen in de lucht stak. Quinten Hermans maakte met zijn bronzen medaille het Belgisch feestje compleet.

Belgisch overwicht
Na een snelle start van de Amerikaan Curtis White, namen de Belgen in eigen land de bovenhand. Daan Soete, Quinten Hermans en Daan Hoeyberghs sloegen een gaatje, niet veel later kwamen daar met Eli Iserbyt en Thijs Aerts nog twee thuisrijders bij. Zij brachten wel de Italiaan Gioele Bertolini, Fransman Clément Russo en Spanjaard Felipe Orts met zich mee. Favorieten Simon Andreassen en Joris Nieuwenhuis waren toen al op achtervolgen aangewezen.

Veel valpartijen
In de tweede ronde ging Belgisch beloftekampioen Thijs Aerts naar de leiding. Hij schakelde zichzelf echter uit na een val in de afdaling van de Sacramentsberg. De valpartijen stapelden zich vanaf dan in sneltempo op: nog geen minuut later ging Bertolini tegen de vlakte. Dat was het moment voor de Belgen om Daan Soete te laten vertrekken. De renner van Telenet-Fidea nam tot bijna 20 seconden voorsprong, maar onder impuls van onder andere Bertolini kwam alles snel weer bij elkaar.

Intermezzo Sieben Wouters
Sieben Wouters kwam iets voor halfkoers plots vooraan opduiken. De Nederlands beloftekampioen ging naar de leiding en zette de Belgen Daan Soete, Thijs Aerts en Quinten Hermans zelfs stevig onder druk. Maar net op dat moment ging Wouters onderuit. De Nederlander was hier duidelijk van aangedaan en zou verder niet meer in het verhaal voorkomen. Zijn plaats werd voorin ingenomen door de Tsjech Adam Toupalik, die op twee ronden van het einde met de Belg Quinten Hermans van de rest wegreed.

Toupalik juicht te vroeg
Een halve ronde later ging Eli Iserbyt er met een explosief sprintje naar toe. Net op het moment van zijn aansluiting begon Toupalik druk te zetten. De Tsjech nam enkele meters voorsprong, maar dacht bij de voorlaatste passage over de aankomstlijn dat de buit al binnen was. Toupalik stak zijn handen een rondje te vroeg in de lucht, terwijl de Belgen Iserbyt en Hermans stevig doorgingen met de Italiaan Gioele Bertolini in hun wiel.

Toch Belgisch feestje
Bertolini kwam zowaar op een brug ten val, maar daarmee was de buit voor de Belgen nog niet binnen. Een ijzersterke Toupalik maakte zijn achterstand immers goed en ging zelfs opnieuw naar de kop. Ditmaal begaf Iserbyt echter niet, waardoor we een sprint-à-deux om de wereldtitel te zien kregen. Toupalik ging daarin vroeg aan, maar werd in extremis geremonteerd door de 18-jarige Eli Iserbyt. Quinten Hermans moest zich tevreden stellen met het brons.

Wereldkampioenschap veldrijden 2016
Uitslagen mannen beloften

flag-nr1 flag-be Eli Iserbyt
flag-nr2 flag-cz Adam Toupalik
flag-nr3 flag-be Quinten Hermans
4. flag-be Thijs Aerts
5. flag-fr Clément Russo
6. flag-es Felipe Orts
7. flag-it Gioele Bertolini
8. flag-nl Martijn Budding
9. flag-nl Sieben Wouters
10. flag-be Daan Soete


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties