KNWU vindt nieuwe hoofdsponsor in Unibet

Door Youri IJnsen, woensdag 27 januari 2016 om 11:01

Foto: Pim Ras

Gokbedrijf Unibet.com is de opvolger van Rabobank als sponsor van de Koninklijke Nederlandse Wielerunie. Dat is een primeur in de Nederlandse sportwereld, omdat online gokbedrijven naar verwachting pas deze zomer gelegaliseerd worden. Of de opleidingsploeg en het vrouwenteam hier ook mee zijn gered, is nog niet bekend.

Verrassende move
De Tweede Kamer komt binnen een paar maanden met een nieuw geformuleerde Wet op de Kansspelen, die het voor online goksites onder andere mogelijk maakt om toe te treden tot sportsponsoring. Volgens De Telegraaf zouden onder meer voetbalclubs Ajax en Feyenoord al akkoord zijn met een internationaal gokconcern, maar maken dit pas op 1 juli bekend nadat de nieuwe Wet op de Kansspelen van kracht is. Omdat de huidige verbintenis van de KNWU nog tot het einde van 2016 loopt, kan de bond de miljoenendeal met Unibet nu al wereldkundig maken. Daarmee is zij het topvoetbal een stap voor. Niet geheel verrassend vindt de onthulling in Den Haag plaats. Saillant detail: De Lotto en de Staatsloterij zijn fel tegen het legaliseren van de gokmarkt. Juist die beide partijen zijn actief in het wielrennen (Roompot Oranje Peloton, LottoNL-Jumbo én de baanselectie van de KNWU) en hebben hun hoofdkantoor eveneens in Den Haag.

Haken en ogen
De overeenkomst voor de jaren 2017 tot en met 2020 staat echter nog op losse schroeven. Volgens het Algemeen Dagblad is de deal eerst nog met potlood opgeschreven. In het voorstel van de nieuwe Wet op de Kansspelen die er nu ligt, is het belastingtarief voor online aanbieders zoals Unibet vastgesteld op 29 procent. Mocht dit zo blijven, dan gaat de deal niet door. Unibet wil de samenwerking met de KNWU namelijk alleen aan gaan als het belastingtarief teruggedraaid wordt naar twintig procent, met daarnaast de zekerheid dat Unibet een licentie krijgt om daadwerkelijk online kansspelen aan te bieden in ons land. Met de deal verhoogt Unibet de druk op de Nederlandse politiek om de regelingen te versoepelen en bewijst het ook dat het bedrijf niet alleen voor rijke clubs en grote namen gaat, maar dus ook investeert in kleinere nationale sportbonden. De deal zou de KNWU zo’n zeven miljoen euro opleveren.


De KNWU begeeft zich op glad ijs door de (voorlopige) overeenkomst met Unibet.com

  • Eens (79%, 819 stemmen)
  • Oneens (21%, 220 stemmen)

Aantal stemmen: 1.039

Stem


Geen onbekende
Unibet.com is geen onbekende ploeg in de wielerwereld. Het van origine Brits bedrijf heeft haar zetel tegenwoordig op Malta en kent in Scandinavië, België en Nederland de belangrijkste markten. Toen het gokconcern in 2005 MrBookmaker.com overnam, werd de naam van de gelijknamige wielerploeg omgedoopt tot Unibet.com. Voor 2007 kreeg de dan op Zweedse licentie uitkomende ploeg een ProTour-licentie (nu WorldTour), maar hield een jaar later alweer op te bestaan. De ploeg raakte namelijk met meerdere organisaties (waaronder de ASO, organisator van de Tour de France en meerdere grote ProTour-wedstrijden) in conflict, omdat een aantal nationale wetgevingen sponsoringen van online gokbedrijven niet toe lieten. Dit is in Nederland nu ook het geval, maar de verwachting is dat de Tweede Kamer dit komende zomer aanpast. Bij de ploeg stonden in het verleden onder meer Frank Vandenbroucke, Baden Cooke, Jimmy Casper, Gustav Erik Larsson, Victor Hugo Peña, Bobbie Traksel, Rigoberto Urán en Laurens ten Dam onder contract.

Ten Dam in de Tre Valli Varesine van 2006 - Foto: Sirotti

Ten Dam in de Tre Valli Varesine van 2006 – Foto: Sirotti


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties