Sjoerd van Ginneken in Rio: “Parcours Olympische wegrit 2016 is voor klimmers”

Door Niels Bastiaens, zaterdag 15 augustus 2015 om 18:00

Foto: Sirotti

Zondagmiddag wordt in Rio de Janeiro het Test Event voor de wegrit op de Olympische Spelen van volgend jaar afgewerkt. Sjoerd van Ginneken (22) is een van de drie landgenoten die de Nederlandse eer hoog mag houden en achteraf zijn ervaringen kan gaan delen met bondscoach Johan Lammerts. De renner van Roompot Oranje Peloton is na een kort verkenningsrondje al duidelijk: “Zowel zondag als volgend jaar wordt het een zware koers, voor de echte klimmers.” Dat vertelt hij in een gesprek met WielerFlits.

Waar de Fransen rekenen op Romain Bardet en Thibaut Pinot en de Belgen kijken naar Serge Pauwels om het parcours in Rio de Janeiro te observeren, kiest bondscoach Johan Lammerts voor een selectie zonder de Nederlandse toprenners. “Die beslissing is best te begrijpen”, vindt Van Ginneken. “Het is een drukke periode met de Vuelta, Eneco Tour, Tour de l’Ain en heel veel andere rittenkoersen op de kalender. Voor de meeste renners is het dan niet gemakkelijk om naar Rio de Janeiro te gaan voor een paar dagen. Het past niet in hun programma. Toen ik de vraag van mijn ploegleider Erik Breukink kreeg, heb ik ook eerst mijn koersschema bij Roompot moeten aanpassen voor ik mijn deelname definitief kon bevestigen. Voor de ploegleiding was dat geen probleem. Ze vonden het goed dat ze een renner mee naar Rio hadden, ik ben zelfs de enige Nederlandse prof.”

De renner uit Heerle is sinds donderdag op Braziliaans grondgebied. In die korte tijd kreeg hij de kans om de Olympische omloop even te verkennen. “Van de Olympische sfeer is hier nog niet al te veel te merken, maar je ziet wel dat men er hier al een beetje mee bezig is door bijvoorbeeld het parcours helemaal af te zetten. De koers zelf wordt heel zwaar. Eerst moeten we een paar rondjes doen met wat steile hellingen en een kasseistrook die er heel slecht bijligt. Dan volgt een omloop, die we twee keer moeten doen, voor de klimmers. Er zit een berg in het rondje van 25 minuten, die ook heel steil is. Ik denk dat er zelfs stukken zijn met een stijging van ongeveer vijftien procent. En er zijn wel wat klimmers in Rio, dus ik denk dat het daar helemaal uit elkaar gereden gaat worden. Daarna is er nog een erg gevaarlijke technische afdaling en een kleine twintig kilometer vlak tot de streep. Volgens de Zwitserse delegatie in Rio, is de omloop zelfs veel te zwaar voor Fabian Cancellara. Dat zegt volgens mij wel genoeg.”

“Wat de Nederlandse belangen tijdens het Test Event zijn? Het is vooral zaak om te kijken hoe lastig het parcours is met het oog op volgend jaar. Zo weet de bondscoach wat voor renners hij moet meenemen naar de Olympische Spelen. Ik kan mijn ervaringen achteraf gaan delen met hem en de renners die hier volgend jaar komen rijden. Zij weten natuurlijk wel dat ik hier geweest ben. Een goed resultaat rijden wordt moeilijk voor onze jonge ploeg, als je ziet wie er allemaal aan de start staat. Als ze niet te hard rijden op die lange klim, dan is er wel iets mogelijk voor ons. In dat geval is er een kans dat alles weer bij elkaar loopt en dan kan ik misschien wel voor een mooie uitslag gaan sprinten. Mijn benen voelen alleszins goed aan. Wanneer de klimmers er echter vol voor gaan, dan kan Koen Bouwman redelijk lang mee en ga ik het zeker ook proberen.” Davy Gunst is de derde Nederlander die deel uitmaakt van de selectie.

De kans is groot dat de Nederlandse selectie voor de wegrit op de Olympische Spelen er helemaal anders zal uitzien dan die voor het Test Event van zondag. Dat beseft ook Van Ginneken, die niet aan een nieuwe selectie voor volgend jaar denkt. “Dromen kan altijd, maar ik weet dat ik mij geen illusies moet maken om hier voor de Olympische Spelen terug naar toe te komen. Dit parcours is eigenlijk veel te zwaar voor een renner als ik, zeker als je weet dat het deelnemersveld tijdens de Olympische wegrit veel sterker is dan zondag. Ik kan daar dus niets gaan doen, of ik moet mij al heel goed gaan ontwikkelen. Ik ben gewoon al blij dat ik in Rio ben geweest voor dit Test Event. Als zulke kansen zich voordoen, dan moet je die gewoon aangrijpen.”


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties