WielerFlits Test: de Merida Reacto III

Door Martin van den Bosch, vrijdag 22 september 2017 om 10:00

Bij het kiezen van een nieuwe racefiets zijn er verschillende aspecten die een rol spelen in het beslissingsproces. Naast prijs, uiterlijk en merkvoorkeur is er de laatste tijd steeds meer aandacht voor aerodynamica. Een betere aerodynamica zorgt immers voor minder weerstand en bespaart kracht. Voor onze eerste fietstest onderwierpen wij daarom de nieuwe Aero Bike van Merida aan een test: de Reacto III.

Merida staat bekend als leverancier van de fietsen van WorldTour-ploeg Bahrain Merida. In het profpeloton wordt deze aero-fiets met name gebruikt door aanvallers en sprinters. Tijdens dit WK zal de fiets het wapen van dienst zijn van Sonny Colbrelli, die dit weekend namens de Italiaanse ploeg de wegrit zal rijden. Klimmer Vincenzo Nibali geeft tijdens het seizoen de voorkeur aan de klimfiets Scultura.

De eerste versie van de Reacto werd geïntroduceerd in 2011. Drie jaar later maakte de fiets na een make-over flinke stappen op het gebied van aerodynamica. Vlak voor de Tour werd het model voor 2018 geïntroduceerd: de Merida Reacto III. Wij mochten dit nieuwe model enkele dagen testen op de Veluwe.

Bij een eerste blik op de fiets, is de aandacht voor aerodynamica direct zichtbaar. Het stuur is een van de onderdelen dat de aandacht trekt. Het platte Vision Metron 5D-stuur oogt snel zonder dat het (zeker met handen in de beugels) aan comfort inboet. De kabels zijn netjes weggewerkt en de stroomkabels lopen onder het stuur naar de accu in de zadelpen. Daarnaast valt op dat de voorvork via het balhoofd soepel naar het stuur loopt.

Het CF4-frame is volledig van carbon. Het is 200 gram lichter dan de vorige versie en heeft een ronder en slanker uiterlijk. Deze veranderingen zorgen volgens Merida voor een verbetering van de aerodynamica met 5%, wat gelijk staat aan een besparing van 8 watt. Het totale gewicht is inclusief de schijfremmen en exclusief de pedalen 7,3 kilo.

Er kan gekozen worden voor een fiets met schijf- of velgremmen. Voor de test kregen wij de beschikking over een Merida Reacto Disc Team-E, uitgerust met hydraulische schijfremmen en elektrisch schakelen van Shimano Dura Ace Di2. Dat kwam goed van pas, want de weergoden trakteerden ons tijdens de testdagen op authentiek Hollands regenweer.

De in de stijlvolle rood-blauwe kleuren van de profploeg gespoten fiets blijft ook in regenachtige omstandigheden betrouwbaar aanvoelen. De Reacto stuurt en reageert naar behoren. Daarnaast voel je dat je op een snelle fiets zit. Het frame voelt niet overdreven stijf aan, waardoor deze soepel en comfortabel blijft rijden. Dat komt mede door de nieuwe de S-Flex zadelpen, die volgens de producent 10% meer comfort biedt.

Over de veiligheid van schijfremmen is de afgelopen maanden volop gediscussieerd. Om deze te verbeteren, komt Merida met de Disc Cooler. De Disc Cooler zou volgens tests de temperatuur van de remmen met 35% verminderen. Door ook te kiezen voor R.A.T. systeem van steekassen is het bovendien makkelijker om van wiel te wisselen.

Samenvattend heeft de Merida Reacto Disc een goede indruk achtergelaten. Met een prijskaartje van € 9.499,- is de fiets misschien niet voor iedereen weggelegd. Indien je een veeleisende renner bent en over het benodigde budget beschikt, dan is deze fiets het overwegen waard. Er is ook een 9000 E versie met Sram Red eTap beschikbaar (€ 7.999,-). Overigens is er al een replica-versie met CF2 frame en Shimano 105 afmontage te verkrijgen voor € 1.899,- De fiets kan geleverd worden in verschillende kleurstellingen, waaronder een speciale WK-versie waarbij men zich heeft laten inspireren door het noorderlicht.

Verantwoording:
Voor het testen van deze fiets hebben wij een uitnodiging gehad van Merida. Zij hebben het verblijf tijdens de introductiedagen verzorgd. Voor het artikel zelf is geen vergoeding ontvangen.


100% Fietsbrillen : De keuze van Peter Sagan

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

De coolste tent ter wereld - al vanaf 39.99

Reacties Toon reacties Verberg reacties